UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Odwołanie od decyzji kierownika USC
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1065
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 41 razy
- Kontakt:
Re: Odwołanie od decyzji kierownika USC
eee. coś nie tak...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Metryka_%28odpis%29
nawet w skróconym odpisie powinni być pokazani rodzice osoby, której akt dotyczy !
Jak są nieznani - to powinno być wpisane, że nieznani..
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... rocony.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _1_z_2.jpg
Jeszcze do uzyskania masz akt małżeństwa - tam też masz te istotne dane i to od razu obu stron związku.
I co najważniejsze - zawsze możesz wystąpić o ksero aktu oryginalnego - czyli wystąpić o potwierdzenie zgodności z oryginałem.
Pozdrawiam
W.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Metryka_%28odpis%29
nawet w skróconym odpisie powinni być pokazani rodzice osoby, której akt dotyczy !
Jak są nieznani - to powinno być wpisane, że nieznani..
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _1_z_2.jpg
Jeszcze do uzyskania masz akt małżeństwa - tam też masz te istotne dane i to od razu obu stron związku.
I co najważniejsze - zawsze możesz wystąpić o ksero aktu oryginalnego - czyli wystąpić o potwierdzenie zgodności z oryginałem.
Pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt
Marku
Whanak dobrze radzi - odpis aktu małżeńskiego. ja bym odżałowała i zamiast skróconego (22zł) wystąpiłabym o zupełny (33zł). Będziesz tam miał dodatkowo adresy zamieszkania i świadków oraz rodziców młodej pary 9w końcu to małżeństwo było zawierane na podstawie dokumentów, które dostarczają małżonkowie). I prawo do dostępu do akt metrykalnych dziadka też masz.
Elżbieta
Whanak dobrze radzi - odpis aktu małżeńskiego. ja bym odżałowała i zamiast skróconego (22zł) wystąpiłabym o zupełny (33zł). Będziesz tam miał dodatkowo adresy zamieszkania i świadków oraz rodziców młodej pary 9w końcu to małżeństwo było zawierane na podstawie dokumentów, które dostarczają małżonkowie). I prawo do dostępu do akt metrykalnych dziadka też masz.
Elżbieta
-
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 19 razy
- Kontakt:
Wątek tak się rozwlekł (pierwszy post w roku 2008!), że nie jestem w stanie dojść do informacji, czy ktokolwiek odniósł sukces odwołując się od decyzji kierownika USC w Poznaniu?
Ja właśnie otrzymałem decyzję odmowną i zastanawiam się, czy jest sens odwoływania się...
Dzięki za podpowiedź.
Ja właśnie otrzymałem decyzję odmowną i zastanawiam się, czy jest sens odwoływania się...
Dzięki za podpowiedź.
-
- Kontakt:
Zawsze jest sens - no chyba, że nie zależy Ci na kserokopii 
Przytocz pismo z odmową, a pomyśli się o kształcie odwołania
W.

Przytocz pismo z odmową, a pomyśli się o kształcie odwołania

W.
-
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 19 razy
- Kontakt:
Poszło na PW.whanak pisze:Zawsze jest sens - no chyba, że nie zależy Ci na kserokopii ;)
Przytocz pismo z odmową, a pomyśli się o kształcie odwołania :)
W.
Dzięki,
J.
Witam
Nie chciałem zakłądać osobnego wątku, mysle że pasuje on tutaj
Otrzymałem od Kierownika USC w K....
Wezwanie do usunięcie braków złożonego wniosku(14 dni), Kierownik USC wzywa mnie do zapłaty opłaty skarbowej w wysokości 22zł
za odpis aktu małżeństwa.
W dniu 02.02.2011 wysłałem podanie o odpis zupełny aktu małżeństwa ciotki, wykazałem sie stosowymi dokumentami o pokewieństwie.
