UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Digitalizacja Zbiorów i Linux

Propozycje ciekawych linków o tematyce genealogicznej i około genealogicznej

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
piotrowski79
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 10 razy

Digitalizacja Zbiorów i Linux

Post autor: piotrowski79 » ndz paź 28, 2012 1:24 pm

Digializacji zbiorów można dokonywać już nie tylko na komputerach z systemem Windows. Zespół Bibiotek Cyfrowych przygotował specjalną dystrybucję Linuxa (opartą o Ubuntu), wyposażoną w kilka pomocnych programów. Piszą o tym na portalu OSNews http://osnews.pl/digitlab-ulatwia-cyfryzacje-zbiorow/ a samą dystrybucję można pobrać stąd http://dl.psnc.pl/activities/projekty/a ... g-pref/pl/
Sebastian Piotrowski

Indeksuję Nowy Korczyn

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Re: Digitalizacja Zbiorów i Linux

Post autor: wicy » pn paź 29, 2012 1:30 pm

Tylko co to wszystko obchodzi kogoś, kto nie ma biblioteki? :D Nie znam też osoby, która posiadając poważne i mocno obciążone półki z książkami porwała by się na ich digitalizację. Nawet jeśli, to z pewnością nie stawiając do tego celu odrębnego systemu operacyjnego. Dla cyfryzacji własnych dokumentów to też wytaczanie działa na komara.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

paweluk55
Podziękował/a: 6 razy

Post autor: paweluk55 » pn paź 29, 2012 7:20 pm

Witam
Oprogramowanie do digitalizacji, skanowania itp. jest kosztowne i jeśli biblioteki stworzyły gotowy darmowy system do digitalizacji to chwała im za to. Czy kolega Witek przejrzał zestaw programów zawartych w dystrybucji? Wydaje mi się, że nie jest to wytaczanie dział, a dobra inicjatywa i dzięki Sebastianowi, że ją zauważył i przekazał dalej. Może to być traktowane tylko jako ciekawostka. Wybór należy ... :peace:
Pozdrawiam Paweł

http://lukowczyk.pl

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » pn paź 29, 2012 7:47 pm

Jeśli ktokolwiek stworzył cokolwiek darmowego dla bibliotek to chwała mu za to.
Ja mówię o zwykłym użytkowniku domowym, który pewnie nie będzie kasował wszystkiego (tym bardziej inwestował w odrębny dysk), instalował całkiem nowego (obcego sobie) systemu operacyjnego żeby obejrzeć jeden, dwa programiki do obróbki skanów.
A skoro polecacie coś w postach i twierdzicie, że dla przeciętnego użytkownika windowsów warto stawiać system (z całym szacunkiem dla użytkowników, stawiam $ przeciw orzechom, że 90% z nich nie ma pojęcia jak postawić system a na samą myśl o czymś takim zlewają się zimnym potem tak jak i ja) opiszcie coś więcej, co to za programy, co one dają zwykłemu użytkownikowi i po co warto to mieć?
Śmiem twierdzić bez oglądania programów z dystrybucji, że informacja nie dotyczy użytkowników innych niż biblioteki i archiwa.

Awatar użytkownika

paweluk55

Post autor: paweluk55 » pn paź 29, 2012 8:20 pm

Nie trzeba robić rewolucji w swoim komputerze. Cała dystrybucja uruchamia się z pendriva. Z pewnością zamierzeniem twórców nie jest rozpowszechnianie idei digitalizacji dla każdego. Tym bardziej, że udostępniono to na stronie Zespołu Bibliotek Cyfrowych. Lecz uważam dalej, że dobrze iż ktoś to zauważył i podał do ogólnej wiadomości szczególnie w środowisku genealogów, którzy zawsze są zainteresowani dokumentacją, archiwizacją i digitalizacją :)
Pozdrawiam Paweł

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » pn paź 29, 2012 10:44 pm

Skorzystałeś z tego oprogramowania? Dokonałeś instalacji, konfiguracji systemu i wszystkich wymienianych programów? Bo ja nadal twierdzę, że żaden genealog amator z tego w pełni nie będzie korzystał w warunkach domowych.
Co innego, kwestia pojedynczych programów w dystrybucji, które posiadają (a o czym nie wspomnieliście) swoje wersje dla windowa, które mogą pobrać, zainstalować i obejrzeć nawet mniej obyci z komputerem, przerażeni samym słowem ubuntu :D

