UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Kamoccy z Kamocina

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
annastregiel7
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 9 razy

Re: Heraldyczne zabytki

Post autor: annastregiel7 » pn cze 29, 2009 11:06 am

Waldku,
może to dobry pomysł, aby założyć oddzielny temat o Kamockich. Tym bardziej, ze na forum jest pewne zainteresowanie tą Rodziną...
Proponuję tytuł: Kamoccy, herbu Jelita i ich poddani.
Rok temu dowiedziałam się, że moja 2x Prababcia - Zosia była z domu Kamocka.
Nie ukrywam, że b. mnie to wtedy zaciekawiło. Z metryk wolborskich wycisnęłam wszystko, co się dało...i utknęłam na Lab. Szymonie Kamockim, , Jej Dziadku, który mógł urodzić się ok. 1720-30 r.
O istnieniu w łódzkim archiwum zespołu : Archiwum Kamockich z Kocierzerzowów wiedziałam, ale zajęłam się innymi liniami i na pewien czas... opuściłam... Kamockich.
Ale widać nie dają za wygrane... :lol:
Zamówiłam na jutro te akta. Zobaczymy co tam konkretnego się znajduje...
A na początek... informacja O Florianie Szarym - legendarnym rycerzu, który miał być protoplastą m.in. Kamockich. Źródło: Wikipedia.

"Florian Szary – legendarna postać rycerza polskiego z XIV wieku, spopularyzowana następnie przez Józefa Ignacego Kraszewskiego w powieści Jelita.

Wedle legendy wzmiankowanej przez Jana Długosza, Florian Szary pochodził z niewielkiego grodu Surdęga (obecnie wieś Majkowice), leżącego 8 km na północ od Przedborza, będącego wówczas grodem królewskim. Był rycerzem w służbie wojewody sieradzkiego, uczestniczył wraz z drużyną w wojnach toczonych przez Władysława Łokietka. Pochodził ze szlachty posługującej się herbem Koźlarogi, w pierwotnej wersji na tarczy herbowej umieszczone było w polu czerwonym pół rogatego kozła. Florian wsławił się podczas bitwy pod Płowcami w 1331, kiedy to broniąc zagrożonego króla został przebity trzema krzyżackimi włóczniami. Po bitwie, król objeżdżając pobojowisko ujrzał Floriana Szarego wtłaczającego z powrotem w brzuch swoje wnętrzności. Medycy królewscy zdołali uratować mu życie, a król w uznaniu postawy nadał rycerzowi nowe włości oraz nowy herb: Jelita, w którym pół kozła przeniesiono do klejnotu herbowego, a w polu herbowym umieszczono trzy złote kopie rycerskie.

Lepiej potwierdzone w źródłach są postacie domniemanych potomków legendarnego rycerza. Floriana Szarego za jednego z protoplastów rodu uważali Kamoccy, Borzobohaci, Myśliborscy, Żeromscy, Fabiccy, Nowosieleccy, Słowińscy a szczególna pamięć o walecznym przodku przetrwała w rodzie Zamoyskich.

Zamoyscy założyli szereg miast i wsi nazwanych od imienia Floriana lub jego herbów, m. in. Szarogród, Koźlerogi i niegdysiejsze miasto Jelitów, a także osadę leśną Florianka w Ordynacji Zamojskiej.

Nie istnieją dokumenty historyczne potwierdzające udział Floriana Szarego w bitwie pod Płowcami. Jednakże członkowie rodów szlacheckich podających tę postać za swego protoplastę pozostawili szereg materialnych śladów legendy. Są to między innymi murowane dwory w Majkowicach i Bąkowej Górze, dąb Florian w miejscowości Florianka, oraz dzieła literackie, m.in. panegiryki pisane przez Tiedemana Giesego i Walentego Schreckiusa, wywodzące ród Zamoyskich od Floriana Szarego.

W rodach tych imię Florian przechodziło z pokolenia na pokolenia, nosił je m.in. biskup krakowski Florian z Morska z rodu Koźlerogów. Motyw Floriana Szarego uwiecznił w 1909 Wojciech Kossak w obrazie Łokietek i Florian Szary po bitwie pod Płowcami."
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... n_1331.PNG
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Kamoccy z Kamocina

Post autor: Fronczak Waldemar » pn cze 29, 2009 11:28 am

Zgodnie z zapowiedzią otwieram nowy wątek dotyczący rodzin Kamockich.
Ponieważ na naszym forum są osoby zainteresowane tym nazwiskiem, ale jeszcze nie wiedzą czy ich rodziny pochodzą należą do rodu Jelitczyków, temat będzie poświęcony wszystkim Kamockim, a nie tylko linii szlacheckiej.
Pozwolę sobie także powklejać tu rozproszone posty związane z tematem, przymykając oko na regulamin forum :P
Chodzi bowiem o zebranie w jednym miejscu wszystkiego, co może być przydatne w poszukiwaniach.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Re: Kamoccy z Kamocina

Post autor: Fronczak Waldemar » pn cze 29, 2009 11:36 am

W wątku dotyczącym Liber Generationis Plebeanorum, Krzyś Rondo zamieścił następującą informację dotyczącą Kamockich:

"Kamocki nazywał się syn Kaspanka mieszczanina w Uściu nad Rabą rzeką w Podgórzu. Ten był przy kancelaryjej w Sendomierzu kilka lat. Tam r. 1625 szalał bardzo na głowę i przywieziono go było w temże roku do ojca do Uścia. Leczono go, staranie mając zewsząd. Jak wyzdrowiał, znowu w Sendomierzu prokuracyją bawił się. Udają, był wicegerentem, czyli jakimsi starszym w grodzie tamecznym cirka 1632. Error by to był wielki."

W wątku poświęconym etymologii, Ewunia dała następujące tłumaczenie dotyczące nazwiska (wg. Rymuta):

Kamocki 1399 – od nazwy miejscowej Kamocin ( piotrkowskie, gmina Grabica).

