UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Zielonka, Łowiński, Sobolewski, Bobrowski

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
m_zielonka

Zielonka, Łowiński, Sobolewski, Bobrowski

Post autor: m_zielonka » sob cze 11, 2011 4:42 pm

Poszukuję wszelkich informacji na temat genealogii i współcześnie żyjących potomków rodzin drobnej szlachty z Wołynia a konkretnie z okolic Połonnego i Nowogrodu Wołyńskiego. Oczywiście chętnie wymienię się posiadanymi przeze mnie wynikami badań.
Nazwiska, które mnie interesują to szczególnie: Zielonka, Łowiński, Sobolewski, Bobrowski, Zale(w)ski, Zaliński, Murawski, Rogowski, Sokołowski, Łukowski, Żurawski.
Miejscowości:Burtyn, Poninka, Pohoryła, Nowaki, Nemylanka, Lasy Łabuńskie, Lasy Połońskie i inne w tej okolicy.

Mykita
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 4 razy

Re: Zielonka, Łowiński, Sobolewski, Bobrowski

Post autor: Mykita » czw cze 23, 2011 7:48 pm

Witaj!
Nazwisko Sokolowski pojawia sie rowniez "na oboczach" mojej genealogii, wlasnie na Wolyniu (Polonne i Nowogrod - wszystko sie zgadza) i w Warszawie. Niestety moje wiadomosci sa baaaardzo skape: mam Felixa Wigure, ktory poslubil Joanne Sokolowska (prawdopodobnie w latach 40. XIX wieku) i pozniej Piotr Kazimierz Wigura, ktory poslubil Marte Sokolowska (niestety jeszcze nie doszlam, czy obie panie Sokolowskie byly spokrewniene, zajmuje sie bardziek Wigurami).
Pozdrawiam serdecznie
Gosia

AUTOR TEMATU
m_zielonka

Post autor: m_zielonka » śr cze 29, 2011 12:47 am

Witam
Jeśli chodzi o Sokołowskich, to pojawiają się również w moim drzewie. Anna Sokołowska (1812-po 1851), córka Szymona, poślubiła ok. 1830 r, mojego pra-pra-pradziada Franciszka Zielonkę. Żyli następnie oboje we wsi Burtyn koło Połonnego. Mam też kilka informacji na temat Sokołowskich żyjących w Burtynie w pierwszych latach XX wieku. Z jakich dokładnie miejscowości pochodzili Sokołowscy, o których Ty wspomniałaś?
Pozdrawiam
Michał

MWilk
Podziękował/a: 4 razy

Post autor: MWilk » czw sie 11, 2011 11:05 pm

Benedykt Zielonka h. Jastrzębiec, żołnierz napoleoński prowadził jakieś interesy z księżną Sapieżyną w Szydłowcu, w latach 20. XIX w. Co to było dokładniej napiszę jutro, bo książkę, w której to wyczytałem pożyczyłem koledze.

pozdrawiam - Mikołaj

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”