I jeszcze taka ciekawostka, przy okazji: z Linuksa korzysta 1,37% wszystkich wchodzących na forum. To tylko odrobinę więcej od Androida (1,11%). Pokazuje to skalę potencjalnego zainteresowania Ubuntu ;)

Awatar użytkownika

paweluk55

Post autor: paweluk55 » wt paź 30, 2012 12:16 am

I dla 1,37% użytkowników nie opłaca się i nie ma sensu umieszczać informacji na "demokratycznym" forum?
Skończmy tę do niczego nie prowadzącą dyskusję.
Pozdrawiam Paweł

Awatar użytkownika

Marek_W
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 11 razy
Kontakt:

Post autor: Marek_W » wt paź 30, 2012 5:24 pm

Wicy! Po co interesować się w pełni darmowym Ubuntu jak jest w pełni darmowy Windows? Błagam, nie przekonujcie mnie, że każdy ma jego legalną wersję.
( Ubuntu= stare afrykanskie słowo oznaczające; "nie potrafię zainstalować Debiana " :) )
Serdecznie pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » wt paź 30, 2012 7:34 pm

Jeśli przyjąć dane z forum, jako swego rodzaju grupę reprezentatywną to 90-pare % użytkowników ma ten nieszczęsny windows. Zarzucasz, że mają go nielegalnie? Sugerujesz ze użytkownicy Forgenu są złodziejami? Hmm...
Ja mam windowsy legalnie - wyobraź sobie - i nie musisz czuć się przekonany.

Awatar użytkownika

paweluk55

Post autor: paweluk55 » wt paź 30, 2012 8:06 pm

Panowie chyba zaczynacie odbiegać od tematu. Sebastian podał informację, z której kto chce może skorzystać bądź nie. A wy tu już zaczynacie o legalności systemów! :stop:
Przypomina mi się "wojna" między użytkownikami Commodore i Atari

P.S. Moje Windowsy i Linuksy też są legalne
Pozdrawiam Paweł

Awatar użytkownika

Marek_W
Kontakt:

Post autor: Marek_W » wt paź 30, 2012 8:31 pm

Jasne Pawle. Koniec.
Marek Wiśniowiecki

AUTOR TEMATU
piotrowski79
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: piotrowski79 » wt paź 30, 2012 10:44 pm

Pozwolę sobie dorzucić swoje 3 grosze.

@Wicy nie przesadzaj instalacja Ubuntu jest banalnie prosta, tak samo prosta jak instalacja Windowsa i polega na wskazaniu miejsca na dysku, wybraniu strefy czasowej, języka instalalcji i układu klawiatury a później naciśnięciu kilka razy przycisku NEXT/Następny i tyle i zrestartowaniu komputera po zakończeniu instalacji. To już nie te czasy (połowa lat 90-tych) kiedy wszystko robiło się w konsoli, teraz taka instalacja jest tylko w dystrybucji Gentoo i Slackware i te są dla profesjonalistów, Ubuntu to dystrybucja dla ludu... ;)

@Marek_W chcesz mi powiedzieć, że mogąc kupić legalnego Windowsa z kompem albo upgrade za kila dych jeszcze komuś chce się to piracić? Tragedia....

A tak wogóle to pod linuxem jest fajny program genealogiczny Gramps, który w pewnych aspektach jest ciekawszy od Ahenblata, ale Grampsa jakoś nie udaje mi się zainstalować na mojej 7 (64bit)....
Sebastian Piotrowski

Indeksuję Nowy Korczyn

Awatar użytkownika

Marek_W
Kontakt:

Post autor: Marek_W » śr paź 31, 2012 10:11 am

Sebastianie! Tu masz link do wersji na Windows przy 64-ce.
http://www.gramps-project.org/wiki/inde ... e=Download
ubuntu 12.o4 lts da już się postawić na 5 Gb miejsca na dysku- zawsze można wykroić część partycji, mając oba ulubione ;) systemy.
Jeżeli wychodzimy poza ramy wątku, to proszę admina o przeniesienie postów
Pozdrawaim
Marek Wiśniowiecki

Awatar użytkownika

wojciechz
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 67 razy

Post autor: wojciechz » śr paź 31, 2012 7:47 pm

Właśnie ściągam digi i pobawię się.
Ciekawe czy mój stary skaner będzie działał.
Marek_W pisze: ( Ubuntu= stare afrykanskie słowo oznaczające; "nie potrafię zainstalować Debiana " :) )
hheeh,
debian (debilian) = wieczne czekanie na poprawki.
pozdrawiam
Wojtek

– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciekawe linki”