UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Czerkawscy

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
eczerka
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 2 razy

Czerkawscy

Post autor: eczerka » sob gru 14, 2013 2:21 pm

Szukam informacji o przodkach, potomkach i krewnych Józef Czerkawskiego, którego żoną była, m.in. Ewa Osetowska.
Ich syn Faustyn (lub Franciszek) urodził się w 1779 roku i z żoną Franciszką (lub Faustyną) Szymon (zm. w 1821 r.) miał syna Wojciecha (ur. ok. 1800 roku w Kamionaczu, powiat sieradzki).

Szukam również informacji o Czerkawskich, którzy mieli majątek na Ukrainie:

Władysławie Czerkawskim ur. ok. 1870 roku mężu Anny Brudzewskiej i jego ojcu Zbigniewie Czerkawskim ur. ok. 1840 r. oraz jego przodkach.
Pozdrawiam,

Ewa

Poszukuję nazwisk: Brack vel Brach, Czerkawski (Cyrkaski, Cerkaski), Kiełkiewicz, Nowakowski z Warszawy i Mazowsza

AUTOR TEMATU
eczerka

Re: Czerkawscy, Cerkascy, Cyrkascy

Post autor: eczerka » sob lut 08, 2014 8:54 pm

Po przejrzeniu metryk okazało się że:

- moje nazwisko w metrykach zapisywano Cyrkaski, Cerkaski, Czerkaski, aż w końcu Czerkawski
- Faustyn Czerkawski miał 2 żony: Franciszkę Szymańską zm. w 1821 r. w Borku i Mariannę Maniewską vel Magniewską. Oboje zmarli w 1845 r. w parafii Sieradz-Męka. Miał 11 dzieci: 2 Katarzyny, 2 Wojciechów (jeden w wojsku), Franciszka (w wojsku), Mariannę, Agatę, Zuzannę, Antoninę i Marcjannę
- jeden Wojciech ożenił się z Nepomuceną Biedzińską, drugi z ewangeliczką w Dąbiu, wdową Wilhelminą Buchwitz z domu Sorge
- jedna Katarzyna wyszła za Jana Maniewskiego, a po jego śmierci za Franciszka Grądkowskiego
- Antonina wyszła za Jana Koblera w Łodzi
- Marcjanna za Piotra Cieślarczyka w Zduńskiej Woli

Pozdrawiam,

Ewa
Pozdrawiam,

Ewa

Poszukuję nazwisk: Brack vel Brach, Czerkawski (Cyrkaski, Cerkaski), Kiełkiewicz, Nowakowski z Warszawy i Mazowsza

janszum
Podziękowano: 4 razy

Re: Czerkawscy

Post autor: janszum » sob lut 08, 2014 9:43 pm

Prababcia mojej żony byla z domu Czerkawska. Pochodziła z Chochoniowa (pow Rohatyń) na Ukrainie.Jej ojciec miał na imię Karol . Większość rodziny wymordowana przez ukraińców.
Informacje o szlachcie znajdziesz tu http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=88218
Pozdrawiam Jan Szumski

AUTOR TEMATU
eczerka

Post autor: eczerka » sob lut 08, 2014 9:56 pm

No właśnie mam problem z moją rodziną, bo to nazwisko kojarzy się z Ukrainą, a moi Czerkawscy z okolic Sieradza, Łowicza, Konina. Prawdzie Dworzaczek wspomina o Remigiuszu Cerkaskim czy Cerkoskim, który negocjował w sprawie ziemi sieradzkiej z Augustem Mocnym, ale czy on jest spokrewniony z moją rodziną, tego nie wiem. Czerkawscy rodem z Ukrainy powiedzieli mi, że część członków rodziny Czerkawskich z Galicji przeniosła się w XVIII w. do Wielkopolski, ale tego też jeszcze nie udało mi się sprawdzić. Wszystko przede mną.
Pozdrawiam,

Ewa

Awatar użytkownika

Diabołek81
Podziękował/a: 52 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: Diabołek81 » ndz lut 09, 2014 9:56 am

Witaj Ewo
Znalazłem w swoich wypisach z ksiąg grodzkich wieluńskich:
Libri castrenses decretorum - sygnatura 40 nr mikrofilmu 9924
lata 1682-89 karta 279 - Felicjan Czerkawski
Mam tylko taką wzmiankę ponieważ szlachta Czerkawscy nie są na razie w kręgu moich zainteresowań.
Może się Tobie przyda. Mikrofilm masz w AGAD.
A tak na marginesie zapytam. Jest jakieś pokrewieństwo między Tobą a byłym hokeistą Mariuszem Czerkawskim? :)
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam:
ch Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r
ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej -przed 1800 r
zg Ludwika Kowalskiego - po 1819 r
zgony Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1819 r
Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r

AUTOR TEMATU
eczerka

Post autor: eczerka » ndz lut 09, 2014 11:26 am

Dziękuję, moja rodzina Czerkawskich była określana w metrykach jako urodzeni, ale po powstaniu listopadowym określali siebie jako włościan utrzymujących się z pracy własnych rąk. Pełnili funkcje ekonomów, rządców, byli kucharzami we dworach, ogrodnikami itp. Z drugiej strony byli skoligaceni ze szlachtą Degórskimi, Modelskimi, Morawskimi.

Moja siostra przeprowadzała wywiad z Mariuszem Czerkawskim i doszli do wniosku, że są prawdopodobnie spokrewnieni, ale jeszcze nie znaleźliśmy wspólnych przodków. Czerkawscy z Mogilna via Złoczew przenieśli się na Śląsk.
Pozdrawiam,

Ewa

AUTOR TEMATU
eczerka

Post autor: eczerka » pn cze 09, 2014 10:36 pm

Dzięki uprzejmości Elizy udało mi się powiązać w jedną rodzinę większość Czerkawskich (Cyrkaskich, Cerkaskich) z łódzkiego. Odnalazłam akt zgonu mojej 5 x prababki Ewy z domu Osetek vel Osetowskiej, wdowy po Józefie Czerkawskim urodzonej około 1747 roku. W akcie zgonu zapisano, że mieli 5 synów: Szymon, Antoni, Faustyn, Jan i Józef.
Pozdrawiam,

Ewa

AUTOR TEMATU
eczerka

Post autor: eczerka » sob sie 02, 2014 7:47 am

Szukam informacji o wojskowych Franciszku i Michale Czerkawskich urodzonych około 1800 roku, synów Faustyna.
Pozdrawiam,

Ewa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”