UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Rawicz-Krycińska

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)
Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
janat
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 3 razy

Rawicz-Krycińska

Post autor: janat » czw paź 07, 2010 5:14 pm

Witam.

W metryce śmierci Romany Malarz, (ur. 1926 chyba miasto Poznań lub okolice Zakopanego, zm. 21.X.1944 Siedlce, ojciec Roman) nazwisko jej matki, Emilii Malarz, jest podane z d. Rawicz-Krycińska. Metryka śmierci nie podaje daty Romki urodzin, a rok ur. 1926 pochodzi z jej nagrobka. W metryce jest wpisane, ze miała 19 lat wiec rok urodzin powinien być 1925. Nie wiem co o tym myśleć bo rodzina jest mi znana jako Krycińscy i do tej pory dwu-członowej formy tego nazwiska nie widziałam. Może to pomyłka. Nie myślę, że tak byłoby sformułowane nazwisko jakby Emilia była miała męża przed tym o którym ja słyszałam czyli Romanem Malarzem. W metryce śmierci Emilii Malarzowej (ur. 22.V.1895 Skawina? zm. 17.X.1959 Siedlce) jej nazwisko panieńskie jest podane jako "Krycińska." Nie mam metryki urodzenia Emilii.

Pozdrawiam serdecznie,
Jana

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
janat
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 3 razy

Re: Rawicz-Krycińska

Post autor: janat » wt cze 21, 2011 9:45 pm

Witam.

Tu moglabym podac tytul 'jak nie wyrabiac dwu-czlonowych nazwisk.' Doszlam do przekonania, ze nazwisko Rawicz-Krycińska to zwykla kancelaryjna pomylka bo dowiedzialam sie ze Romana Malarz urodzila sie 29.XII.1925r. w Rawiczu, woj. wielkopolskie, a zmarla 21.X.1944r. Siedlce po okrutnym pobiciu przez gestapo. Choc nie mam jeszcze wszystkich dokumentow to domyslam sie ze w komputeryzowaniu ksiag zgonow 'jakos' bylo miejsce urodzenia Romany dodane do nazwiska rodowego Romany matki. Zostawiam jednak moj post jako podpowiedz dla innych.

Pozdrawiam serdecznie,

Jana

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”