UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Forgenowa Baza Parafii

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Dawid_Mysliwiec
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: Forgenowa Baza Parafii

Post autor: Dawid_Mysliwiec » wt sty 20, 2009 2:00 pm

Zgadzam się. Te parafie są oczywiście integralną częścią historii wielu rodzin, dlatego ich pojawienie się w bazie z pewnością jest niezbędne. Myślę, że Wicy odpowiednio się nimi zaopiekuje i umiejscowi tak, by wszystkim było wygodnie :)

Pozdrawiam,

DM
Dawid Myśliwiec

Szukam:
Myśliwiec, Marczak - Kliczków Mały, Uników,
Marynowski, Szymochniak - Złoczew,
Sibera, Kasiewicz, Nowak - Uników, Warta,
Czajka, Niedźwiedź, Bolek, Irzyk(owski) - par. Kraszewice,
Papis, Wyglądała - par. Kołbiel.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » wt sty 20, 2009 2:05 pm

O ile da się je dopasować do istniejącego schematu (myslę tu głównie o formie adresu) lub nagiąć schemat.
Czy mógłby ktoś zamienić istniejące dane jednej z parafii na dane parafii zagranicznej?
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

Zatoka
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Zatoka » wt sty 20, 2009 2:55 pm

Witku

Ja się nie dąsam na użytkowników, że nie podchwycili mojej idei. Dla mnie to tylko dowód, że Ty napracujesz się nad organizacją bazy, a nie będzie komu jej tworzyć.

Ty patrzysz na bazę pod kątem informatycznym ja (jako laik w tym zakresie) pod kątem merytorycznej zawartości. Dlatego uważam, że elementy informatyczne powinieneś stosować do podstawowego wyszukiwania parafii. Natomiast na poziomie parafii powinny być tyko pola o charakterze edycyjnym. Nie ma szans byś dopracował się schematu czy struktury w tym zakresie. Różna jest skala informacji o poszczególnych parafiach. Stworzenie pól byłoby tylko próbą uporządkowania sposobu wpisywania danych. Całkowicie nie zgadzam się z argumentem utrudnień w dostępie do wyszukiwania informacji. Jeżeli ktoś jest zainteresowany daną parafią to na pewno uważnie przeczyta wszystkie informacje o niej i wybierze dla siebie to co jest mu potrzebne. Popatrzmy na problem bazy przez pryzmat potrzeb użytkowników Fogenu. Przykładowo. Często pojawia się pytanie o akta parafii. Czy obecna propozycja daje odpowiedź na pytania: Gdzie są przechowywane akta? Czy są zindeksowane? Czy są zmikrofilmowane? Jeżeli nie chcesz powielać tych wykazów to może możliwe jest stworzenie pola w którym będzie wpisywało się link do stosownej strony.

Parafii Brzeziny na pewno robić nie będę bo to nie jest obszar moich zainteresowań. Natomiast deklaruję podanie w pierwszej kolejności informacji o parafiach obszaru Tuchola-Czersk-Chojnice i docelowo AD Peplin jako obszaru moich zainteresowań. Ciekawe czy ktoś jeszcze złoży jakąś deklaracje w tym zakresie?

Na koniec jedno pytanie. Czy przewidujesz utrzymanie zasady otwierania listy parafii w odrębnym oknie? Byłoby to wskazane celem umożliwienia przenoszenia informacji z poszczególnych postów do bazy. Dla tego celu wskazane jest także wydłużenie czasu po którym następuje automatyczne wylogowanie użytkownika.

Janusz
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

Awatar użytkownika

Zatoka

Post autor: Zatoka » wt sty 20, 2009 2:56 pm

Dawidzie

Moja inicjatywa opiera się na założeniu aktywnego włączenia się do działań szerokiej rzeszy użytkowników Forgenu. Jest nas ponad 1200 osób. Niech każdy podzieli się swoją wiedzą i okaże się, że ma ją przynajmniej w odniesieniu do kilku parafii. Załóżmy pięciu. Daje to nam 6000 parafii na ponad 10000. Czy rzetelne opisanie 5 parafii to tak olbrzymie zadanie? Dotychczasowe doświadczenia każą się obawiać sytuacji w której aktywnych będzie 12 osób. Wtedy tworzenie jakiejkolwiek bazy nie ma sensu.

Janusz
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

Awatar użytkownika

albkoz
Podziękowano: 9 razy

Post autor: albkoz » wt sty 20, 2009 3:07 pm

Zamieściłem dane parafii Odelsk na Białorusi /poz.1 w spisie/, oczywiście dane wymyślone. Czy taki wpis jest możliwy do zaakceptowania?-nie wiem. Na pewno coś możemy wymyśleć co do parafii znajdujących się za granicą.
Pozdrawiam. AlbinKoz.