Z Regestru diecezjów, Miłosz podał:

Kamoccy 6 - Kamienna części 6, Oporow, Kutnowski, Gnieźnieńska.
Kamocki Stanisław i Antoni - Zelechlin Większy, Zelechlin Mniejszy, Skrzynski, Gnieźnieńska.
Kamocki - Kamocinek, Srocko, Tuszynski, Gnieźnieńska.
Kamocki - Tązowy, Tuszynek, Tuszynski, Gnieźnieńska.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pn cze 29, 2009 11:49 am

W wątku poświęconym heraldycznym zabytkom przedstawiłem dwa grobowce Kamockich:
Kolejnym przykładem z Powązek będzie grobowiec rodziny Kamockich herbu Jelita.
Na bocznych ścianach umieszczono płyty:
-Zygmunta Gonzagi Myszkowskiego zm. 1888. Jest to prawdopodobnie przedstawiciel rodziny hrabiów Wielopolskich. To jedyna rodzina, której przysługuje prawem pierworództwa tytuł margrabiowski z prawem używania wtedy nazwiska Gonzaga - Myszkowski Wielopolski (Rosja 1879)
- Adolfa Gostomskiego h. Nałęcz zm w 1909 r.
- Magdaleny Strzeszewskiej herbu Lubicz zm. w 1919 r.
Obrazek Obrazek

Rodzina Kamockich wywodzi swoje korzenie z Kamocina, leżącego niedaleko Piotrkowa Trybunalskiego. Część jej osiedliła się pod Radomskiem w Kocierzowach. Na pobliskim cmentarzu w Kletni znajduje się również kaplica grobowa Kamockich, którą zamieszczam tu dla porównania. Widać wyraźnie różnicę w bogactwie wystroju.
Obrazek
Dalej w tym wątku pojawiły się kolejne posty dotyczące Kamockich, które przytaczam tutaj w całości.
annastregiel7 pisze:A moi Kamoccy - chłopi - od pocz. XVIII w. siedzą w Żywocinie pod Wolborzem.
W 1840 r., w pobliskich Raciborowicach zmarł Piotr Kamocki, l. 74, dziedzic.
Jeszcze wcześniej, w 1809 r. , sukcesorem sąsiednich wiosek: Lubiatowa i Zakrzewa był Stanisław Kamocki, Szambelan Jego Książęcej Mości, dziedzic Węgrzynowic i Modrzewka, dep. warszawski.
Może kiedyś uda mi się ustalić, czy moi byli poddanymi herbowych Kamockich i stąd to nazwisko, czy .............przywędrowali w XVII w. pod Wolbórz... z Kamocina...
helenka13 pisze:Waldku,
uzupełnię informację o kaplicy rodowej Kamockich w Kletni ,parafia Gomunice. Wybudował ją Antoni Kamocki w 1917 roku, właściciel ziemski z miejscowości Kocierzowy[ ta rodzina posiadała ten majątek przeszło 600lat aż do II-ej wojny światowej]. To był postępowy i wykształcony człowiek. Dziad mojego męża Bolesław Struś przyjaźnił się z nim, ich córki też [Wanda Kamocka wyszła za młynarza Różyckiego [był to mezalians przemyślany ,bo Antoni zainstalował pierwszą maszynę parową w tym młynie:, Wanda leży z mężem w tej kaplicy, jak i druga siostra Anna Grabińska].Po bankructwie dziada męża [prowadził stawy rybne], jego nagłej śmierci Antoni Kamocki zaopiekował się wdową i czwórką nieletnich dzieci. W archiwum rodzinnym zachowały się zdjęcia z jeszcze jednego majątku Kamockich- Wąglina [ lata trzydzieste, być może nawet lato 1939, starszy pan z brodą ,w jasnej marynarce, pod krawatem wsparty o lasce spokojnie spogląda w obiektyw, otoczony gośćmi]. Obaj przyjaciele leżą na tym samym cmentarzu jeden w kaplicy a drugiego grób już nie istnieje, bo dopiero synowa jego córki przywróciła pamięć o lekkomyślnym Strusiu herbu Korczak. Przyducha zabiła narybek i skończył się sen … A nie ma potomków męskich w tej linii Kamockich,pozostali potomkowie mają kłopoty w utrzymaniu tej kaplicy i nawet chcieli przekazać pod opiekę parafii .Odwiedziłam Kletnię i zrobiłam też to zdjęcie. Pozdrawiam , Helena
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/685 ... 17205.html
Fronczak Waldemar pisze:Helenko, podałaś bardzo cenne i ciekawe informacje. Mam do tej rodziny pewien sentyment, otóż mieszkałem przez dziesięć lat w sąsiedniej wiosce :)

Dodam, że archiwum Kamockich z Kocierzowów znajduje się w łódzkim AP. Zbiór oznaczono numerem 568 / 0
Pozwolę sobie tu przytoczyć fragment opisu z bazy Sezam, a to z tego powodu, że zawiera również szereg cennych informacji o samej rodzinie - bohaterach naszego wątku.

"W XVI w. siedzibą rodziny Kamockich był Kamocin Wielki i Wola Kamocka. Kocierzowy weszły w ich posiadanie w połowie XVII w.
W 1821 r. Marcin Kamocki przekazał wieś Mateuszowi Kamockiemu z Górek, wydając za niego za mąż córkę Justynę.
Po Mateuszu dobra odziedziczyli jego synowie Hipolit i Józef.
Pierwszy z nich dzierżawił także wsie rządowe: Kuźnica Stara, Jastrząb i Wojsławice.
Po śmierci Hipolita w 1866 r. należąca do niego część majątku przeszła na synów Antoniego i Stanisława. Małoletni Kamoccy wraz z matką Justyna odsprzedali część dóbr stryjowi Józefowi.
W 1895 r., po śmierci bezdzietnego Józefa Kamockiego, Kocierzowy odkupił jeden z sukcesorów Antoni Kamocki. W 1922 r. podzielił on dobra pomiędzy swoje dzieci oddając: Kocierzowy synowi Władysławowi, a osadę Fryszerka córce Zofii Grabieńskiej. Dobra Kocierzowy pozostawały w ręku Kamockich do 1945 r.
Zawartość:
Różne akta rodziny Kamockich: dokumenty heraldyczne, metryki urodzeń, ślubów i zgonów rodziny Kamockich, Grabińskich i Mieczkowskich, procesy, testamenty, intercyzy.
Akta dotyczące dóbr Kocierzowy i Wąglin: kontrakty kupna, wykazy hipoteczne, umowy dzierżawne, korespondencja w sprawach administrowania majątkami, spis narzędzi folwarcznych, deklaracja ilości i jakości gruntów, dzierżawa dóbr rządowych przez Kamockich, wykazy oficjalistów dworskich oraz służby folwarcznej, rejestry rozchodów i dochodów. Korespondencja rodzinna Kamockich.
Akta rodziny Mieczkowskich: pamiętnik Marii Mieczkowskiej-Kamockiej, listy oraz rachunki, ordery i odznaki honorowe nadane przez panujących oraz naukowe instytucje zagraniczne fotografowi Janowi Mieczkowskiemu, fotografia z pobytu Alekasandra III w Spale w 1886 r., akty stanu cywilnego Mieczkowskich, korespondencja osobista.
Odpisy dokumentów dotyczących rodziny Kamockich zebrane przez Antoniego Kamockiego (głównie akty urodzeń, ślubów i zgonów). Plany architektoniczne budynków gospodarczych i czworaków dworskich przechowywane w Zbiorze kartograficznym sygn. 4357-4376."
helenka13 pisze:Waldku dziękuję za te informacje, mogą być bardzo przydatne, szczególnie ta korespondencja,
trochę długo to trwało, ale udało mi się ,Waldku Twoją obszerną informacją wywołać wspomnienia męża o powojennych losach tej rodziny ,głównie Wandy z którą nadal przyjaźniła się moja teściowa z domu Strusiówna , zostali rozparcelowani, mieszkali w tym majątku ,ale w czworakach, obie siostry z mężami, i przydał się tu Różycki, odważny młynarz, utrzymujący rodzinę żony, obrósł w legendę jego wyjazd do Bieruta z domaganiem się zwrotu części majątku żony. Jak to się skończyło, to mąż nie pamięta ,bo był małym chłopcem, ale nie tak małym, aby wozić Wandę do Radomska z koszem czereśni na targ, bo tak ratowały swój budżet[zastawiono im trochę sadu].Nie mogli mieszkać u nich, bo nie było gdzie, ale wynajmowano wtedy paradną izbę u chłopa na wsi, to działo się czasie wakacji.
I jeszcze rodzina dygresja, okazuje się ,że brat mojej teściowej Tadeusz Struś był swatany z Wandą i być może byłaby panna Kamocka wujenką mojego męża. A tu wojna na progu pokrzyżowała plany , wuj nigdy się nie ożenił, zmarł w 1981 ,zaśpiewali nad grobem ostatni jego podkomendni „Jędrusie” . Dobranoc,Helenka.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pn cze 29, 2009 11:53 am

Kilka razy temat Kamockich gościł już w formie poszukiwawczych problemów. Poniżej cytuję dyskusję.
annastregiel7 pisze:Parafia Wolbórz:
1.Lubiatów, rok 1809, akt urodzenia "... stawił się Urodzony Stanisław Kamocki Szambelan JKM, Dziedzic wsi Węgrzynowic i Modrzewka, w Powiecie Brzezińskim, Departamencie Warszawskim, w Parafii Budziszewickiej , Possesor (?) wsi Lubiatowa i Zakrzew w Parafii Wolborskiej zamieszkały i okazał nam dziecię..." Świadkowie: Urodzony Józef Gniewkowski, dziedzic wsi Kiełczówka i Urodzony Paweł Otocki, porucznik Wojsk Polskich, Possesor wsi Raciborowice.

