autor: helenka13 » pn paź 21, 2013 8:07 pm
Tableau jest pamiątką po zdanej maturze ,w Państwowym VIII Gimnazjum im. Króla Kazimierza Wielkiego we Lwowie. Gimnazjum powstało jeszcze pod zaborem austriackim ,w 1908 roku, i mieściło się przy ulicy Czarnieckiego 8. Mój ojciec, Juliusz Jastrzębski ,urodzony w 1908 w Gródku Jagiellońskim ,naukę rozpoczął w 1913 roku zdając prywatny egzamin do szkoły ludowej w Winnikach gdzie uczyła moja babka Helena. Następnie po czwartej klasie zdawał egzamin wstępny[ dziesięcioletni uczeń!] i został przyjęty do klasy I-ej VIII Gimnazjum we Lwowie na profil matematyczno-przyrodniczy, we wrześniu 1918 roku. Dalej cytuję z dokumentu Świadectwa Dojrzałości: „ zdawał w dniu 29 maja rok1926 gimnazjalny zwyczajny egzamin typu matematyczno- przyrodniczego wobec Państwowej Komisji Egzaminacyjnej ,powołanej przez Kuratoryjum Okręgu Szkolnego Lwowskiego”.
Zdawał z takich przedmiotów : z religii, z języka niemieckiego, z historii wraz z nauką o Polsce współczesnej, z przyrodoznawstwa, z matematyki[ podałam w kolejności zapisu]Ponadto zaliczono mu wyniki ocen rocznych z klas VI-VIII z następujących przedmiotów: z języka polskiego, z fizyki z chemią, z rysunku, z ćwiczeń cielesnych, z języka łacińskiego. Komisja uznała go cyt:” za dojrzałego do studiów wyższych i wydaje mu niniejsze świadectwo.”
Podpisy złożono kolejności :przewodniczący czyli dyrektor szkoły i egzaminatorzy w kolejności składanych przez ucznia egzaminów.
Tableau zostało opisane ojca ręką i nie sprawia mi trudności odczytanie. Opiszę je dokładnie ,być może ktoś odnajdzie swojego dziada lub pradziada.
W tytule: Arbiturjenci Gimnazjum VIII im.KR. KAZIMIERZA WIELKIEGO
KLASY VIIIB ROK 1925/26- 1936
Nie wiem co tu oznacza data 1936? Najprawdopodobniej tableau zrobiono na dziesięciolecie matury.
W środkowej części od góry: dyrektor szkoły: Duchowicz Bronisław, pod nim gospodarz klasy czyli wychowawca ,nauczyciel j. niemieckiego: Dąbrowski Aleksander.
Po prawej nauczyciele: pierwszy rząd od góry- dr Brańczyk Kazimierz- polonista, romanista, Haworka Mieczysław- przyroda, Rawski?
Drugi rząd od góry-Śliwa Ferdynand –fizyka, Osostowicz Józef- j. polski, Pawłowski.
Po lewej nauczyciele: pierwszy rząd od góry, Gawlik –prace ręczne, ?, ks. Ciemniewski Jan –religia,
Drugi rząd od góry :dr Kościński Wojciech –chemia, przyroda, dr Włodarski Bronisław –historia, dr Mihułowicz Jerzy –matematyka
Uczniowie:
Po lewej:
pierwszy rząd: Albert Tadeusz, Tołłoczko Zbigniew, Kobierski Zdzisław, Szargut Marian.
drugi rząd: Grelle Adolf, Kirchner Zbigniew, Majewski Alfred , Sobolewicz,
trzeci rząd: Sznerel, Klensberg Juliusz, Czeremyński Andrzej.
Środek :
pierwszy rząd: Wein Wilhelm , Senet ,Pudełko Franciszek,
drugi rząd: ?, Duchman ,?
trzeci rząd: Nowatko , Żelewski Franciszek.
Po prawej:
pierwszy rząd: Jastrzębski Juliusz ,Juchman, ? ,Leubal.
drugi rząd; Limanowski Bronisław, Workiewicz Władysław ,Suchberg, Gross Leon,
trzeci rząd: ? ,Gnoiński Sławomir, Łukowski , Kluba Jan.
Zwróćmy uwagę ilu wykładowców posiadało doktoraty!
Ojciec opisał tableau samymi nazwiskami , ja zaś posiłkowałam się listą uczniów ze spisu umieszczonego na stronie genealogicznej u Stankiewicza Janusza , dodałam imiona .Ojciec jest tam zapisany imieniem Julian ,to klasa IIIb. Serdecznie pozdrawiam Helenka.
P.S. Co było dalej …3 indeksy i ciekawy acz trudny życiorys.