Witam, zbieram i kompletuję informacje o rodzinie Affeltowiczów, konkretnie o Janie Affeltowiczu, jego żonie Magdalenie z Dapińskich i ich dzieciach. Krótko opiszę to co udało mi się znaleźć, może ktoś w ten sposób znajdzie coś wspólnego ze swoimi krewnymi.
Jan Affeltowicz (albo Afeltowicz) urodził się około 1798 roku, niestety nie wiem gdzie i nie znam imion jego rodziców. Był nauczycielem w szkołach elementarnych w miejscowościach w których zamieszkiwali: Kłobia, Sompolno, Kłóbka, Osiecz Wielki (parafia Boniewo).
Jego małżonka Magdalena z Dapińskich urodziła się około 1800 roku, też nie wiem gdzie i nie znam imion jej rodziców. Nie wiem także kiedy i gdzie Jan i Magdalena ślubowali (było to na pewno przed 1822 r.).
Jan Affeltowicz zmarł w 1859 w Osieczu Wielkim parafia Boniewo.
Magdalena zmarła w 1865 w parafii Błenna.
Z tego co udało mi się ustalić mieli 8 dzieci. Oto co wiem o nich:
1. Andrzej Affeltowicz urodzony w 1822 w parafii Kłobia, ożenił się w Sompolnie w 1843 roku z Wiktorią Koralkiewicz, zmarł w 1848 roku w Sompolnie, z tego związku znalazłem dwoje dzieci: syn Jozefat ur. 1844 i córka Aniela ur. 1848
2. Julian Affeltowicz urodzony w 1826 w Sompolnie, ożenił się w Poznaniu w 1850 roku z Józefą Szynk, dalszych ich losów nie znam.
3. Antoni Affeltowicz urodzony w 1828 w Sompolnie, ożenił się w Lubrańcu w 1851 roku z Joanną Borucką, zmarł w 1852 roku w Sompolnie
4. Józef Affeltowicz urodzony w 1831 w Sompolnie, ożenił się w parafii Kłóbka w 1853 roku z Urszulą Wandą Jankiewicz, ta para przemieszczała się bardzo często, ich dzieci odnajduję w parafiach: Kłóbka, Połajewo, Zgłowiączka, Kłobia, Przedecz, Błenna.
Imiona dzieci: Zofia ur. 1854, Władysław Leon ur. 1861, Jan Hipolit ur. 1869, Helena ur. 1872, Józef ur. 1873. Kiedy i gdzie zmarł Józef i jego żona nie wiem.
5. Anastazja Affeltowicz urodzona w 1834 w Sompolnie, o niej nic więcej nie wiem
6. Apolonia Konstancja Affeltowicz, urodzona w 1836 w Sompolnie, wyszła za mąż w 1859 roku w parafii Boniewo za Konstantego Słomczewskiego, dalszych ich losów nie znam, po ślubie wynieśli się z Boniewa.
7. Magdalena Anna Affeltowicz, urodzona w 1839 w Sompolnie, wyszła za mąż w parafii Zgłowiączka w 1860 roku za Józefa Jackowskiego (ur. 1813 w parafii Sarnowa, dziś jest to część Rawicza). Ich dzieci urodzone w parafii Błenna to: Wincenty ur. 1861, Edward ur. 1865, Franciszka ur. 1869.
Józef Jackowski zmarł w 1903, a Magdalena w 1928 roku, oboje w parafii Boniewo.
Losy tej rodziny znam bo to moi bezpośredni przodkowie.
8. Piotr Affeltowicz urodzony w 1842 w Sompolnie, ożenił się w Poznaniu w 1869 roku z Katarzyną Janowicz, zmarł prawdopodobnie w 1881 w Poznaniu.
Jeśli ktoś odnajduje w tych danych ślady swoich krewnych i jest w stanie coś uzupełnić to bardzo proszę o kontakt. Najbardziej zależy mi na ustaleniu skąd pochodził Jan Affeltowicz i jego żona Magdalena z Dapińskich oraz gdzie ślubowali.
Więcej danych o dzieciach mogę podać na PM.
