Witajcie,
Odwiedziłam dziś ABMK i znalazłam kilka interesujących pozycji:
- "Status animarum łacińskiej parafii katedralnej w Łucku 1815-1819" opr. Maria Dębowska, 2013.
Niewątpliwie gratka dla szukających w Łucku. W tabelarycznych zestawieniach dane wszystkich
domowników, łącznie ze służbą. Aż żal, że Łuck nie leży w obszarze moich poszukiwań.
- "Księga zapowiedzi łacińskiej parafii katedralnej w Łucku 1782-1826" opr. Maria Dębowska, 2013.
Wiernie odtworzona księga z indeksem nazwisk na końcu.
- "Diecezja łucka i żytomierska w pierwszych latach istnienia, wybrane zagadnienia" opr. Maria
Dębowska, 2014. Opracowanie na bazie pierwszego elenchusa diecezji z roku 1802, uzupełnione
o dane z lat 1837 i 1841.
- "Materiały do genealogii szlachty wołyńskiej" tom I A-D, opr. ks. Stanisław Tylus, 2013. Autor
wykorzystał odpisy genealogiczne wykonane na luźnych kartach najprawdopodobniej przez
ks. Florentyna Czyżewskiego, prałata kapituły łuckiej i pracownika sekcji statystycznej.
Informacje zawarte w tej księdze wyglądają mniej więcej tak:
Czacki Wojciech, M, G, starosta włodzimierski,
= Katarzyna Zahorowska,
Dz. Michał b. 2 X 1693
Torczyn
litery przy nazwisku oznaczają kolejno Magnificus i Generosus.
Czasem widnieje miejsce urodzenia panny młodej.
- "Wykaz osób z akt parafialnych diecezji pińskiej do 1947 r." tom I, opr. ks. Waldemar Żurek 2013. Opracowanie na bazie ksiąg metrykalnych diecezji pińskiej znajdujących się w zasobach Archiwum Diecezjalnego w Drohiczynie. Obejmuje parafie: Baranowicze (1936-46), Bogdanów 1915,1916), Brześć (1938-44), Czerwiszcze (1931-43), Dawidgródek (1923, 1928), Dywin (1848-66, 1924-42) Hancewicze (i Malkowicze) (1926, 1940-45), Horodec (1939- 1941, 1942), Iwieniec (1943-47). Brak indeksu nazwisk. Na początku opracowania rys historyczny diecezji pińskiej oraz sieć parafii z miejscowościami przynależnymi do poszczególnych parafii, z podziałem na dekanaty.
pozdrawiam
Aśka
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Nowości wydawnicze w ABMK KUL
Moderator: Moderatorzy
Re: Nowości wydawnicze w ABMK KUL
Tym bym nawet był zainteresowany. Na stronach kresowych Kamińskich parafie diecezji Pińskiej i Wileńskiej są mniej dokładnie opracowane niż tych należących do metropolii Lwowskiej.Asia1 pisze:- "Wykaz osób z akt parafialnych diecezji pińskiej do 1947 r." tom I, opr. ks. Waldemar Żurek 2013.
Na początku opracowania rys historyczny diecezji pińskiej oraz sieć parafii z miejscowościami przynależnymi do poszczególnych parafii, z podziałem na dekanaty.
Katalog Wileńskiej z 1938 mam Pińską tylko z obszaru polskiego po wojnie.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 101
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 26 razy
Re: Nowości wydawnicze w ABMK KUL
Darku,
Sieć parafialna diecezji pińskiej jest opracowana na stan z roku 1935. Jeśli czegoś potrzebujesz pisz, mam tę książkę.
pozdrawiam
Aśka
Sieć parafialna diecezji pińskiej jest opracowana na stan z roku 1935. Jeśli czegoś potrzebujesz pisz, mam tę książkę.
pozdrawiam
Aśka