UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Dudek - Zbąszynek, Dąbrówka Wielkopolska, Chociszewo, Rogoziniec i okolice

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
tigersan
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 2 razy

Dudek - Zbąszynek, Dąbrówka Wielkopolska, Chociszewo, Rogoziniec i okolice

Post autor: tigersan » ndz paź 02, 2016 11:28 am

Dzień dobry,

Czy posiada ktoś wiedzę o historii rodu Dudek, który żył (i najprawdopodobniej dalej żyje we wspomnianym w tytule regionie)? Tak się składa, że jeden z moich przodków, Władysław Poszwa miał syna Tadeusza Poszwę, którego matką była Marianna Dudek. Splot różnych czynników każe mi wnioskować, że Marianna pochodziła właśnie z tego regionu. Władysław wraz z Marianną wyruszył na Ukrainę, gdzie najprawdopodobniej w trakcie wędrówki urodził im się w Milnie wspomniany syn - miało to miejsce w 1923 roku (weryfikowałem i nie mogli oni żyć w Milnie, rozmawiałem na ten temat z osobą, która ma dostęp do listy wszystkich Milnian z tamtego okresu).

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje.

Awatar użytkownika

gabi
Podziękował/a: 16 razy
Podziękowano: 215 razy

Re: Dudek - Zbąszynek, Dąbrówka Wielkopolska, Chociszewo, Rogoziniec i okolice

Post autor: gabi » ndz paź 02, 2016 6:58 pm

tigersan pisze: Władysław wraz z Marianną wyruszył na Ukrainę, gdzie najprawdopodobniej w trakcie wędrówki urodził im się w Milnie wspomniany syn - miało to miejsce w 1923 roku (weryfikowałem i nie mogli oni żyć w Milnie, rozmawiałem na ten temat z osobą, która ma dostęp do listy wszystkich Milnian z tamtego okresu).
Nie wiem o ktore Milno Tobie chodzi, czy to - w tarnopolskim, w rejonie Zborow, Załoźce ?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Milno
https://pl.wikipedia.org/wiki/Za%C5%82o%C5%BAce
W listach strat IIWS sa:
1. Poszwa Karol syn Stefana ur. 1904r. woj. tarnopolskie, rej. Zalozce, wies Milno (Тарнопольская обл., Залучинский р-н, с. Мильно)
2. Poszwa Wasyl s. Justyna ur. 1912 z tego samego rejonu ale ze wsi Blich oddalonej 0,5 km od Milna.
3. Poszwa Jan syn Szymona ur. 1909 tez w Milnie,
4. Poszwa Antoni syn Jana ur. 1912 tez Milno,
Z powyzszego wynika, ze rodziny o takim nazwisku tam zyly.
http://www.obd-memorial.ru/html/search. ... %D0%B0&p=1

Pozdrawiam
Grazyna

AUTOR TEMATU
tigersan
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 2 razy

Re: Dudek - Zbąszynek, Dąbrówka Wielkopolska, Chociszewo, Rogoziniec i okolice

Post autor: tigersan » pn paź 03, 2016 8:29 am

Dzień dobry,

Zgadza się, żyli tam Poszwowie, którzy byli z pochodzenia Ukraińcami. Początkowo myślałem jak napisałaś, że po prostu oni pochodzili stamtąd, jednak rozmawiając z Panią, której Mama żyła w Milnie dowiedziałem się, że żadnego Tadeusza i Władysława tam nie było w tamtym okresie, tj. nie osiedlili się tam. Wiem również, że Tadeusz żył później w okolicy Przebraża, Kiwerc, Bereścianów, tj. okolic Łucka (gdzieś na tamtym terenie, próbuję dowiedzieć się gdzie dokładnie).

Z pozdrowieniami,
Przemek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”