2.Swolszewice Małe, rok 1811, akt ślubu "...stawił się Wawrzyniec Kamocki, wdowiec..., gospodarz z Żywocina z Parafii Wolborskiej, syn Szymona i Agnieszki..." - to jest mój Praprapradziadek.
Czy uprawniona jest taka hipoteza, że i Urodzony Szambelan JKM Stanisław Kamocki i mój Praprapradziadek - gospodarz Wawrzyniec Kamocki wywodzą się z Kamocina - miejscowości w pow.piotrkowskim (leżącej nie tak daleko od Wolborza) i stąd ich wspólne nazwisko?
Fronczak Waldemar pisze:
Czy uprawniona jest taka hipoteza, że i Urodzony Szambelan JKM Stanisław Kamocki i mój Praprapradziadek - gospodarz Wawrzyniec Kamocki wywodzą się z Kamocina
Oczywiście. Rodzina szambelana wychodziła z Kamocina Dużego i Małego. Znana jest od XIV wieku. To Jelitczycy.
Nie wiem jak daleko sięga historia Twojego przodka, ale wszystko wskazuje na to, że któryś z nich był chłopem pochodzącym z tamtych okolic i otrzymał nazwisko od tej miejscowości. To bardzo powszechne zjawisko.
annastregiel7 pisze:Aby dowiedzieć się, kiedy moi przodkowie opuścili Kamocin potrzebna jest księga metrykalna parafii Wolbórz sprzed 1755 r.Szukam jej w różnych archiwach kościelnych. Wydaje mi się niemożliwe, aby tak znacząca w historii Kościoła parafia nie prowadziła wcześniej ksiąg.
Nie mogę znaleźć informacji do jakiej parafii w XVII- XVIII w. należał Kamocin. Bardzo byłabym wdzięczna za taką informację.
Fronczak Waldemar pisze:Właściwie to za bardzo odchodzimy od tematu. W ostateczności wydzielę ten wątek.
Wolbórz ma księgi od 1775 roku. Z tego co pamiętam to chyba w Wolborzu część ksiąg spłonęła w pożarze, ale mogę się mylić. Mam gdzieś to zapisane. Na wcześniejsze nie masz co liczyć.
Kamocin należał do parafii Srock. Przynajmniej w XIX wieku. W Srocku chrzty masz od 1693 roku, a małżeństwa i zgony od 1777 r.
annastregiel7 pisze:Dziękuję Waldku za informacje. Też słyszałam o pożarze w kościele wolborskim, czyli to jest niemal pewne. Z tego wynika, że spłonęły najstarsze księgi. No cóż, mam pecha.
Pozostaje Kamocin. Na podstawie akt wolborskich wiem, ze mój najstarszy Kamocki - Szymon urodził się ok.1740 r. Nie mogę odczytać panieńskiego nazwiska Jego Żony - Agnieszki, a może to byłby jakiś trop.
Masz rację,że odchodzimy od tematu. Prosiłabym więc o wydzielenie nowego wątku. Wolbórz jest moja koronną parafią. Tam rodzili się wszyscy przodkowie mojej Mamy z linii męskiej. Przeglądam ją ciągle. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany Wolborzem, to zawsze mogę pomóc.
Jeszcze dwa wpisy Ani z informacjami o Jej Kamockich, umieszczone w różnych wątkach.
annastregiel7 pisze:A moi Kamoccy - chłopi - od pocz. XVIII w. siedzą w Żywocinie pod Wolborzem.
W 1840 r., w pobliskich Raciborowicach zmarł Piotr Kamocki, l. 74, dziedzic.
Jeszcze wcześniej, w 1809 r. , sukcesorem sąsiednich wiosek: Lubiatowa i Zakrzewa był Stanisław Kamocki, Szambelan Jego Książęcej Mości, dziedzic Węgrzynowic i Modrzewka, dep. warszawski.
Może kiedyś uda mi się ustalić, czy moi byli poddanymi herbowych Kamockich i stąd to nazwisko, czy .............przywędrowali w XVII w. pod Wolbórz... z Kamocina...
annastregiel7 pisze:Jeszcze 2 kolejne wpisy o Kamockich z par. Wolbórz:
Liber Matrimonio Copulatorum (1755-1807):

- Rok 1757,Żywocin, Lab. Szymon Kamocki i Agnieszka Rogoszczonka (później , w aktach urodzenie dzieci - Rogowska) - moi przodkowie.

- Rok 1759, Kiełczówka, Nob. Ignacy Kamocki (h. Jelita ) i Nob. Kunegunda Radecka

Przeglądając akta tej parafii, zauważyłam, że Kamoccy - chłopi i Kamoccy - szlachta siedzieli na obszarze tej parafii ponad 100 lat, a może i dłużej...

Niestety, nie wiem, kim byli Rodzice mojego Szymona.
Księga metrykalna wolborska sprzed 1755 r. ... zaginęła ( nie spłonęła!!!- teraz już wiem).
W Wojewódzkiej Bibliotece im. J. Piłsudskiego w Łodzi odnalazły się takie zapomniane księgi (pisał o tym Waldek) , więc może ...gdzieś... leży i ta wolborska...
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
annastregiel7

Post autor: annastregiel7 » pn cze 29, 2009 11:58 am

Waldku,
w temacie: Przykłady "upiększania" nazwisk chłopskich powołałeś się na "Inwentarz dóbr stołowych biskupstwa włocławskiego",który znajduje się w AD we Włocławku.
Zestawienia nazwisk dokonałeś na przykładzie 3 wiosek spod Wolborza. Czy w "Inwentarzu..." są dane z wioski Żywocin?
Według wolborskich akt metrykalnych Kamoccy-chłopi mieszkali tam już w I poł. XVIII.
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pn cze 29, 2009 12:25 pm

Żywocin należał do klucza wolborskiego i został dokładnie opisany. Niestety ani w XVI ani w XVII wieku nazwisko to nie występuje wśród chłopstwa w okolicach. Nie ma go także w sąsiedniej Grabicy.

Na temat legend związanych z Florianem Sariusem, legendarnym protoplastą rodu Jelitczyków, miałem okazję pisać kiedyś w Kurierze Polskim. Być może w wolnej chwili przytoczę tu fragmenty.
Wolę się jednak skupić na historycznych zapisach, które jak się łatwo domyślać, niewiele mają wspólnego z legendą zapoczątkowaną przez Długosza, utrwaloną przez autorów herbarzy i spopularyzowaną przez Kraszewskiego.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pn cze 29, 2009 1:22 pm

Surdęga – „ Wszyscy ... Jelitowie rozumieją za najstarsze gniazdo swe Mojkowice w sieradzkiej ziemi, w pow. Piotrkowskim, przy których jest zamek niedaleko nad rzeką Pilicą, stary, murowany, rzeczony Surdega, już spustoszały, a to była własna majętność Floriana wyżej mianowanego.”
(Bartosz Paprocki – „Herby” s.256)
Kilka słów o początkach Jelitczyków w okolicach Rozprzy i historii właścicieli Majkowic.
Wszyscy znają popularną legendę o Florianie Szarym, o którym pierwszy napisał Długosz.
Wszystkie rodziny Jelitczyków ochoczo przyznają się do tej legendy, traktując ją zazwyczaj bardzo poważnie.
Protoplastą rodu miał być Zobysław arcybiskup gnieźnieński, który od 1183 r. używał herbu Koźlarogi utożsamianego z pierwotną formą herbu Jelita.
Dodanie do herbu kopii miało nastąpić, jako pamiątka bohaterskich czynów Floriana Szarego pod Płowcami.

