UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Bukowski, Bykowski i inni

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)
Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Re: Bukowski, Bykowski i inni

Post autor: zetka » pn paź 25, 2010 10:22 pm

KrzychB pisze:Uaktualniona wersja listy nazwisk, które występują wśród moich przodków (nazwiska nowe w stosunku do tych podanych w poprzednich postach są pogrubione - to informacja dla moderatora):

Baran, Boksa, Giza, Kamysz, Kita, Klimek, Kulesa, Lizak, Mazur, Nagorzański, Noga, Pająk, Pieczonka, Staszkowicz, Szot
miejsce występowania/pochodzenia: Małopolska, pow. Dąbrowa Tarnowska, parafia Wietrzychowice (wsie: Wola Rogowska, Jagodniki i inne)

Boksa, Lizak i Mazur to nazwiska które u mnie pojawiają sie w świętokrzyskim ale nie znam parafii narodzin - być może moja Marianna Lizak 3x prababcia pochodzi z parafii Wietrzychowice ( później jej potomkowie wracali do Woli Rogowskiej) być może tam znajdę w końcu jej ślub z Andrzejem Szymańskim
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

Marszycki
Podziękował/a: 38 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Marszycki » pn paź 25, 2010 10:33 pm

Witam.
Eleonora Bykowska a raczej Eleonora Tysza Bykowska zona Antoniego Dołęgi Jerzmanowskiego który wylegitymowal się w Galicji w 1789 roku.Ja poszukuje miejsca zawarcia tego małżeństwa.
Dokładniej to
Eleonora Tysza Bykowska h.Chorągwie c.Antoniego Tyszy Bykowskiego i Heleny Komornickiej h Gryf.
Eleonora miała brata Dominika i siostrę Urszulę.
Stefan

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
KrzychB
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 30 razy

Post autor: KrzychB » wt paź 26, 2010 7:49 am

Marszycki pisze:Witam.
Eleonora Bykowska a raczej Eleonora Tysza Bykowska zona Antoniego Dołęgi Jerzmanowskiego który wylegitymowal się w Galicji w 1789 roku.Ja poszukuje miejsca zawarcia tego małżeństwa.
Dokładniej to
Eleonora Tysza Bykowska h.Chorągwie c.Antoniego Tyszy Bykowskiego i Heleny Komornickiej h Gryf.
Eleonora miała brata Dominika i siostrę Urszulę.
Stefan
Stefanie,
niestety - zupełnie nie ten region, zupełnie nie ta rodzina.
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Sorokpol, Strunojcie, Korkożyszki, Święciany;
• Ruda Śl., Piekary Śl., Zbrosławice, Poniszowice, Sadów, Koszęcin, Kłodnica;
• Wietrzychowice, Wola Rogowska, Wola Przemykowska, Opatowiec, Rogów;
• Podhajce, Mużyłów;

Awatar użytkownika

Gabrysiowata
Podziękował/a: 10 razy

Post autor: Gabrysiowata » czw kwie 17, 2014 10:11 am

Witam!!

Moi Pradziadkowie nosili nazwisko Kowol i pochodzą z Paniówek. USC Gierałtowice ma bardzo dużo w zasobach to nazwisko!!

Pozdrawiam

Gabrysia
„Każdy przecież początek to tylko ciąg dalszy, a księga zdarzeń zawsze otwarta w połowie.”
~ Wisława Szymborska

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
KrzychB
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 30 razy

Post autor: KrzychB » czw kwie 17, 2014 10:51 am

Witaj Gabrysiu,
Kowoli to chyba na całym Śląsku jest mnóstwo!
Moi są z Poniszowic i Niewiesza. A przedstawia się to tak: para Jurek Kowol i Marianna Swaczyn z Niewiesza mają syna Piotra (Peter Kowol), urodzonego 1785. Piotr żeni się z Franciszką Steier, mieszkają w Poniszowicach, mają m.in. syna Lorenza (ur. 1812), który z kolei żeni się z Magdaleną Myrcik z Koszęcina. Ostatnia w moim drzewie osoba z linii Kowoli to ich córka Marianna, ur. 1877, która wychodzi za mąż za Pawła Wieczorka i zamieszkują w Rudzie, gdzie rodzina żyła przez kilka pokoleń (moi dziadkowie później przenieśli się do Biskupic). Linie boczne badałem tylko w obrębie parafii Poniszowice, więc nie wiem niestety, czy ktoś z tej rodziny mieszkał w Paniówkach (a zarówno Jurek (Georg), Peter jak i Lorenz mieli dużo potomków).

Pozdrawiam!
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Sorokpol, Strunojcie, Korkożyszki, Święciany;
• Ruda Śl., Piekary Śl., Zbrosławice, Poniszowice, Sadów, Koszęcin, Kłodnica;
• Wietrzychowice, Wola Rogowska, Wola Przemykowska, Opatowiec, Rogów;
• Podhajce, Mużyłów;

Awatar użytkownika

Gabrysiowata
Podziękował/a: 10 razy

Post autor: Gabrysiowata » czw kwie 17, 2014 11:12 am

Witaj Krzysiu!!

Dziękuję za odpowiedz:) ja dopiero, co znalazłam swoich Kowoli, więc za wiele niestety nie wiem...długa droga przede mną:)

Pozdrawiam

Gabrysia
„Każdy przecież początek to tylko ciąg dalszy, a księga zdarzeń zawsze otwarta w połowie.”
~ Wisława Szymborska

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”