Jako cel pobrania aktu napisałem - mienie zabużańskie
Zgodnie z ustawą o opłacie skarbowej z dnia 16 listopada 2006r. (Dz. U. z 2006r. Nr 225, poz. 1635, z późn. zm.) art.2 ust.1 pkt l - Nie podlega opłacie skarbowej, dokonanie czynności urzędowej, wydanie zaświadczenia i zezwolenia (pozwolenia, koncesji) albo złożenie dokumentu stwierdzającego udzielenie pełnomocnictwa lub prokury albo jego odpisu, wypisu lub kopii w sprawach rekompensat w rozumieniu ustawy z dnia 8 lipca 2005r. o realizacji prawa do rekompensaty z tytułu pozostawienia nieruchomości poza obecnymi granicami Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. Nr 169, poz. 1418 oraz z 2006 r. Nr 195, poz. 1437)
Ta opłata wg mnie jest nie należna
Miesiąc przedtem wydobyłem też z tego samego USC akt zgonu i przysali mi go bez problemu na podstawie w/w przepisu.
Teraz Kierowniczka USC chyba chce byc nadgorliwa i mówi że mi jest to potrzben do spadku a nie do rekompenstaty ??
Pisze zawsze ze chcem akt zupełny a oni i tak mi przysylaja skrócony ....
Żadne USC nie robi problemu pierwszy raz tak sytuacja
Jak z tego wybrnąć ??
Nie chciałem zakłądać osobnego wątku, mysle że pasuje on tutaj
Otrzymałem od Kierownika USC w K....
Wezwanie do usunięcie braków złożonego wniosku(14 dni), Kierownik USC wzywa mnie do zapłaty opłaty skarbowej w wysokości 22zł
za odpis aktu małżeństwa.
W dniu 02.02.2011 wysłałem podanie o odpis zupełny aktu małżeństwa ciotki, wykazałem sie stosowymi dokumentami o pokewieństwie.
Jako cel pobrania aktu napisałem - mienie zabużańskie
Zgodnie z ustawą o opłacie skarbowej z dnia 16 listopada 2006r. (Dz. U. z 2006r. Nr 225, poz. 1635, z późn. zm.) art.2 ust.1 pkt l - Nie podlega opłacie skarbowej, dokonanie czynności urzędowej, wydanie zaświadczenia i zezwolenia (pozwolenia, koncesji) albo złożenie dokumentu stwierdzającego udzielenie pełnomocnictwa lub prokury albo jego odpisu, wypisu lub kopii w sprawach rekompensat w rozumieniu ustawy z dnia 8 lipca 2005r. o realizacji prawa do rekompensaty z tytułu pozostawienia nieruchomości poza obecnymi granicami Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. Nr 169, poz. 1418 oraz z 2006 r. Nr 195, poz. 1437)
Ta opłata wg mnie jest nie należna
Miesiąc przedtem wydobyłem też z tego samego USC akt zgonu i przysali mi go bez problemu na podstawie w/w przepisu.
Teraz Kierowniczka USC chyba chce byc nadgorliwa i mówi że mi jest to potrzben do spadku a nie do rekompenstaty ??
Pisze zawsze ze chcem akt zupełny a oni i tak mi przysylaja skrócony ....
Żadne USC nie robi problemu pierwszy raz tak sytuacja
Jak z tego wybrnąć ??
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 10 razy
Odpisać że zwracała się Pan/Pani (posty się podpisuje) o wydanie pełnego aktu zgonu i prosi Pan/Pani o jego wydanie.
Sebastian Piotrowski
Indeksuję Nowy Korczyn
Indeksuję Nowy Korczyn
Witam,
również problemy z wydanie kopii są w USC w Mielcu. PAni pracująca w USC była bardzi dziwiona co ja od niej chce. Chyba pierwszy raz sie z tym spotkała. Ale to jest dziwne ze na stronie Urzędu Miasta w opisie USC: http://www.mielec.pl/urzad_miejski.php? ... &dzial=usc widnieje zapis: "wydawanie zaświadczeń, odpisów lub kserokopii z akt zbiorowych na żądanie sądu, prokuratora albo osoby, która wykaże interes prawny".
Więc teoretycznie wydawane są kserokopie. Tylko muszę wykazać interese prawny. Więc napisanie we wniosku, że kopie akt potrzebne są mi do badań genealogicznych to za mało?
również problemy z wydanie kopii są w USC w Mielcu. PAni pracująca w USC była bardzi dziwiona co ja od niej chce. Chyba pierwszy raz sie z tym spotkała. Ale to jest dziwne ze na stronie Urzędu Miasta w opisie USC: http://www.mielec.pl/urzad_miejski.php? ... &dzial=usc widnieje zapis: "wydawanie zaświadczeń, odpisów lub kserokopii z akt zbiorowych na żądanie sądu, prokuratora albo osoby, która wykaże interes prawny".