Karol Potkański uważa, że nazwa herbu pochodzi od imienia własnego Jelitko lub Jelito, a przytoczona legenda przez Długosza była próbą wyjaśnienia nazwy opartą w etymologii ludowej.

Nie ma też dowodów na udział Floriana w tej bitwie.
Majkowice leżały obok ważnego ośrodka administracyjnego, jaką była kasztelania rozpierska. Siedzieli tam Jelitczycy – Nagodzicie, którzy uważali Majkowice za swoje gniazdo rodowe. Należy jednak przypuszczać, że gniazdem była sama Rozprza, gdzie notowani są już w XII wieku.

Sama nazwa miejscowości jest patronimiczna i pochodzi od imienia Mojek.
Wśród Nagodziców imię występuje nader rzadko. Znany jest tylko jeden i to on był chyba założycielem Majkowic. Był on ojcem Jakuba, a dziadem Stanisława i Tobiesława wzmiankowanych w 1315 r.
Stąd założenie Majkowic można by odnosić do poł. XIII w.
Nagodzicowie używali herbu Jelita.

Wracając do Floriana Szarego, to należy przypuszczać, że chodzi o tego samego Floriana, który następnie jest wzmiankowany w 1354 r. jako kasztelan łęczycki.
Tu pojawia się następny problem, bo brak jest powiązań tej postaci z Majkowicami – zamkiem Surdęga.
Wygląda więc na to, że Długosz przytoczył ówczesną legendę, która była kompilacją różnych zdarzeń, dość typową dla opowieści rycerskich tamtego czasu.

Z całą pewnością właścicielem Majkowic był w XIV wieku . niejaki Żegota z Majkowic
chorąży większy ziemi sieradzkiej, następnie jego synowie Florian i Żegota „haeredes de Majkowice”.
Odnotowani byli z racji działów majątkowych w aktach sądowych w Piotrkowie w 1410 r.
W tym podziale Majkowice wraz z Laskami przypadły Żegocie, natomiast Florian otrzymał Wroników i Woźniki koło Rozprzy.
Żegota był chorążym sieradzkiemu i w jego posiadaniu Majkowice były jeszcze w 1433 r. Następny z właścicieli, Mikołaj wymieniany od 1451 r. nosił ten sam tytuł. Można zatem przypuszczać, że był to syn, który odziedziczył zarówno dobra jak i urząd.

W 1439 r. kaptur korczyński wymienia Stanisława z Majkowic, a w 1472 r. wspomniany jest Jan Żegota z Majkowic, chorąży sieradzki – zapewne byli to dalsi członkowie rodu.

W 1493 r. wymieniani są bracia Bernard i Żegota z Majkowic. Przypuszczalnie chodzi tutaj o Jana Żegotę, jak to wynika z następnej wzmianki z 1494 r. wg. której Warska, wdowa po Janie Majkowskim chorążym sieradzkim, daje synowi również Janowi Żegocie – część dóbr. Tenże sam otrzymuje również w 1497 r. dobra w Radomskiem, Czchowskiem i Pilzneńskiem po tych którzy wycofali się lub nie stawili na wyprawę mołdawską.

W 1542 r. wzmiankowany jest Stanisław Majkowski z Majkowic w ziemi sieradzkiej, wymieniany jeszcze później, poza połową XVI w. jako kasztelan rozpierski, właściciel 9 wsi.

Majkowice w II poł. XVI w. przestają być własnością rodu Majkowskich. Ich nazwisko już nie występuje, a sprawy własnościowe zaczynają się komplikować. W 1572 r. ma miejsce bliżej nie znany dział dóbr.
W 1604 r. akt graniczny między Majkowicami, a Faliszewem oraz sąsiednimi Skotnikami wprowadza jako dziedzica Majkowic braci Marcina i Stefana Zakrzewskich vel Zakrzowskich, synów Stefana. Odtąd, obok Majkowic jako druga ważna wieś w dobrach wymieniany jest stale Faliszew.
W akcie tym na uwagę zasługuje nadto następujące sformułowanie dotyczące wsi „Tuniszcze albo Surdeka, od dawna nazywanej za rzeką Pilczą” które nasuwa skojarzenie ze znanym z tradycji określeniem starego zamku nazwą „Surdęga”.

W 1606 r. jako właściciel Majkowic i Faliszewa wymieniany jest nadal Stefan Zakrzewski. Następnie dobra – być może drogą sprzedaży – przechodzą w ręce Mierskich. Zapewne dla tego celu sporządzony został w 1618 r. inwentarz dóbr.

W 1619 r. jako dziedzic wymieniony jest Jakub Mierski, syn Stanisława. W bardzo niedługim czasie, bo już w 1634 r. spotykamy następną rodzinę Wyżyckich. Najpierw Jana ( Jan Wyżycki, dziedzic Majkowic zawiera umowę z plebanem z Ręczna o dziesięcinę), a następnie w 1634 r.
Adriana i Stanisława o którym wiadomo, że sprzedał w 1686 r. swe dziedziczne Majkowice i Faliszew Franciszkowi Małachowskiemu, wojskiemu sieradzkiemu. Była to jednak część dóbr, gdyż obok nazwiska Mierskich co najmniej od 1658 r. do 1686 r. w dokumentach występowali również Brwinowscy, a jednocześnie Jakub Mierski występował na równi z Małachowskim jeszcze w 1692 r.
Po Franciszku Małachowskim występowali: Stanisław (1692 r.) Józef (w latach 1694-1715), Marianna (w latach 1717 – 1727), Adam (1733 – 1766). Ten ostatni zastawił dobra w 1752 r. Antoniemu na Potoku Potockiemu wojewodzie bełskiemu. Małachowscy byli w tym czasie jednocześnie właścicielami sąsiedniego klucza bąkogórskiego, a Adam Małachowski zamieszkiwał nawet sam w Bąkowej Górze.
W 1798 r. Piotr Małachowski, wojewoda krakowski zapisał testamentem Majkowice wraz z kluczem bąkogórskim Józefowi i Romanowi Michałowskim. Józef umarł w 1816 zaś spadkobiercy Romana – Zofia, Adam, Ignacy, Henryk i Julian sprzedali dobra w 1829 r Władysławowi hrabiemu Ostrowskiemu . W 1834 r. jako wyraz represji za udział tegoż ostatniego w powstaniu listopadowym, rząd carski przeprowadził konfiskatę dóbr.

