Witam!
Wczoraj otrzymałam akt urodzenia swojego przodka. Zdjęcie poniżej
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7d9 ... c29a4.html
Mam problem z odczytaniem kilku wyrazów. Bardzo proszę o pomoc.
A tyle mi się udało:
"Działo się w Kozienicach dnia 13 lutego 1861 roku o godzinie pierwszej z południa stawił się Roch Szczypior lat 24 mający włościanin w Starej Wsi zamieszkały w obecności Błażeja Woycieszka lat 40 Karola ............... lat 50 liczących włościan w Starej Wsi zamieszkałych. Okazał nam dziecię płci męskiej oświadczył iż w roku 1859 dnia 16 grudnia w południe urodziło się z Brygidy z Lenarczyków lat 23 mającej jego małżonki. Temu dziecięciu na chrzcie świętym dnia dzisiejszego odbytym nadane zostało imię Tomasz. Rodzicami chrzestnymi byli Urban Boryczka i Dorota ................ - przyczyny zapisu dziecięcia tego właściwym roku ............... ............... ............... - akt ten stawiającym odczytany .............. ................ podpisał ......................
Wyrazy z wykropkowanych miejscach są dla mnie nieczytelne. Proszę o pomoc i z góry bardzo dziękuję.
Sylwia
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
chrzest ponad rocznego dziecka
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 155
- Podziękował/a: 117 razy
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Re: chrzest ponad rocznego dziecka
Działo się w Kozienicach dnia 13 lutego 1861 roku o godzinie pierwszej z południa stawił się Roch Szczypior lat 24 mający włościanin w Starej Wsi zamieszkały w obecności Błażeja Woycieszka lat 40 Karola Wolszczaka lat 50 liczących włościan w Starej Wsi zamieszkałych. Okazał nam dziecię płci męskiej oświadczył iż w roku 1859 dnia 16 grudnia w południe urodziło się z Brygidy z Lenarczyków lat 23 mającej jego małżonki. Temu dziecięciu na chrzcie świętym dnia dzisiejszego odbytym nadane zostało imię Tomasz. Rodzicami chrzestnymi byli Urban Boryczka i Dorota Kreborowa - przyczyny zapisu dziecięcia tego właściwym roku wyjaśnia że nie jest moznym - akt ten stawiającym odczytany którzy pisać nie umieją podpisał X T.Wrześniakowski
Ostatnio zmieniony sob mar 23, 2013 11:49 am przez Ynicz, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Re: chrzest ponad rocznego dziecka
Witaj Sylwio,
Karola Wolszczaka,
Dorota Krekorowa albo Krehorowa, ale raczej to pierwsze
roku wyjaśnienie nie jest możnym (możliwym),
odczytany, którzy pisać nie umieją podpisał X. (ksiądz) T. Wrześniakowski
Dziecko zgodnie z przepisami, powinno być zgłoszone w ciągu tygodnia, jeśli nastąpiło później, ksiądz powinien w akcie napisać, dlaczego tak się stało. Widocznie nie otrzymał takiego wyjaśnienia, więc napisał że nie jest możliwym
Karola Wolszczaka,
Dorota Krekorowa albo Krehorowa, ale raczej to pierwsze
roku wyjaśnienie nie jest możnym (możliwym),
odczytany, którzy pisać nie umieją podpisał X. (ksiądz) T. Wrześniakowski
Dziecko zgodnie z przepisami, powinno być zgłoszone w ciągu tygodnia, jeśli nastąpiło później, ksiądz powinien w akcie napisać, dlaczego tak się stało. Widocznie nie otrzymał takiego wyjaśnienia, więc napisał że nie jest możliwym
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.