Więc teoretycznie wydawane są kserokopie. Tylko muszę wykazać interese prawny. Więc napisanie we wniosku, że kopie akt potrzebne są mi do badań genealogicznych to za mało?
Piotr Jażdżyk
Szukam osób o nazwisku: Jażdżyk (Mielec, Sosnowiec); Mordec (Chorzelów, Brzyście, Gawłuszowice, Przykop, Buffalo (USA)); Gaba (Chorzelów); Giza, Lasota (Trzykosy, Koprzywnica, Łoniów); Wilk (Rawa Ruska); Łukjanienko i Moszczenko (Chabno (ZSRR))
Szukam osób o nazwisku: Jażdżyk (Mielec, Sosnowiec); Mordec (Chorzelów, Brzyście, Gawłuszowice, Przykop, Buffalo (USA)); Gaba (Chorzelów); Giza, Lasota (Trzykosy, Koprzywnica, Łoniów); Wilk (Rawa Ruska); Łukjanienko i Moszczenko (Chabno (ZSRR))
-
- Kontakt:
Mało.
Badania genealogiczne nie są interesem prawnym.
Interes prawny - to np. dochodzenie praw spadkowych.
Było o tym wcześniej - postaraj się przeczytać cały wątek, gdyż warto.
Pozdrawiam
W.
Badania genealogiczne nie są interesem prawnym.
Interes prawny - to np. dochodzenie praw spadkowych.
Było o tym wcześniej - postaraj się przeczytać cały wątek, gdyż warto.
Pozdrawiam
W.
-
- Kontakt:
Artur,
przybliż proszę co masz na myśli pisząc "interes prawny kierownika USC" ?
Kwestia sprostowań w aktach wygląda jednak inaczej niż piszesz - jeśli następuje z urzędu - np w wyniku odkrycia oczywistej omyłki - jest bezpłatna. Płatne są jedynie sprostowania dokonywane na wniosek.
Postaraj się trzymać tematu głównego wątku...
Pozdrawiam
W.
przybliż proszę co masz na myśli pisząc "interes prawny kierownika USC" ?
Kwestia sprostowań w aktach wygląda jednak inaczej niż piszesz - jeśli następuje z urzędu - np w wyniku odkrycia oczywistej omyłki - jest bezpłatna. Płatne są jedynie sprostowania dokonywane na wniosek.
Postaraj się trzymać tematu głównego wątku...
Pozdrawiam
W.
Witam,
Moje doswiadczenia z uzyskiwaniem kserokopii z USC sa raczej pozytywne, pojedyncze urzedy odmowily wydania ksera ze wzledu na brak kopiarki na stanie USC, ale umozliwily wykonanie zdjec wlasnym aparatem, a ze mialem niedaleko, to skorzystalem z okazji.
Najwiekszy problem mam jednak z moim lokalnym USC Łódź-Centrum, gdzie poinformowano mnie, ze kserokopie wydaja tylko dla dokumentow sprzed 1945 roku, bo w nowszych kserokopia nic nadzwyczajengo nie przedstawia, a stare kseruja tylko dlatego, ze sa odrecznie pisane i ciekawsze. Na moje proby drazenia tematu powiedziano ze kierownik nie pozwala i koniec. Dokumenty sprzed konca wojny wydaja bez jakichkolwiek problemow.
Jako ze moje ostatnie poszukiwania zaowocowaly odszukaniem kilku ciekawych krewnych, chcialbym uzyskac ksero ich powojennych aktow zgonu by brnac dalej. Znam tylko daty smierci, wiec akt zgonu poprowadzi mnie do szczegolow urodzenia. Czy ktos z Was probowal juz moze cos wskorac z lodzkim USC w podobnej sprawie? Moze odpowiedz "na gebe" jest taka, zeby zniechecic petenta, a jak oficjalnie sie odwolam, to cos jednak osiagne?
Dziekuje za wszelkie sugestie.
Moje doswiadczenia z uzyskiwaniem kserokopii z USC sa raczej pozytywne, pojedyncze urzedy odmowily wydania ksera ze wzledu na brak kopiarki na stanie USC, ale umozliwily wykonanie zdjec wlasnym aparatem, a ze mialem niedaleko, to skorzystalem z okazji.