W XX w. właścicielami dóbr byli Potoccy (ostatnio – Alberta z Potockich i jej mąż Paweł). W 1927 r. w wyniku częściowej parcelacji majątku, Majkowice wydzielone zostały jako folwark i zakupione przez Czaińskich.
„Ciekawa jest historia wejścia w posiadanie obiektu przez panią Czaińską. Jej ojciec był rządcą u hrabiego Potockiego, do którego włości zaliczały się również Majkowice. Hrabia musiał być wydzielany przez żonę, bo zapożyczył się u rządcy.(...) nie mógł się wypłacić w końcu przekazał wdowie po rządcy zabytkowy obiekt w zamian za długi...”
(Tadeusz Gicgier – „Zaczęło się od legendy”)
Jak widać dokumenty obchodzą się bezceremonialnie z legendami, ale i tak im nie zaszkodzą, bo ludzie lubią bajki.
Ważne jest to, aby w naszych badaniach wyraźnie oddzielać baśniowość od historii, pokazując i jedno i drugie.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » wt cze 30, 2009 2:20 am

Ponieważ Ania w jednym ze swych wcześniejszych postów podała fragment aktu urodzenia dziecka Stanisława Kamockiego (szkoda, że nie w całości), a właśnie postać owego Stanisława jest chyba istotna w tych rozważaniach, wypada napisać kilka słów o genealogii szambelana. Przypomnijmy najpierw ów fragment aktu:
Lubiatów, rok 1809, akt urodzenia "... stawił się Urodzony Stanisław Kamocki Szambelan JKM, Dziedzic wsi Węgrzynowic i Modrzewka, w Powiecie Brzezińskim, Departamencie Warszawskim, w Parafii Budziszewickiej , Possesor (?) wsi Lubiatowa i Zakrzew w Parafii Wolborskiej zamieszkały i okazał nam dziecię..." Świadkowie: Urodzony Józef Gniewkowski, dziedzic wsi Kiełczówka i Urodzony Paweł Otocki, porucznik Wojsk Polskich, Possesor wsi Raciborowice.
Zacznijmy więc tą historię w pierwszej połowie XVII wieku.
Wówczas to Piotr Kamocki herbu Jelita ożeniony z Elżbietą Łubnicką, miał synów Wojciecha, Stanisława i Waleriana oraz córki Eufrozynę i Dorotę, która była za Wojciechem Dembowskim.

Pomińmy tu rodziny Stanisława i Waleriana, bo to w tym przypadku linie boczne i skupmy się na bezpośrednim przodku naszego szambelana – Wojciechu.
To od niego później wywiedli się przed Heroldią jego praprawnuki, Aleksander i Ignacy (1838). Sprzedał w 1670 roku wieś Kamionnę w woj. łęczyckim Stanisławowi Wyrowskiemu.

Wojciech był najstarszym z synów Piotra. Miał dwie zony: Helenę Rogozińską i poślubioną w 1666 roku Marię Przyborowską.
Ze związków tych pozostały dzieci: Agnieszka i Anna Jankowska oraz Piotr, Paweł i Wincenty.
Nas interesuje Wincenty, jako kolejny przodek szambelana.

Wincenty żenił się kilka razy. Jego kolejne żony to: Krystyna Szwarocka, Marta Bębnowska i Eleonora Piekarska. Z tej ostatniej żony miał syna Wojciecha.
Wojciech był miecznikiem bielskim, ożenionym z Brygidą Bębnowską.
Z tej dzieci Małgorzata Raczyńska oraz synowie Antoni i Stanisław.

Antoni był komornikiem ziemskim rawskim i deputatem na Trybunał koronny w 1784 roku, skarbnikiem bielskim 1785 r. a następnie podstolim 1793 r. Miał dwie żony: Ewę Rychłowską a w 1792 poślubił Katarzynę z Gogolewskich, wdowę po Michale Prandocie Trzcińskim.
To brat naszego szambelana, Stanisława.

Stanisław, dziedzic Węgrzynowic, szambelan Stanisława Augusta, miał za sobą 1791 roku Teklę Paklerską, z której córki: Salomea, Benigna, Józefa Poradowska i Emilia Krzyżanowska, oraz synów: Ignacego i Aleksandra wylegitymowanych ze szlachectwa w 1838 roku.

Można oczywiście dalej pociągnąć historię tej rodziny, ale dla wyjaśnienia problemów Ani zakończenie na szambelanie jest chyba wystarczające?
Waldemar Fronczak

helenka13
Podziękował/a: 278 razy
Podziękowano: 128 razy

Post autor: helenka13 » wt cze 30, 2009 7:01 pm

Kamoccy z Kocierzów.
Witaj Aniu, mam prośbę, przy przeglądaniu teczki Kamockich może trafisz na korespondencję z rodziną Strusiów, będę wdzięczna za informację .Może w teczce znajdziesz odpowiedź na pytanie, kiedy zmarł Antoni Kamocki,i co stało się Władysławem-synem, po wojnie mój mąż pamięta jedynie Wandę ,przyjaciółkę mamy i Manię, młodszą siostrę. Posyłam zdjęcie , na środku Antoni Kamocki z laską ,na druga od niego w lewo Wanda -córka, moi teściowie Mikołaj Kołodyński i Mieczysława z domu Strusiówna, drugim rzędzie po prawej. Wanda i Mietka chodziły do gimnazjum w Radomsku, Antoni po śmierci przyjaciela Bolesława Strusia podarował wdowie dom w Radomsku ,gdzie do wojny prowadziła pensję dla panien; utrzymywała i wykształciła czworo dzieci.Pozdrawiam, Helena
Obrazek
Ostatnio zmieniony śr lip 01, 2009 10:41 am przez helenka13, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Andrzej Wcisło
Kontakt:

