Szukam przodków i rodzeństwa:
Mielczarczyka Jana i jego żony Ewy Skrzypiec, zmarłej przed 1876 rokiem;
- ich dzieci:
- Józef, ur. ok. 1842 r. w Gładczynie, par. Pniewo, 20.06.1882 r. wziął ślub z Anną Grzesiak, ur. ok. 1862 r. w Obrytem;
- Karol (mój pradziadek ojczysty), ur. między 1835 a 1846 rokiem, w Gładczynie, pierwszy ślub 28.05.1876 r. z Marcjanną Karczewską z domu Prus (wdową po Wojciechu Karczewskim), ur. ok. 1843 roku w Bartodziejach, par. Obryte, zm. 16.11.1892 roku Obrytem, drugi ślub 30.01.1893 r. z Anną Król, ur. ok. 1874 r. w Wielątkach, par. Pniewo;
- Marianna, ur. ok. 1852 r. w Gładczynie Rządowym, par. Pniewo, będąc wdową po Janie Jusińskim, ur. ok. 1846 roku, zm. 20.03.1878 r. w Pniewie, wzięła 05.02.1882 r. ślub z Antonim Prusikiem (Prusik), ur. ok. 1859 r. w Ostrówku, par. Lubiel.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Mi/e/lczarczyk; Skrzypiec; Król
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1330
- Podziękował/a: 28 razy
- Podziękowano: 600 razy
Mi/e/lczarczyk; Skrzypiec; Król
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
Bogdan Mielczarczyk
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 5 razy
Re: Mi/e/lczarczyk; Skrzypiec; Król
Witam Panie Bogdanie,
będę miała dla Pana mały prezent po-świąteczny- akt urodzenia Pana pradziadka Karola. Wyślę na priv., bo słabo idzie mi wklejanie;)
Pozdrawiam
Julia Popowska-Drojecka
będę miała dla Pana mały prezent po-świąteczny- akt urodzenia Pana pradziadka Karola. Wyślę na priv., bo słabo idzie mi wklejanie;)
Pozdrawiam
Julia Popowska-Drojecka
-
Re: Mi/e/lczarczyk; Skrzypiec; Król
Witam.
Pani Julio - serdecznie dziękuję – rewelacja.
Nie dość, że akt urodzenia mego pradziadka Karola to jeszcze akt urodzenia jego brata Andrzeja, o którym nic nie wiedziałem. Nie dość, że to prezent po-świąteczny to jeszcze noworoczny, na progu 2014 r.
A co wynika z tych aktów ponadto, otóż:
Mielczarczyk Karol (mój pradziadek), ur. 07.12.1845 roku w Gładczynie Szlacheckim, par. Pniewo, s. Jana lat 28 (a więc ur. ok. 1817 roku, i Ewy ze Skrzypców, lat 25 (a więc ur. ok.1820 r.), chrzestnymi byli Wojciech Kiela i Magdalena Dzińbińska/Dęmbińska ? Świadkami byli wspomniany Kiela Wojciech i Jan Biedrzycki (AU 188/1845, par. Pniewo)
Mielczarczyk Andrzej, brat Karola, ur. 04.12.1848 roku w Gładczynie Szlacheckim, rodzice oczywiście j/w, z tym, że tu występuje tu „Ewa ze Skrzypków”; ojciec jest wieku lat 30, matka 28. Świadkami byli Józef Dąbkowski i Tomasz Zych, a rodzicami chrzestnymi pierwszy świadek i Ewa Gołębiewska.
Gdyby tak jeszcze akt małżeństwa Jana Mielczarczyka z Ewą Skrzypiec ……………rozmarzyłem się.
Jeśli mogę prosić o przysłanie w taki sam sposób aktów z AD w Płocku dot. Mielczarczyków, to będę niezmiernie zobowiązany.
A może w aktach będących w Pani posiadaniu przewija się nazwisko Żoły/e/ński, z Pniewa i okolic, byłbym wielce rad.
Polecam się u Mormonów.
Pani Julio - serdecznie dziękuję – rewelacja.
Nie dość, że akt urodzenia mego pradziadka Karola to jeszcze akt urodzenia jego brata Andrzeja, o którym nic nie wiedziałem. Nie dość, że to prezent po-świąteczny to jeszcze noworoczny, na progu 2014 r.

A co wynika z tych aktów ponadto, otóż:
Mielczarczyk Karol (mój pradziadek), ur. 07.12.1845 roku w Gładczynie Szlacheckim, par. Pniewo, s. Jana lat 28 (a więc ur. ok. 1817 roku, i Ewy ze Skrzypców, lat 25 (a więc ur. ok.1820 r.), chrzestnymi byli Wojciech Kiela i Magdalena Dzińbińska/Dęmbińska ? Świadkami byli wspomniany Kiela Wojciech i Jan Biedrzycki (AU 188/1845, par. Pniewo)
Mielczarczyk Andrzej, brat Karola, ur. 04.12.1848 roku w Gładczynie Szlacheckim, rodzice oczywiście j/w, z tym, że tu występuje tu „Ewa ze Skrzypków”; ojciec jest wieku lat 30, matka 28. Świadkami byli Józef Dąbkowski i Tomasz Zych, a rodzicami chrzestnymi pierwszy świadek i Ewa Gołębiewska.
Gdyby tak jeszcze akt małżeństwa Jana Mielczarczyka z Ewą Skrzypiec ……………rozmarzyłem się.

Jeśli mogę prosić o przysłanie w taki sam sposób aktów z AD w Płocku dot. Mielczarczyków, to będę niezmiernie zobowiązany.
A może w aktach będących w Pani posiadaniu przewija się nazwisko Żoły/e/ński, z Pniewa i okolic, byłbym wielce rad.
Polecam się u Mormonów.
Pozdrawiam
Bogdan Mielczarczyk
Bogdan Mielczarczyk
-
Skrzypiec/Skrzypek
Poszukuję przodków i rodzeństwa :
Ewy Skrzypiec/Skrzypek, żony Jana Mielczarczyka, zmarłej przed 1876 rokiem;
znane mi ich dzieci, urodzone w Gładczynie Szlacheckim w parafii Pniewo:
- Józef, ur. ok. 1842 r., będąc wdowcem bierze ślub w 1882 roku w Obrytem, z Anną Grzesiak;
- Karol, ur. 07.12.1845., dwukrotnie żonaty, z Marcjanną Prus i Anną Król;
- Andrzej, ur. 04.12.1848 r.,
- Marianna, ur. 11.08.1850 r., dwukrotnie zamężna, z Janem Jusińskim i Antonim Prusikiem
Ewy Skrzypiec/Skrzypek, żony Jana Mielczarczyka, zmarłej przed 1876 rokiem;
znane mi ich dzieci, urodzone w Gładczynie Szlacheckim w parafii Pniewo:
- Józef, ur. ok. 1842 r., będąc wdowcem bierze ślub w 1882 roku w Obrytem, z Anną Grzesiak;
- Karol, ur. 07.12.1845., dwukrotnie żonaty, z Marcjanną Prus i Anną Król;
- Andrzej, ur. 04.12.1848 r.,
- Marianna, ur. 11.08.1850 r., dwukrotnie zamężna, z Janem Jusińskim i Antonim Prusikiem
Pozdrawiam
Bogdan Mielczarczyk
Bogdan Mielczarczyk