Najwiekszy problem mam jednak z moim lokalnym USC Łódź-Centrum, gdzie poinformowano mnie, ze kserokopie wydaja tylko dla dokumentow sprzed 1945 roku, bo w nowszych kserokopia nic nadzwyczajengo nie przedstawia, a stare kseruja tylko dlatego, ze sa odrecznie pisane i ciekawsze. Na moje proby drazenia tematu powiedziano ze kierownik nie pozwala i koniec. Dokumenty sprzed konca wojny wydaja bez jakichkolwiek problemow.
Jako ze moje ostatnie poszukiwania zaowocowaly odszukaniem kilku ciekawych krewnych, chcialbym uzyskac ksero ich powojennych aktow zgonu by brnac dalej. Znam tylko daty smierci, wiec akt zgonu poprowadzi mnie do szczegolow urodzenia. Czy ktos z Was probowal juz moze cos wskorac z lodzkim USC w podobnej sprawie? Moze odpowiedz "na gebe" jest taka, zeby zniechecic petenta, a jak oficjalnie sie odwolam, to cos jednak osiagne?
Dziekuje za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam,
Marcin
Szukam informacji o nazwiskach Krakowiak, Szymanek, Syguła, Owczarek, Jaros, Terka, Siekacz i Wojtczak.
Szczegóły na MOJEJ STRONIE
Marcin
Szukam informacji o nazwiskach Krakowiak, Szymanek, Syguła, Owczarek, Jaros, Terka, Siekacz i Wojtczak.
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 4 razy
Złóż oficjalne pismo. Odmowę wydania Urząd musi uzasadnić a przecież nie napiszą "...bo w nowszych kserokopia nic nadzwyczajengo nie przedstawia, a stare kseruja tylko dlatego, ze sa odrecznie pisane i ciekawsze." ;-)
Pozdrawiam,
Bartek
-
Poszukuję:
Seweryn, Skowyra, Majka - powiat Dąbrowa Tarnowska woj. małopolskie
Gapiński, Grenda, Gręda, Środa (Śróda) - okolice Poznania (powiat Wągrowiec)
Christoph (Kristof, Krystof), Schoepe (Shoeppe, Shoppe, Szype) - Górny Śląsk
Bartek
-
Poszukuję:
Seweryn, Skowyra, Majka - powiat Dąbrowa Tarnowska woj. małopolskie
Gapiński, Grenda, Gręda, Środa (Śróda) - okolice Poznania (powiat Wągrowiec)
Christoph (Kristof, Krystof), Schoepe (Shoeppe, Shoppe, Szype) - Górny Śląsk
No i musze sie pochwalic - dzis odebralem w USC Lodz 2 kserokopie aktow zgonu prapradziadkow, jeden z czasow wojennych (Litzmannstadt), jeden juz powojenny. Podanie poszlo mailem razem ze skanami aktow potwierdzajacych pokrewienstwo, po kilku dniach przyszedl mail z informacja, ze akt jest do odbioru. Myslalem wiec, ze dostane tylko ten jeden z czasow wojny, ale dzis odebalem oba. Platnosc standardowo po 5 zl od sztuki. A wiec w USC Lodz mozna cos zalatwic droga oficjalna, a "na gebe" sprzedaja spiewke, ze kseruja tylko akty sprzed 1946 r.
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
Witam i zwracam się z nietypowym pytaniem.
Muszę na studia przygotować historie znanego pedagoga popartą dokumentacją. Chciałam powołać się na kseropkopię aktu zgonu tej osoby. USC odmówiło wydania tego aktu ze względu na ochronę danych osobowych. Ale jednak kierowniczka powiedziała, że mogą dać akt zgonu do wglądu żeby sobie coś wynotować!
Potrzebuje tego aktu osoby na prawdę znanej w swojej okolicy, nawet na wikipedii są wymienieni jej rodzice, miejsce urodzenia, zgodu, daty.
Czy jest szansa jednak uzyskania tego dokumentu? Wiadomo, że nie mam tutaj na myśli rodziny.
Pozdrawiam, Joanna.
Muszę na studia przygotować historie znanego pedagoga popartą dokumentacją. Chciałam powołać się na kseropkopię aktu zgonu tej osoby. USC odmówiło wydania tego aktu ze względu na ochronę danych osobowych. Ale jednak kierowniczka powiedziała, że mogą dać akt zgonu do wglądu żeby sobie coś wynotować!