Post autor: Andrzej Wcisło » wt cze 30, 2009 7:51 pm

Witam !
Może przydadzą się te informacje z książki :
Krzysztof Jaśkiewicz :
"Lista strat ziemiaństwa polskiego 1939 - 1956" Warszawa 1995

KAMOCKI WITOLD (?) (? - 1939)
Ziemianin.
Majątek : Podgaje Sandomierskie, gm. Dwikozy, pow. Sandomierz, woj. kieleckie - właściciel.
Okoliczności śmierci : Zginął w kampanii wrześniowej.
Uwagi : Może być identyczny z Zygmuntem (zob.)
Źródła : Arkuszewski. mps ; Epsztein, Górzyński, (2), s.10.

KAMOCKI WŁADYSŁAW (? - 1940 ?)
Ziemianin.
Wojsko : Prawd. oficer rez.
Majątek : Kocierzowy (Kocierzów ?), pow. Radomsko, woj. łódzkie - właściciel.
Okoliczności śmierci : Prawd. jeniec Kozielska lub innego z obozów sowieckich, być może zamordowany przez NKWD wiosną 1940 w Katyniu.
Uwagi : Nie figuruje na Listach Katyńskich. Może być pomylony z Zygmuntem Kamockim (zob.).
Źródła : rel. Jan Malewski ; rel. Tadeusz Epsztein ; Zaroszyc, s.29

KAMOCKI ZYGMUNT (1894 - 1940 ?)
Ur. 1894 w maj. Posiłów na Kielecczyźnie. S. Antoniego i Karoliny z Chwalibogów.
Inż. rolnik. Ziemianin, zam. do 1.9.1939 w Zakrzewie, pow. Radomsko.
Wojsko : Por. kaw. rwz. 1 psk (?). Uczestnik kampanii wrześniowej.
Rodzina : Żonaty z Krystyną z Boguszów.
Majątek : Posiłów, woj. kieleckie - syn właścicielki i współwłaściciel ;
Zakrzew Wielki, gm. Dmenin, pow. Radomsko, woj. łódzkie - właściciel.
Okoliczności śmierci : Dostał się do niewoli sowieckiej, prawd. w okolicach Buska k. Lwowa.
Internowany w Kozielsku. Zamordowany przez NKWD, prawd. w Katyniu wiosną 1940. Nie figuruje na Listach Katyńskich.
Uwagi : Może być identyczny z Witoldem.
Źródła : rel. Teresa Kamocka (bratanica) : Zbiory Heleny z Reyów Jabłonowskiej (rel. Krystyna z Boguszów Kamocka, żona) ; Kawaleria polska, s. 92, Epsztein, Górzyński, (2), s. 10 : Zaroszyc, s. 30.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
annastregiel7

Post autor: annastregiel7 » śr lip 01, 2009 12:29 pm

A oto ksero aktu urodzenia (nr. 67) Reginy Marianny - córki Stanisława ( Szambelana...) i Tekli Kamockich. Regina miała siostrę-bliźniaczkę - Pelagię, zarejestrowaną pod kolejnym numerem akt.
Obrazek

Andrzeju, dziękuję za informacje.
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------

helenka13
Podziękował/a: 278 razy
Podziękowano: 128 razy

Post autor: helenka13 » śr lip 01, 2009 1:15 pm

Dziękuję ,Andrzeju,za informacje,
to Władysław , właściciel majątku Kocierzowy , stoi na pierwszym zdjęciu ,z majątku Wąglin ,jako czwarty od lewej[ kawalerzysta, patrz buty] w mundurze obok Tadeusz Struś , trzeci od lewej[ saper].
Na zdjęciu drugim ,w pierwszym rzędzie, Władysław Kamocki ,półleży , od lewej ,dalej w kolejności :siostra Wanda Kamocka, Tadeusz Struś, Mieczysława Strusiówna i jej mąż Mikołaj Kołodyński. Pozdrawiam Helena.

Obrazek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
annastregiel7

Post autor: annastregiel7 » śr lip 01, 2009 1:50 pm

Helenko,
wczoraj przeglądałam ten zespół, zanim odczytałam Twój post.

Zawiera on 56 jednostek archiwalnych. Nie byłam w stanie przejrzeć wszystkich, tym bardziej, że w łódzkim archiwum jednorazowo można zamówić tylko 10 .
Zapoznałam się dokładnie z inwentarzem zbioru, którego autorka podzieliła wszystkie dokumenty Kamockich na 4 części:

1. Różne akta rodziny Kamockich, w tym dokumenty heraldyczne, odpisy aktów metrykalnych - XIX i XX w. (sygn. 1-6).
2. Akta odnoszące się do dóbr Kocierzowy i Wąglin (sygn. 7-14).
3. Korespondencja członków rodziny Kamockich (sygn. 15-32)- w tym: Dziennik pisany przez Marię Mieczkowska - żonę Antoniego.
4. Akta rodziny Mieczkowskich (sygn.33-49)
5. Odpisy dokumentów rodziny Kamockich, zgromadzone przez Antoniego Kamockiego (sygn. 44-56).

Osobiście, interesuje mnie dużo wcześniejszy okres w historii Kamockich, więc zamówiłam jednostkę, która takie dane zawierała.
Mianowicie: "Genealogia rodu Sarjusz- Kamockich herbu Jelita (1632-1925).
Otrzymałam teczkę z... dużego rozmiaru, pergaminowym arkuszem, złożonym kilka razy, na którym Stanisław Włodzimierz Kamocki, w 1925 r. odręcznie rozrysował drzewo genealogiczne swojej gałęzi Kamockich.
Jego protoplasta to Marcin Kamocki zm. w 1632 r. Wnuk Marcina - Stanisław ożenił się z Anną Sarjusz-Wolską.

