UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Gołębiowscy z powiatu radomskowskiego, par. Jedlno
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 8
Gołębiowscy z powiatu radomskowskiego, par. Jedlno
Badam genealogię Gołębiowskich z powiatu radomskowskiego w XVIII wieku, zwłaszcza w parafii Jedlno. Szukam m.i. informacje genealogiczne o księdze Marcinie Gołębiowskim (1776-1822 r.), który był urzędnikiem stanu cywilnego i kommendarzem jedlińskim. Jego rodzicami byli Maciej i Kunegunda z Borzęczyków Gołębiowscy z parafii Jedlna.
Bardzo dziękuję za każdy odcinek informacji.
Richard Gołębiowski, Holandia
Bardzo dziękuję za każdy odcinek informacji.
Richard Gołębiowski, Holandia
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 8 razy
Re: Gołębiowscy z powiatu radomskowskiego, par. Jedlno
Zapewne chodzi Tobie o parafię Jedlnia .
Bernard Wdowiak
Bawolec,Wdowiak,Grądziel,Woźniak,Trociński,
Narojczyk ,Miśkiewicz .
Bawolec,Wdowiak,Grądziel,Woźniak,Trociński,
Narojczyk ,Miśkiewicz .
-
- Podziękował/a: 21 razy
- Podziękowano: 31 razy
Witam!
Bernardzie Ryszard ma rację. W powiecie radomszczańskim jest miejscowość Jedlno
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_III/549
Alicja
Bernardzie Ryszard ma rację. W powiecie radomszczańskim jest miejscowość Jedlno
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_III/549
Alicja

-
Witam i dziekuje za odpowiedzi. Chodzi mi rezeczywiscie o parafii Jedlno w pow. radomszczanskim, gdzie znajduja sie wsi Jedlno Pierwsze i Jedlno Drugie. Jedlnia lub Jedna znajduje sie wedlug Slownika w pow. Kozienickim.
Pozdrawiam,
Richard
Pozdrawiam,
Richard
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 8 razy
Przepraszan za pomyłkę . Zasugerowałem się osobą biskupa sandomierskiego Piotra Gołębiowskiego
ur.w Jedlińsku koło Radomia w 1902r.
Bernard
ur.w Jedlińsku koło Radomia w 1902r.
Bernard
-
Bardzo dziekuje za odpowiedz. Jest rzeczywiscie mozliwe ze ta linia Golebiowskich w wczesniejszych czasach pochodzi z obszaru sandomierzkiego, chociaz duzo ich tez pochodzi z okolic Sieradza. Pozdrawiam, Richard
-
Zalezy kiedy sie urodzila. Czy jej rodzice i maz sa znani?
Pozdrawiam,
Richard
Pozdrawiam,
Richard
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 6 razy
No właśnie takich informacji nie posiadam. W publikacji którą posiadam: Stowarzyszenia społeczne w Radomsku w latach 1881 - 1939 występuje w 1920 roku jako członek zarządu Koła Okręgowego Ziemianek w Radomsku, oraz członek zarządu Kooperatywy Wiejskiej w Radomsku działającej w latach 1921 - 1935.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Radosław
-
Ja posiadam znacznie więcej książek o Radomsku i powiecie radomszczańskim.
Ale żadna z tych publikacji nie dotyczy XVIII wieku tylko lat późniejszych.
Jakieś tam szczątkowe informacje o Gołębiowskich też posiadam ale dotyczą one innej parafii i oczywiście XIX wieku.
Pozdrawiam Alicja
Ale żadna z tych publikacji nie dotyczy XVIII wieku tylko lat późniejszych.
Jakieś tam szczątkowe informacje o Gołębiowskich też posiadam ale dotyczą one innej parafii i oczywiście XIX wieku.
Pozdrawiam Alicja
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 13 razy
Richard.
Mam kilku Gołębiowskich z Bogusławice-Skaryszew (poniżej Radomia) urodzonych około 1812-1823.
Tadeusz
Mam kilku Gołębiowskich z Bogusławice-Skaryszew (poniżej Radomia) urodzonych około 1812-1823.
Tadeusz
Tadeusz
-
Wszystcy: dziekuje za tak duzo odpowiedzi! Ciesze sie ze trafilem na tak zywy portal.
Pani Alicja: dziekuje, wszystko pomaga. Jestem nowy, wiec niewiem czy moge publikowac wszystko co znalazlem do tych por na forgen, ale chyba tak, moze moderator che mi pomoc. Jezeli nie, to moge Pani wyslac emailem zdziecia znalezionych akt.