DanutaP
Podziękowano: 40 razy

Post autor: DanutaP » wt sty 20, 2009 4:08 pm

Januszu
Uważam, że niepotrzebnie chcesz wymagać od innych, aby opracowywali określoną ilość parafii. Owszem z zainteresowaniem czytam Twoje opracowania o parafii, ale sama nie potrafiłabym żadnej opisać.
Niedługo mam zamiar wziąć się za historię parafii Bogurzyn i tu możesz być pewny, iż swoją wiedzą chętnie podzielę się z innymi (np w polu "uwagi" lub innym, które wyznaczy administrator bazy). Z braku czasu może to jednak trochę potrwać.

pozdrawiam
Danka

Awatar użytkownika

Dawid_Mysliwiec

Post autor: Dawid_Mysliwiec » wt sty 20, 2009 5:35 pm

Zatoka pisze:Moja inicjatywa opiera się na założeniu aktywnego włączenia się do działań szerokiej rzeszy użytkowników Forgenu. Jest nas ponad 1200 osób. Niech każdy podzieli się swoją wiedzą i okaże się, że ma ją przynajmniej w odniesieniu do kilku parafii. Załóżmy pięciu. Daje to nam 6000 parafii na ponad 10000. Czy rzetelne opisanie 5 parafii to tak olbrzymie zadanie? Dotychczasowe doświadczenia każą się obawiać sytuacji w której aktywnych będzie 12 osób. Wtedy tworzenie jakiejkolwiek bazy nie ma sensu.
Januszu,

Twoje założenie jest dość śmiałe, zważywszy, że wielu użytkowników ma interesy w tych samych parafiach. Poza tym, zobacz ilu jest użytkowników, którzy zarejestrowali się, a nie biorą aktywnie udziału. Ja bardzo chętnie pomógłbym w tworzeniu projektu, którego masz wizję, ale po prostu zdrowy rozsądek karze mi unikać takich zobowiązań. Dlaczego? Z braku czasu. Słowo "rzetelnie" jest w Twojej wypowiedzi kluczowe. Mam kilka parafii w mojej rodzinie, które mają szczególne znaczenie - Uników, Złoczew, Warta, Kliczków Mały, Kraszewice. Ale czy potrafiłbym zrobić rzetelne opracowanie na ich temat? W żadnym wypadku. Aby to zrobić, musiałbym najpierw poszukać informacji, itd. I w ten sposób, zamiast korzystać z tej bazy, szukałbym informacji, aby je do niej dodać. Istny mętlik...

Reasumując - idea godna pochwały, ale raczej nie w tym miejscu i z małymi szansami na powodzenie

DM
Dawid Myśliwiec

Szukam:

Awatar użytkownika

Dawid_Mysliwiec

Post autor: Dawid_Mysliwiec » wt sty 20, 2009 5:38 pm

A tak trochę poza tematem:

Witku,

bardzo Cię proszę, zostańmy przy nazwie Forgenowa Baza Parafii. Skrót FBP niesamowicie mi się podoba :lol:

Pozdrawiam serdecznie,

Dawid
Dawid Myśliwiec

Szukam:

Awatar użytkownika

Zatoka

Post autor: Zatoka » wt sty 20, 2009 5:58 pm

Dawidzie

Bardzo Ci dziękuję za ten post. To woda na mój młyn. Dobitnie wykazałeś postawę większości polaków. Korzystać na maksa z dorobku innych nie dając od siebie niczego. Co jest najważniejsze w tej nowej bazie? Na pewno nie informacje o danych kontaktowych czy odpowiedź na pytanie kto się nimi interesuje lecz rzetelna informacja o księgach i miejscach ich przechowywania. Piszesz o swoich parafiach więc masz już jakąś wiedzę na ten temat. Czy jej uzupełnienie to tak niewyobrażalnie trudne zadanie? Przykre to słowa lecz prawdziwe.

Kiedy w temacie o przyszłości Forgenu narodziła się idea nowej bazy powiedziałem, że jest ona możliwa do zrealizowania pod warunkiem połączenia sił wszystkich TG. W ramach Forgenu marne są szanse na jej powstanie. Szkoda mi tylko Witka pracy. Czasu jaki poświęcił tej idei. Dziś mamy pierwszy dzień dyskusji nad tym tematem. Zobaczymy co przyniosą następne.

Janusz
Janusz Wegner

Genepedia

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » wt sty 20, 2009 6:33 pm

Januszu,
Pozwolę się z Tobą nie zgodzić w kwestii "postawy większości Polaków", choć w tym wypadku bardziej na miejscu byłoby pisanie raczej o genealogach, gdyż to właśnie ich dotyczy ten wątek.
Z moich obserwacji wynika, że wiele osób wśród nas nie tylko "korzysta na maksa", ale przede wszystkim uczestniczy w wielu ogromnych projektach: "Polegli", "Geneteka" i innych prowadzonych przez lokalne Tow. Genealogiczne. Tak więc uogólnianie jest tutaj nie zbyt fortunne.
Przypuszczam, że wiele osób będzie systematycznie uzupełnianiać dane w projekcieFBP :lol: Uważam, że praca Witka wcale nie pójdzie na marne i właśnie "Forgen" ma największe szanse na to, aby stworzyć naprawdę dobrą bazę Parafii.

