UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Warszyński, Warszynski

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
bergman31
Podziękował/a: 3 razy

Warszyński, Warszynski

Post autor: bergman31 » śr lip 18, 2012 7:34 am

Witam, proszę o entymologię nazwiska Warszyński, Warszynski.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

ewaduch
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 262 razy

Re: Warszyński, Warszynski

Post autor: ewaduch » śr lip 18, 2012 1:14 pm

Witam :)

Nie znalazłam etymologii nazwisk w żadnym z dostępnych mi źródeł, więc nic pewnego, potwierdzonego autorytetem nie będzie :(
Nazwiska te mogą pochodzić od imion złożonych typu Warcisław. Wśród nazw odmiejscowych też tych nazwisk brak, ale może od Warszewo (w kaliskiem) lub Warszow (dziś Warszówek) w kieleckiem?
Pozdrawiam cieplutko,

Ewa Szczodruch

http://kptg.pl/

AUTOR TEMATU
bergman31

Post autor: bergman31 » śr lip 18, 2012 8:07 pm

Pani Ewo na tej stroniehttp://www.stanislawow.net/miejscowosci ... zowce.htmlznalazłem taką informację: "Według zapisu z 1633r. w Bukaczowcach miał rezydencję Jerzy Kalinowski ożeniony z Anną z Warszyńskich, córką podkomorzego sieradzkiego Andrzeja, starszy brat hetmana polnego koronnego Marcina"

Ciekawostką jest, że podkomorzy sieradzki Andrzej miał na nazwisko Warszycki. Czy może to byc właściwy trop na odnalezienie przodków?

Awatar użytkownika

ewaduch
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 262 razy

Post autor: ewaduch » czw lip 19, 2012 11:20 am

Witam :)

To już Pan powinien zadecydować...

Służę etymologią nazwiska:

Warszycki 1393 - od nazwy miejscowej Warszyce (łódzkie, gmina Zgierz).

Ja bym sprawdziła ten trop ;)
Pozdrawiam cieplutko,

Ewa Szczodruch

http://kptg.pl/

Roberts
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Roberts » czw lip 19, 2012 12:31 pm

Z Warszyc wywodzili się Warszyccy. Natomiast Warszyński to zupełnie odrębne nazwisko. proszę podać coś więcej, o jaki rejon chodzi itp. Ja znam ród Warszyńskich piszących się również Warsiński wywodzący się z miejscowości Warsin vel Warszyn w obecnym powiecie chojnickim na Pomorzu. Było to pustkowie we własności królewskiej w przedrozbiorowym powiecie i starostwie tucholskim notowane po raz pierwszy w roku 1659. Posiedziciele tego pustkowia przyjęli w II połowie XVII wieku nazwisko odmiejscowe od niego czyli Warsiński vel Warszyński.

AUTOR TEMATU
bergman31

Post autor: bergman31 » czw lip 19, 2012 8:53 pm

Panie Robercie ja i moja najbliższa rodzina mieszka w powiecie tucholskim, dokładnie w Tucholi i wsiach Stobno, Legbąd. Dawniej także w Małej Komorzy i Rzepicznej. Mój dziadek miał na imię Alfons, a babcia Helena z domu Kolasa.

Dziękuję panu za informacje. Teraz mogę szukać moich przodków.

Miejscwość Warsin vel Warszyn jeszcze istnieje? Nie mogę jej znaleźć w obecnym powiecie chojnickim.

Roberts
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Roberts » czw lip 19, 2012 9:22 pm

Tak istnieje pod nazwą Warszyn w lasach na północny zachód od Brus. jest tam tylko leśnictwo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska W-Ż”