Pozdrawiam, Richard
Pani Alicja: dziekuje, wszystko pomaga. Jestem nowy, wiec niewiem czy moge publikowac wszystko co znalazlem do tych por na forgen, ale chyba tak, moze moderator che mi pomoc. Jezeli nie, to moge Pani wyslac emailem zdziecia znalezionych akt.
Pozdrawiam, Richard
-
Witaj Richard!
Na tym forum zwyczajowo zwracamy się po imieniu. Przejrzałam notatki jakie robiłam przy przeglądaniu parafii Gorzkowice, bowiem tam spotkałam się z nazwiskiem Gołembowski a konkretnie: Leopold Gołembowski possesor dóbr Szczukocice a w późniejszych aktach dziedzic tejże wsi.
Leopold Gołembowski żeni się w 1842 roku (akt 9) z Leopoldą Chrzanowską i w następnych latach rodzą się tej parze dzieci.
Jeżeli chcesz nr aktów i lata w których rodziły się Gołembowskim dzieci to mogę je wynotować.
Pozdrawiam Alicja
Na tym forum zwyczajowo zwracamy się po imieniu. Przejrzałam notatki jakie robiłam przy przeglądaniu parafii Gorzkowice, bowiem tam spotkałam się z nazwiskiem Gołembowski a konkretnie: Leopold Gołembowski possesor dóbr Szczukocice a w późniejszych aktach dziedzic tejże wsi.
Leopold Gołembowski żeni się w 1842 roku (akt 9) z Leopoldą Chrzanowską i w następnych latach rodzą się tej parze dzieci.
Jeżeli chcesz nr aktów i lata w których rodziły się Gołembowskim dzieci to mogę je wynotować.
Pozdrawiam Alicja
-
Witaj Alicja,
Dziekuje za te wiadomosci. Bardzo chetnie chcialbym dostac nr. aktu malzenstwa Leopolda (dzieci narazie nie, bo musze isc wtecz, do ojca i dziadka Leopolda). Prosze daj znac czy chcesz dostac kopie aktów róznych innych Golebiowskich z par. Gidle i Makowiska z XIX w., które mam.
Pozdrawiam serdecznie,
Richard
PS.: jezeli badasz w tych okolocach, czy znalabys jakies link lub site, gdzie w formie mapy Polski w XVIII w., pokazane sa parafie sasiednie do Jedlno (mapa parafii)?
Dziekuje za te wiadomosci. Bardzo chetnie chcialbym dostac nr. aktu malzenstwa Leopolda (dzieci narazie nie, bo musze isc wtecz, do ojca i dziadka Leopolda). Prosze daj znac czy chcesz dostac kopie aktów róznych innych Golebiowskich z par. Gidle i Makowiska z XIX w., które mam.
Pozdrawiam serdecznie,
Richard
PS.: jezeli badasz w tych okolocach, czy znalabys jakies link lub site, gdzie w formie mapy Polski w XVIII w., pokazane sa parafie sasiednie do Jedlno (mapa parafii)?
-
Zdjęcie ślubu Leopolda Gołembowskiego mam kiepskiej jakości.
Odczytałam z niego, że Leopold był wdowcem po Tekli ze Skarżyńskich zmarłej w 1837 roku i że był synem Marcelego i Józefy z Zarembów. W dniu ślubu miał lat 45 a urodził się w Woli Sosnowej powiatu Szczu....( nie potrafię odczytać)
Ja zainteresowana byłam rodem Zarembów / Zarębów i te akta mam. Natomiast akty Gołębiowskich jeżeli nie mają związku z Zarembami mnie nie interesują.
Jeżeli chcesz zdjęcie tego aktu ślubu to napisz mi swój adres e'mail.
Alicja
Odczytałam z niego, że Leopold był wdowcem po Tekli ze Skarżyńskich zmarłej w 1837 roku i że był synem Marcelego i Józefy z Zarembów. W dniu ślubu miał lat 45 a urodził się w Woli Sosnowej powiatu Szczu....( nie potrafię odczytać)
Ja zainteresowana byłam rodem Zarembów / Zarębów i te akta mam. Natomiast akty Gołębiowskich jeżeli nie mają związku z Zarembami mnie nie interesują.
Jeżeli chcesz zdjęcie tego aktu ślubu to napisz mi swój adres e'mail.
Alicja