Awatar użytkownika

Dawid_Mysliwiec

Post autor: Dawid_Mysliwiec » wt sty 20, 2009 6:56 pm

Januszu,

Twoje posty niebezpiecznie zmierzają w stronę hipokryzji. Skąd wiesz, co robię ja, co robią inni? Ja biorę udział w indeksacji, i tak jak napisała Magda - robią to dziesiątki osób. Uogólniając w ten sposób, wystawiasz sobie nieszczególne świadectwo, przy okazji pokazując inną cechę niektórych Polaków - mocarstwowe plany bez porządnego przemyślenia. Ja szczerze napisałem, na co mnie obecnie stać jeśli chodzi o udział w uzupełnianiu danych parafii, więc nie mam się czego wstydzić. Mogłeś jednak urazić innych, którzy bardzo by chcieli uczestniczyć w przeróżnych projektach, a po prostu nie mogą. Spróbuj to sobie wyobrazić.

DM
Dawid Myśliwiec

Szukam:

Awatar użytkownika

Paweł1955
Podziękował/a: 5 razy

Post autor: Paweł1955 » wt sty 20, 2009 7:11 pm

To jest to! . Witku jakbyś w szczegółowych danych parafii znalazł miejsce na jeszcze jedną pozycję , jakich miejscowości [ istniejących i nie istniejących bo na przykład miejscowość wchłonęło miasto itp. ] dana parafia posiada archiwalia, zdarza się że parafia posiada nie swoje akta. .Można co prawda zamieszczać takie informacje w uwagach ale osobna rubryka byłaby czytelniejsza .
Paweł Łukowski

Awatar użytkownika

Zatoka

Post autor: Zatoka » wt sty 20, 2009 8:27 pm

Magdo

Możesz się nie zgodzić z moją tezą i ja to uszanuję. Postawię tylko pytanie: Ile osób można objąć kryterium „wiele”? Prawdziwi zapaleńcy już znaleźli lub znajdą dla siebie miejsce w różnych projektach. Problem w tym jak uświadomić pozostałym użytkownikom konieczność podzielenie się nawet skrawkami wiadomości o danej parafii. Przecież w polu „UWAGI” mogą wstawić komentarz, że sprawa nie jest przez nich przebadana lub podać źródło informacji. Ktoś inny pójdzie tym tropem, zweryfikuje dane i poda uzupełnienie merytoryczne. Na tym założeniu winna polegać idea bazy „żywej”.

Dawidzie

Przeczytaj jeszcze raz swój post z pozycji osoby która Ciebie nie zna i nie wie czym się zajmujesz. Ty nie napisałeś, że aktualnie nie jesteś w stanie podać merytorycznych informacji o parafiach bo jesteś pochłonięty problemem indeksacji. Użyłeś enigmatycznego i dwuznacznego (dla mnie) sformułowania „Z braku czasu”. W kontekście tych słów to co dalej napisałeś zrozumiałem tak, jak zrozumiałem. W Twoim poście zabrakło mi precyzji wypowiedzi, a jest to element na który zwracam baczną uwagę by logicznie rozumować.

Kochani
Tym postem proponuję zakończyć dyskusję bo za chwilę Witek zmyje nam wszystkim głowę, że w swoich rozważaniach odeszliśmy od istoty tematu i będzie miał rację.

Pozdrawiam
Janusz
Janusz Wegner

Genepedia

Awatar użytkownika

bożena
Podziękował/a: 34 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: bożena » wt sty 20, 2009 8:42 pm

Ten projekt popieram i napewno postaram się w miarę moich możliwości pomóc. Nie mam informacji nawet o interesujących mnie parafiach, ale interesują mnie ich zasoby i gdzie można je uzyskać. To jest dla nas bardzo ważne. Tak trzymać :ok:
Serdecznie pozdrawiam Bożena Balawender

Awatar użytkownika

aandy

Post autor: aandy » wt sty 20, 2009 9:00 pm

Kochani,

Nie próbujcie na siłę wcisnąć całej wiedzy o 'swoich' parafiach do bazy danych. Nikt przytomny nie będzie poszukiwał w niej informacji takich np. jak:
parafia A należąca w XVIII w. do dekanatu B należąca w XIX w. do dekanatu C leżąca w XIX w. w miejscowości D wchłonięta w XX w. przez miejscowość E posiadająca akta parafii F itp.
Nikt przytomny nigdy takich zapytań nie zada, nie mówiąc już o ekwilibrystyce zapisania tego w języku zrozumiałym przez komputerową bazę danych...

A zatem prostota, prostota i jeszcze raz prostota. Baza portalu genealodzy.pl jest dla mnie w sam raz.

Z drugiej strony wydaje mi się, że może baza danych to w tym przypadku wcale nie jest najwłaściwsza droga. W środowisku wielu użytkowników, którzy chcieliby się dzielić swoją (często bardzo obszerną) wiedzą nt. różnych parafii, należałoby to raczej zrealizować w formie projektu typu Wiki. Jest Wikipedia i Wikimedia, są Wikinews, Wikicytaty, Wikisłownik itd., dlaczego by nie założyć Wikiparafii?

Więcej o projektach Wiki na stronie Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wiki
Pozdrawiam, Andrzej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam wykazu, publikacji”