Za wszelkie informacje z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam
Tomek
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Affeltowicz
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękowano: 1 raz
Re: Affeltowicz
Nie całkiem na temat ale zawsze coś:
- Akta miasta Włocławka - Spis Ludności z 1901 r. - sygn. 8298 - 8303 - dom nr 293 - nieruchomość Marcelego Rosińskiego - tom 5 str. 937 poz. 2 - Julia Rosińska z domu Kozłowska - ojciec Józef Kozłowski - matka Józefa z domu Afeltowicz - urodzenie 1848-05-17 Brześć Kujawski - zamężna - chłopskie - katolickie - żona - -
- 1866/M/033 - Zazamcze, Włocławek - 31-05-1866 w przytomności świadka Kacper Affeltowicz gospodarz z Zazamcza lat 47 zawarte zostało religijne małżeństwo między:….
- 1877/U/260 - Włocławek - 12-08-1877 stawił się Antoni Gajewski obywatel z Włocławka lat 42 … i okazał dziecię płci męskiej oświadczając iż urodzone zostało w Włocławku 16-07-1877 z niego i jego żony Maryanny z Afeltowiczów lat 20 mającej. Na chrzcie... dano imię Artur Paweł....
- Akta miasta Włocławka - Spis Ludności z 1901 r. - sygn. 8298 - 8303 - dom nr 293 - nieruchomość Marcelego Rosińskiego - tom 5 str. 937 poz. 2 - Julia Rosińska z domu Kozłowska - ojciec Józef Kozłowski - matka Józefa z domu Afeltowicz - urodzenie 1848-05-17 Brześć Kujawski - zamężna - chłopskie - katolickie - żona - -
- 1866/M/033 - Zazamcze, Włocławek - 31-05-1866 w przytomności świadka Kacper Affeltowicz gospodarz z Zazamcza lat 47 zawarte zostało religijne małżeństwo między:….
- 1877/U/260 - Włocławek - 12-08-1877 stawił się Antoni Gajewski obywatel z Włocławka lat 42 … i okazał dziecię płci męskiej oświadczając iż urodzone zostało w Włocławku 16-07-1877 z niego i jego żony Maryanny z Afeltowiczów lat 20 mającej. Na chrzcie... dano imię Artur Paweł....
Z pozdrowieniami
Józef Święcicki
Szukam/mam: Święcicki oraz Dobrzański, Gromadzki, Kalinowski, Nakonowski, Rosiński, Sowiński, Szlejter i inne...
Józef Święcicki
Szukam/mam: Święcicki oraz Dobrzański, Gromadzki, Kalinowski, Nakonowski, Rosiński, Sowiński, Szlejter i inne...
-
AUTOR TEMATU - Posty: 35
- Podziękował/a: 2 razy
Bardzo Wam dziekuję za te dane. Warto sprawdzać każdy trop.
Co do dzieci Józefa Affeltowicza to urodził się w 1873 we wsi Joasin, parafia Błenna.
Pozdrawiam
Tomek
Co do dzieci Józefa Affeltowicza to urodził się w 1873 we wsi Joasin, parafia Błenna.
Pozdrawiam
Tomek
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 3 razy
Witam.
Moze to jest juz znane, ale dodam ze 'fakty' (szczegolnie co do wieku) osob spisanych na Ellis Island sa czesto bardzo niescisle. Ja bym nie wykluczyla dana osobe o ile tylko wiek sie nie zgadza, a nawet miejsce urodzenia. Zdarzalo sie dosyc czesto, ze nawet zupelnie inne osoby podrozowaly uzywajac cudzych dokumentow. Robiono to zeby zmylic wladze carskie czy austriackie, albo gdy posiadacz takich dokumentow zachorowal a mial juz zakupiony bilet to ktos drugi odkupywal te dokumenty i bilet. Mozna poprosic kogos kto ma dostep do Ancestry o dalsze sprawdzenie tych osob w censusach amerykanskich i tym podobne. Zycze powodzenia.
Pozdrawiam serdecznie,
Jana
Moze to jest juz znane, ale dodam ze 'fakty' (szczegolnie co do wieku) osob spisanych na Ellis Island sa czesto bardzo niescisle. Ja bym nie wykluczyla dana osobe o ile tylko wiek sie nie zgadza, a nawet miejsce urodzenia. Zdarzalo sie dosyc czesto, ze nawet zupelnie inne osoby podrozowaly uzywajac cudzych dokumentow. Robiono to zeby zmylic wladze carskie czy austriackie, albo gdy posiadacz takich dokumentow zachorowal a mial juz zakupiony bilet to ktos drugi odkupywal te dokumenty i bilet. Mozna poprosic kogos kto ma dostep do Ancestry o dalsze sprawdzenie tych osob w censusach amerykanskich i tym podobne. Zycze powodzenia.
Pozdrawiam serdecznie,
Jana