UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Dorszewski, Poraj, Madejski

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
jamwnukers

Dorszewski, Poraj, Madejski

Post autor: jamwnukers » ndz sie 28, 2011 11:20 pm

Witam,

Otóż w chwilach wolnych od pracy nad swoim drzewem genealogicznym, pracuje nad drzewem genealogicznym mojej dziewczyny. Jak narazie mam prawie wszystkich jej prapradziadków i kilku praprapra.
Większość pochodzi z Żyrardowa lub okolic, więc nie mam z tym problemów.

Jednak teraz zająłem się linią która pochodzi mieszkoała na terenach dzisiejszej Ukrainy.
Chodzi o nazwisko Dorszewski. Najstarszy pewny przodek to Ignacy Dorszewski, niestety nic o nim nie wiadomo. Jedyne co wiem to, że zmarł przed 1909 rokiem (na zdjęciach z tego roku żona Ignacego ma drugiego męża, lekarza okulistę z Kijowa Kadygrabowa).
Miał żonę Marię z domu Poraj-Madejską (Poraj-Madeyską).
Tropem może być to, że Siostra Marii Helena wyszła za Jana Talmę. Wiem, że Jan Talma zmarł w Uładówde (wioska koło Winnicy na Ukrainie), tam też zmarła jego córka w wieku 16 lat. (potwierdzone, mam zdjęcia grobów)

Wracając do Dorszewskich:
Ignacy i Maria miali synów.
Młodszy Kazimierz, zmarł około 1918 roku, w młodym wieku.
Straszy Roman urodził się 1892 zmarł w 1978 roku już w Żyrardowie.
Co wiem o Romanie:
- dowiedziałem się że, studiował 6 semestrów na Uniwersytecie Kijowski.
- mamy pismo z 11 stycznia 1921 roku, pisane przez: Zarząd Dóbr i Lasów Jerzego hr. Potockiego w Pomorzanach - ważne informacje z tego pisma, które mogą być pomocne to: Roman Dorszewski ukończył gimnazjum w Głuchowie gubernia Czernigowska (8klas), w 1915roku wysłuchał 6 semestrów wykładów na Wydziale prawnym w Kijowie. Tam Potocki zaświadcza, że kopie dokumentów złożonych na Uniwersytecie zostały skradzione Romanowi a oryginały pozostały na Uniwersytecie w Kijowie. Podpis i pieczęć tego Zarządu Pomorzan Potockiego
- inną informacją jest to, że Roman podczas studiów był członkiem studenckiego zrzeszenia filomatów i filaretów kijowskich.
- z przekazów ustnych dowiedziałem się, że Roman urodził się w Kijowie i nie wiem co robi tu Głuchowo, które jest trochę daleko od Kijowa.

Roman ożenił się z Olimpią Milewską pochodzącą z Jadowa. Gdzie wzieli ślub, nie wiem. Ale dziecko urodziło im się w 1929 roku.

Proszę o jakieś wskazówki gdzie mogę szukać, oczywiście nie tylko o Dorszewskim, ale i o Poraj-Madejskich.
Dodam, że nazwisko Dorszewski bardzo często mylone jest z nazwiskiem Doroszewski

Pozdrawiam serdecznie
Marek Wnuk
Marek Wnuk, syn Tadeusza, wnuk Józefa, prawnuk Adama, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Wojciecha, praprapraprawnuk Walentego, prapraprapraprawnuk Sebastiana (urodzonego około 1790 roku, szukam aktu urodzenia)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”