Na dokumentach tych można znaleźć podpisy nie tylko sporządzających ich urzędników, ale też, przeważnie w formie krzyżyka, reprezentantów "mierzonych" wsi.
Na badanych przeze mnie metrykach, ze wsi Wola Rogowska, Nowopole, Dymlin, Miechowice - przedstawicielami tych wsi, występującymi w charakterze świadków, było przeważnie 5 chłopów, nazywanych "mężami", spośród których jeden zawsze był określany jako wójt wsi.
Zastanawiam się, czy ów wójt był w tym przypadku tylko tytułem, przyjętym dla potrzeb tego konkretnego aktu, czy tez funkcja taka na wsi faktycznie istniała i miała realne znaczenie. Czy taki wójt mógł rzeczywiście rekrutować się spośród włościan? Zarówno w poszczególnych zaborach, jak i w różnych innych organizmach quasi-państwowych istniejących na przełomie XVIII-XIX w. na naszych ziemiach występowała oczywiście instytucja wójta, ale był on wówczas zazwyczaj dość znacznym urzędnikiem w swojej gminie. Nie wiem natomiast, jak odnieść to do użytego w galicyjskiej metryce określenia "wójt" jako mieszkającego na wsi włościanina.
Jeśli ktoś miał okazję zgłębić historię administracji galicyjskiej w tamtych czasach, to bardzo proszę o opinie