Helenko,
do Łodzi z Wrocławia dość daleko, ale najlepiej byłoby, gdybyś mogła sama z tymi aktami się zapoznać.
Mogę Ci obiecać, że po wakacjach wrócę do nich i przejrzę pod kątem korespondencji Kamockich.
Ostatnio zmieniony śr lip 01, 2009 9:30 pm przez annastregiel7, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » śr lip 01, 2009 7:52 pm

Kilka lat temu przeglądałem to archiwum. Jest ciekawe i można znaleźć sporo spraw dotyczących rodzin Kamockich i Mieczkowskich.

Co do "pisania się" Saryusz - Kamoccy, to takie niewinne udostojnienie rodziny i wskazanie na łączność z protoplastą Jelitczyków, Floryanem Szarym czyli Saryusem.
Miało to jedynie wymiar towarzyski :)
Zjawisko dość powszechne już w XIX wieku, z czego dworował sobie trochę Mickiewicz:

"Dobrzyńskich naśladując, inna szlachta bliska,
Brała również przydomki, zwane "imioniska".
Teraz ich każda prawie używa rodzina,
A rzadko wie, iż mają początek z Dobrzyna.
I były tam potrzebne, kiedy w reszcie kraju.
Głupiem naśladownictwem weszły do zwyczaju"
Również Jan Stanisław Bystroń sporo miejsca w swojej rozprawie o nazwiskach polskich poświęca tej szlacheckiej modzie.

Ale nie o tym chcę napisać.
Otóż znalazłem swoje notatki dotyczące rodzin Kamockich, w tym również gałęzi o której powyżej czyli z Kocierzów.
Tak naprawdę to są to Kamoccy z Górek, którzy się w Kocierzowy wżenili :)

Notatki są schematyczne, bo potrzebowałem jedynie ustalić koligacje i uporządkować pokolenia. Jestem z tą gałęzią tylko spowinowacony, dlatego potraktowałem ją po macoszemu :F
Ciekaw też jestem, na ile różnią się one od drzewa narysowanego przez Stanisława?
Ja z wnuków Marcina znam tylko dwóch: Mikołaj po Stanisławie i Jakub po Zbigniewie. Jednak jak mówiłem, nie przykładałem do tej gałęzi zbytniej wagi i Staś mógł mi "uciec". Po kim jest ten Stanisław?

1. Marcin (ok. 1600 r.) x Barbara Jaktorowska
1.1 Stanisław x N. Majówna
1.1.1 Mikołaj (sprzedał Wolę Kamocką w 1688 r.) x Barbara Stańska
1.1.1.1 Kacper (kanonik krakowski 1696 r.)
1.1.1.2 Florian
1.1.1.2.1 Maciej
1.1.1.2.1.1 Bogumił Felicjan x Justyna (Felicja) Bobrowiecka
1.1.1.2.1.1.1 Mateusz z Górek (ur ok. 1791 r.leg 1840) x(1820)
Justyna Kamocka (córka Marcina Kamockiego
z Kocierzów, ur ok. 1794)
1.1.1.2.1.1.1.1 Emilia Tekla (ur. Kocierzowy 1821)
1.1.1.2.1.1.1.2 Julian Fortunat Ezechiel (ur Górka 1824)
1.1.1.2.1.1.1.3 Hipolit Ludwik Augustyn (ur Górka 1826) x
Justyna Grabińska
1.1.1.2.1.1.1.3.1 Antoni
1.1.1.2.1.1.1.3.1.1 Władysław
1.1.1.2.1.1.1.3.1.2 Zofia x Grabieński
1.1.1.2.1.1.1.3.2 Stanisław
1.1.1.2.1.1.1.3.3 Józef
1.1.1.2.1.1.1.4 Florentyna Antonina (ur Kocierzowy 1833)
1.1.1.2.1.1.1.5 Józef Tomasz (ur Kocierzowy 1837, bezdzietny)
1.1.1.2.2 Szymon x Jadwiga Komorowska
1.1.1.2.2.1 Jan Nepomucen (ur. 1796 Łęczyca, leg. 1838)
1.1.1.2.2.2 Franciszek Ksawery (leg. 1838) x Bogumiła Nędzka
1.1.1.2.2.2.1 Antoni Tomasz (ur 1839 Płock)
1.1.1.2.2.2.2 Józef Antoni (ur 1838 Płock)
1.1.1.2.2.2.3 Jan Nepomucen Antoni (ur 1837 Płock)
1.1.1.2.2.2.4 Franciszek Ksawery (ur 1835 Płock)
1.1.1.2.2.2.5 Apolonia Maria Henryka (ur 1841 Płock)
1.1.1.3 Bartłomiej
1.1.1.3.1 Józef
1.1.1.3.1.1 Marcin x Urszula Niemojewski
1.1.1.2.1.1.1 Szymon Iwon Teodor (dzierżawca Woli Zajkowej, leg. 1841)
1.1.1.4 Marianna x Paweł Kobielski (sędzia grodzki piotrkowski)
1.2 Zbigniew x Barbara Starczewska
1.2.1 Jakub (ok. 1631) x Gniewoszówna
1.2.1.1 Marcin x Katarzyna Siemieńska
1.2.1.1.1 córka x Radwański
1.2.1.1.2 Marianna x Otwinowski
1.2.1.1.3 Franciszek x Ujejska (wdowa po Kowalskim)
1.2.1.1.4 Zbigniew x Drzewiecka
1.2.2 Kacper
1.2.3 Stanisław - ksiądz 1652 r.
Waldemar Fronczak

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”