Potrzebuje tego aktu osoby na prawdę znanej w swojej okolicy, nawet na wikipedii są wymienieni jej rodzice, miejsce urodzenia, zgodu, daty.
Czy jest szansa jednak uzyskania tego dokumentu? Wiadomo, że nie mam tutaj na myśli rodziny.
Pozdrawiam, Joanna.
-
- Podziękowano: 30 razy
Kierownik USC nie może odmówić wydania aktu zgonu ze względu na ochronę danych osobowych, bo ochrona ta nie dotyczy osób zmarłych. Takie stanowisko prezentuje nawet Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych, vide: http://www.giodo.gov.pl/319/id_art/974/j/pl/.
Być może po zapoznaniu z powyższą opinią GIODO urzędnicy zmienią zdanie?
Jednakże USC może przede wszystkim powołać się na przepis art. 83 ust. 1 prawa o aktach stanu cywilnego: "Odpisy oraz zaświadczenia określone w art. 79 wydaje się na wniosek sądu lub innego organu państwowego, osoby, której stan cywilny został w akcie stwierdzony, jej wstępnego, zstępnego, rodzeństwa, małżonka lub przedstawiciela ustawowego.
2. Odpisy aktów stanu cywilnego i zaświadczenia o dokonanych w księgach stanu cywilnego wpisach lub o ich braku mogą być również wydane na wniosek innych osób niż wymienione w ust. 1, które wykażą w tym interes prawny, oraz na wniosek organizacji społecznej, jeżeli jest to uzasadnione celami statutowymi takiej organizacji i gdy przemawia za tym interes społeczny. Zaświadczenie o zaginięciu lub zniszczeniu księgi stanu cywilnego może być także wydane na wniosek innych zainteresowanych osób."
Jezeli nie należy się do kręgu krewnych wymienionych w ust. 1, to trudno uzyskać odpis czy kopię aktu, bo wówczas do jego uzyskania trzeba wykazać interes prawny, co nie jest proste. Jednakże jeśli konkretny urzędnik nie będzie zanadto restrykcyjny, może wyda kopię aktu dla potrzeb pracy naukowej
Powodzenia
Być może po zapoznaniu z powyższą opinią GIODO urzędnicy zmienią zdanie?
Jednakże USC może przede wszystkim powołać się na przepis art. 83 ust. 1 prawa o aktach stanu cywilnego: "Odpisy oraz zaświadczenia określone w art. 79 wydaje się na wniosek sądu lub innego organu państwowego, osoby, której stan cywilny został w akcie stwierdzony, jej wstępnego, zstępnego, rodzeństwa, małżonka lub przedstawiciela ustawowego.
2. Odpisy aktów stanu cywilnego i zaświadczenia o dokonanych w księgach stanu cywilnego wpisach lub o ich braku mogą być również wydane na wniosek innych osób niż wymienione w ust. 1, które wykażą w tym interes prawny, oraz na wniosek organizacji społecznej, jeżeli jest to uzasadnione celami statutowymi takiej organizacji i gdy przemawia za tym interes społeczny. Zaświadczenie o zaginięciu lub zniszczeniu księgi stanu cywilnego może być także wydane na wniosek innych zainteresowanych osób."
Jezeli nie należy się do kręgu krewnych wymienionych w ust. 1, to trudno uzyskać odpis czy kopię aktu, bo wówczas do jego uzyskania trzeba wykazać interes prawny, co nie jest proste. Jednakże jeśli konkretny urzędnik nie będzie zanadto restrykcyjny, może wyda kopię aktu dla potrzeb pracy naukowej

Powodzenia
Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Sorokpol, Strunojcie, Korkożyszki, Święciany;
• Ruda Śl., Piekary Śl., Zbrosławice, Poniszowice, Sadów, Koszęcin, Kłodnica;
• Wietrzychowice, Wola Rogowska, Wola Przemykowska, Opatowiec, Rogów;
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Sorokpol, Strunojcie, Korkożyszki, Święciany;
• Ruda Śl., Piekary Śl., Zbrosławice, Poniszowice, Sadów, Koszęcin, Kłodnica;
• Wietrzychowice, Wola Rogowska, Wola Przemykowska, Opatowiec, Rogów;
• Podhajce, Mużyłów;