UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Porównanie

Kącik najbardziej z ziemią związanych

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Rafał Niestrój
Podziękował/a: 1 raz

Porównanie

Post autor: Rafał Niestrój » sob lut 04, 2012 9:34 pm

Witam mam problem a raczej to zwykła ciekawość dotycząca mojego pradziadka Karola Niestroj, chodzi dokładnie o zawód Karola na dwóch różnych aktach :

pierwszy dokument z 1903 roku ukazuje Karola jako dozorce stodoły - Scheuerwarter
druki dokument z 1906 roku ukazuje Karola jako rządca - Schaffer

i tu nasuwa się pytanie do fachowców jak sie ma jeden zawód do drugiego czy to te samo zajęcie tylko inaczej ujęte czy raczej całkiem coś innego, i czy w ówczesnej hierarchii społecznej przodek mój awansował czy raczej podupadł ?

dodam że Karol pracował w Leśnicy tej niedaleko góry św.Anny a dokładnie w folwarku Frai-Vogtei Leschnitz

Rafał

slawek_krakow
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 9 razy

Re: Porównanie

Post autor: slawek_krakow » ndz lut 05, 2012 11:30 am

Witam

Być może się mylę ale nie chodzi raczej o słowa: Schaltwarter oraz Schaffner? To by było bardziej logiczne bo mielibyśmy do czynienia najpierw z nastawniczym a potem z konduktorem (tak z grubsza). Przynajmniej rzecz dotyczy jednej branży, kolejnictwa w tym wypadku.
pozdrawiam

sławek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chłopi, włościanie”