UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Stanisława Bielawska i dwór Poniatowskich w Cepcewiczach

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
Andrasz
Podziękował/a: 42 razy
Podziękowano: 2 razy

Stanisława Bielawska i dwór Poniatowskich w Cepcewiczach

Post autor: Andrasz » sob maja 28, 2016 7:53 pm

Poszukuję informacji o mojej praprababce, Stanisławie Bielawskiej, która zmarła w 1929 r. Nie wiem niestety, jakie nosiła nazwisko panieńskie, ani też nie znam imienia jej męża. Prawdopodobnie urodziła się gdzieś na wschodniej Ukrainie, gdzie jej ojciec miał spore majątki. Zostały one utracone w wyniku konfiskaty po powstaniach. Sama Stanisława ukończyła studia we Wiedniu a po powrocie do domu uczyła potajemnie języka polskiego. Z względu na znajomość jej ojca z Poniatowskimi z Cepcewicz, zapewne mieszkała albo w samych Cepcewiczach, lub w najbliższej okolicy. Była kilkakrotnie aresztowana przez carską władzę i wyciągana z więzienia dzięki koneksjom Poniatowskich. Miała kilkoro dzieci, jednym z nich był Stanisław Bielawski (ur. w 1898 r.), mój pradziadek. Ożenił się on z Bronisławą z d. Konewka. Najprawdopodobniej mieszkał on z rodzicami swojej żony w Ośmigowiczach. Bodajże w 1930 r. przeprowadził się z całą rodziną do wybudowanego przez siebie domu w Kolonii Małyńsk. Jego dziećmi były: Stanisława Bielawska (po mężu Przybyło), Irena Bielawska (po mężu Żarczyńska - moja babcia) i Zygmunt Bielawski. Był jeszcze jeden syn, który zginął na wojnie w 1939 r.

Poszukuję informacji, które mogłyby naprowadzić mnie na ślad "moich" Bielawskich. Pamiętam, że babcia mówiła o jakiś krewnych Bielawskich, mieszkających w Omelance.

Grażyna
Podziękował/a: 32 razy
Podziękowano: 26 razy

Re: Stanisława Bielawska i dwór Poniatowskich w Cepcewiczach

Post autor: Grażyna » ndz maja 29, 2016 2:24 pm

Piszesz o tym co wiesz, bo się w rodzinie mówiło ale nie piszesz jakie akta metrykalne posiadasz. Wiesz kiedy zmarła a czy wiesz gdzie - byłby do zdobycia akt zgonu.
Miała kilkoro dzieci - czy znasz ich imiona, daty i miejsca urodzenia- w aktach ich urodzenia też będzie sporo danych a przy tym znając datę urodzenia najstarszego z potomków łatwiej szukać aktu ślubu. Nazwisko nie ułatwi poszukiwań.
Tylko cofanie się krok po kroku pozwoli ustalić linie przodków, szukanie na chybił trafił może zaprowadzić na genealogiczne manowce.
Czy wymienione miejscowości znajdowały się na Kresach, jeśli tak to będzie to dodatkowa trudność.
Łatwiej odpisywać na podpisane posty.
Powodzenia Grażyna
Grażyna Cieniewska - Rebell
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski

AUTOR TEMATU
Andrasz
Podziękował/a: 42 razy
Podziękowano: 2 razy

Re: Stanisława Bielawska i dwór Poniatowskich w Cepcewiczach

Post autor: Andrasz » wt cze 07, 2016 12:32 am

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Niestety, oprócz informacji, które podałem, nie posiadam żadnych innych (dat, imion itd.). Nie mam również żadnych akt metrykalnych (oprócz tych od mojej babci, które w poszukiwaniach do niczego niestety nie są przydatne ...). Niestety, z tych lat, które by mnie interesowały, nie zachowały się żadne akta. Daty i fakty o których mówię, znam z zapisków mojego stryja - brata mojej babci. Chodzi oczywiście (i niestety) o miejscowości położone na Kresach.

Wydawało mi się, że zarejestrowałem się moim pełnym imieniem i nazwiskiem i że w związku z tym będzie się ono pojawiać w moich postach, dlatego też nie podpisałem się. Dziękuję za uwagę - oczywiście wiedząc już jak to wygląda, będę się podpisywać dodatkowo na końcu posta.

Janusz Andrasz
poszukuję - Kresy: Czarnecki, Bielawski, Wereszczyński, Kański, Jędrzejewski, Małopolska - Andrasz, Greger

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”