UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Chrostek

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Akasha88
Podziękowano: 1 raz

Chrostek

Post autor: Akasha88 » wt kwie 05, 2011 1:16 am

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie nazwiska Chrostek :)

Niestety w ogóle nie widzę powiązania między Borzdyńskim a Bodo czy Bodzisławem ;) Zastanawia mnie też, czemu to nazwisko pisze się przez 'rz', każdy komu je podam, myśli, że pisze przez 'ż'.

Awatar użytkownika

ewaduch
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 262 razy

Re: Nazwiska A-C

Post autor: ewaduch » wt kwie 05, 2011 11:59 am

I słusznie - źle odczytałam nazwisko i xle sprawdziłam. Tego właściwego nie ma również w 'Słowniku'. Etymologia mogłaby być od imion złożonych typu Bożeciech, Bożydar, też od imion złożonych typu Boguchwał.

I teraz ma to większy sens, prawda?
Przepraszam, nie jestem nieomylna...
Pozdrawiam cieplutko,

Ewa Szczodruch

http://kptg.pl/

AUTOR TEMATU
Akasha88
Podziękowano: 1 raz

Re: Nazwiska A-C

Post autor: Akasha88 » wt kwie 05, 2011 7:46 pm

Tak właśnie pomyślałam, że może źle Pani przeczytała :) Już takie wredne jest to nazwisko, że wszyscy je przekręcają ;)

Związek z Bożydarem i Bożeciechem ma większy sens, ale nazwisko chyba nie pochodzi od tych słów, bo przecież pisze się je przez "rz"... Może ma jakiś związek z borem? Albo z czasem uległa zmianie jego pisownia? Nie wiem czy to możliwe. Od dawna mnie ciekawi skąd to "rz" w nim ;) Dodam jeszcze jako ciekawostke, że mój dziadek zawsze powtarzał, że owe "rz" powinno się wymawiać nie jak "ż" ale jak "r-z" jak np. w wyrazie "marznąć".

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska A-Ć”