Wpadł mi w ręce polsko-łaciński tekst z księgi przychodów i rozchodów cechowych (prawy dół) - http://www.szukajwarchiwach.pl/75/316/0 ... hG2DvH_-0w
Czy ja dobrze czytam, że Nikodem Mazuchowski był jednym z cechmistrzów?
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Regestr cechowy
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Re: Regestr cechowy
Tak Witek, dobrze odczytales:
Nikodem Mazuchowski - cechmistrz.
To jest czesc ksiegi radzieckiej Lowicza z 1736 roku- tak mi sie wydaje?
Pozdrawiam,
Bozenna
Nikodem Mazuchowski - cechmistrz.
To jest czesc ksiegi radzieckiej Lowicza z 1736 roku- tak mi sie wydaje?
Pozdrawiam,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1348
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:

Dla mnie to niemal jak znaleźć szlachectwo

Regestru łowickiego jest prawie 300 stron do przejrzenia. Gorzej, że na SZWA (i chyba ogólnie też) zachowały się tylko 3 jednostki

Tak dla wyjaśnienia, to jest księga polska, cechowa. Dopiski coroczne dotyczyły rozliczenia przychodów i rozchodów cechu, które (chyba) musiały być kwitowane i zatwierdzane przez władze. Ten dopisek właśnie z takiego skwitowania (tak mi się wydaje nma 90%) pochodzi.Bozenna pisze:To jest czesc ksiegi radzieckiej Lowicza z 1736 roku- tak mi sie wydaje?
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Witek,
To lepsze niz szlachectwo.
W XVIII wieku, na szlachectwo nikt sobie nie zasluzyl, bylo dziedziczne. A na cechmistrza trzeba byla ciezko zapracowac.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
To lepsze niz szlachectwo.
W XVIII wieku, na szlachectwo nikt sobie nie zasluzyl, bylo dziedziczne. A na cechmistrza trzeba byla ciezko zapracowac.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1348
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Duma mnie rozpiera 
Szczególnie, że fach ten, jak się okazuje, przekazywany był z ojca na syna prze conajmniej 100 lat jeszcze. Problem w tym, że w innym mieście, gdzie nie było już cechu
a wzmianki pozostają tylko w metrykach.

Szczególnie, że fach ten, jak się okazuje, przekazywany był z ojca na syna prze conajmniej 100 lat jeszcze. Problem w tym, że w innym mieście, gdzie nie było już cechu

---------------------------------------