Szukam informacji nt. rodziny Dareckich,
jest to rodzina mojej prababci.
Obecnie w Polsce liczba osób je nosząca to 212 (Darecki/Darecka),
na podstawie;
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/darecka.html
z czego 1/3 osób, bo 69 mieszka w Białej Podl. lub powiecie.
Prawdopodobnie wszyscy są z Woskrzenic (stamtąd jest i moja prababcia, pod Białą Podl.).
Jak wieść niesie zawsze byli katolikami w przeciwieństwie do reszty wsi prawosławnej (wcześniej unickiej). Choć siostra prababci do końca życia nie miała swojego aktu chrztu a datę w dokumentach lewą, ochrzczoną ją w lesie (wiec może byli unici co nie chcieli się dać na prawosławie przenieść).
Bardziej mnie interesuję historia tej Rodziny, dość nielicznej, i chyba wywodzącej się właśnie z Woskrzenic lub okolic.
Przeglądając herbarze w poszukiwaniu przodków z Tucznej i Huszczy, zauważyłem, że Dareckich wymienia Boniecki (Samuela w woj. brzesko litewskim w 1700).
Niestety na razie znam tylko mojego prapradziada Piotra zmarłego w czasie IWŚ na Syberii (bieżeńcy). Mam nadzieję że kwerenda ksiąg ludności gminy coś pomoże w tej kwestii.
Jeśli macie informację nt. Dareckich, proszę podzielcie się nimi.
Pozdrawiam
Adam Leszczyński
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Dareccy
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 814
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 6 razy
Dareccy
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
Lipnickich z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
-
AUTOR TEMATU - Posty: 814
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 6 razy
Re: Dareccy
Dziś zrobiłem szybką kwerendę Dareckich w dokumentach kościoła unickiego w Woskrzenicach za lata 1810-1865.
Oto rezultaty;
przynajmniej od 1811 w Woskrzenicach mieszkał Jakób Darecki (ur. ok. 1786) żonaty z Anastazją Chwedorók (Chwedorowicz). Przy zgonie Jakóba w 1848 dowiadujemy się że był synem Grzegorza i Eufemii (ta umiera w 1826 jako wdowa).
Jakób prócz 3 córek miał, 3ch synów;
1) Niczypor ur 1820
2) Leon ur - nie znalazłem aktu ;/
3) Korneli ur. 1830
Między 1823 a 1826 Jakób bierze 2gi ślub (w innej parafii, której nie mogłem odczytać- Hanińce?).
Synkowie dorastają i się żenią. Pomijając córki i zmarłych wcześnie synów ich męskimi potomkami są;
1) Niczypor--> Mateusz ur. 1852
2) Leon--> Dawid ur. 1852
--> Emilian ur. 1836 (zmienia imię na Melan, czy to możliwe?)
--> Jan ur. 1850
3) Korneli nie doczekuje się do 1865 męskich potomków.
Z kolei Melanowi (Emilianowi?) w 1863 rodzi się syn.
Moim przodkiem w Woskrzenicach był Piotr Darecki ożeniony z Marianną Romaniuk (1878-1944).
Był zapewne z okolic 1880 roku. Więc przypuszczalnie jego tatą mógł być każdy z wyżej wymienionych (dalsi po 1865 już raczej nie bo za młodzi).
Czy można wysnuć wniosek że wszyscy Dareccy wywodzą się od owego Jakóba (Syna Grzegorza)? Skoro obecnie ich jest raptem ok 200 osób?
Pozdrawiam serdecznie
Adam
Oto rezultaty;
przynajmniej od 1811 w Woskrzenicach mieszkał Jakób Darecki (ur. ok. 1786) żonaty z Anastazją Chwedorók (Chwedorowicz). Przy zgonie Jakóba w 1848 dowiadujemy się że był synem Grzegorza i Eufemii (ta umiera w 1826 jako wdowa).
Jakób prócz 3 córek miał, 3ch synów;
1) Niczypor ur 1820
2) Leon ur - nie znalazłem aktu ;/
3) Korneli ur. 1830
Między 1823 a 1826 Jakób bierze 2gi ślub (w innej parafii, której nie mogłem odczytać- Hanińce?).
Synkowie dorastają i się żenią. Pomijając córki i zmarłych wcześnie synów ich męskimi potomkami są;
1) Niczypor--> Mateusz ur. 1852
2) Leon--> Dawid ur. 1852
--> Emilian ur. 1836 (zmienia imię na Melan, czy to możliwe?)
--> Jan ur. 1850
3) Korneli nie doczekuje się do 1865 męskich potomków.
Z kolei Melanowi (Emilianowi?) w 1863 rodzi się syn.
Moim przodkiem w Woskrzenicach był Piotr Darecki ożeniony z Marianną Romaniuk (1878-1944).
Był zapewne z okolic 1880 roku. Więc przypuszczalnie jego tatą mógł być każdy z wyżej wymienionych (dalsi po 1865 już raczej nie bo za młodzi).
Czy można wysnuć wniosek że wszyscy Dareccy wywodzą się od owego Jakóba (Syna Grzegorza)? Skoro obecnie ich jest raptem ok 200 osób?
Pozdrawiam serdecznie
Adam
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny