Mam problem z rozszyfrowaniem dalszej części aktu, jak by ktoś mógł mi napisać całość tego aktu, byłbym wdzięczny

To mój pierwszy akt ślubu z tego okresu, więc nie znam całej 'formułki' więc też cięzko mi sobie to odczytać.
Z góry dziękuję za pomoc

Moderator: Moderatorzy
A możesz wskazać tą bliższą, z którą sobie poradziłeś?tomciiu pisze: Mam problem z rozszyfrowaniem dalszej części aktu...
Tez powiem z Tumalow- juz niezyjaca .. u ojca w Biskupicach zamieszkaly.. a Marianna Chołdykowna panna urodzona w Jasiencu parafii Obiechow, w Biskupicach przy rodzicach zamieszkala, corka Stanislawa i Jadwigi z Czarnotow malzonkow Chołdykow , wloscian z Biskupic... Malzenstwo poprzedzily 3 zapowiedzi w dniach 12, 22 i 29 maja br w kosciele parafii Pilica. Jako tez zezwolenie ustne ojca nowozenca tudziez opiekuna nowo zaslubionej i obecnych Aktowi Malzenstwa oswiadczone bylo. Malzonkowie nowi oswiadczaja, iz zadnej nie zawierali umowy przedslubnej.....dziadek_m60 pisze:Witam.
Może nieco wesprę. Tak to odczytuję:
Matka pana młodego:
Marcjanna z Tumalów, już nieżyjąca, pan młody lat 19 zamieszkały przy ojcu w Biskupicach,
Panna młoda;
Marianna Chołdykówna, panna, urodzona w Jasieńcu Parafii Obiechów, w Biskupicach przy rodzicach zamieszkała, córka Stanisława i Jadwigi z Czarnotów małżonków Chołdyków, włościan z Biskupic, lat 19.