Witam wszystkich,
Ostatnio trafiłem na dziwny akt ślubu, cały był po polsku oprócz imienia i nazwiska matki. Czy to może świadczyć o jej narodowości ? Czy to wogóle możliwe by chłop wziął ślub z obcokrajówką ?
Druga podobna sytuacja akt po rosyjsku i przy danych ojca w nawiasie dane po polsku, przy matce tylko po rosyjsku.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Imię, nazwisko matki po rosyjsku
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Re: Imię, nazwisko matki po rosyjsku
Łatwiej by było, gdybyś te metryki tutaj po prostu wstawił 

Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com
Wstawiłbym, gdyby tylko nie "archiwalne" ceny kserówek, na przepisywaniu się kończy.
-
- Podziękował/a: 1 raz
Bez fotki trudno powiedzieć, w księgach spotykałem już wiele pisowni a więc najpierw w języku obowiązującym w danym czasie na danym obszarze, później w nawiasie po polsku. Raz zasada ta dotyczyła wszystkich występujących nazwisk, innym razem -najczęściej osób, że tak napisze, zainteresowanych a więc młodożeńców , rodziców i dzieci lub zmarłych. Róźnie bywało a jako ciekawostkę podam że spotkałem akt po rosyjsku gdzie wszystkie litery "t" były napisane po polsku.