Witam
Proszę o informacje na temat nazwiska: Wojciak
Czy Wojciak i Wójciak to te same nazwisko tylko zniekształcone gwarowo lub źle zapisane przez księdza.
Pozdrawim
Michał
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Wojciak
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Re: Wojciak
Witam
Wojciak - od imienia Wojciech, także od wójt.
Wójciak 1644 - etymologia - jak wyżej.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

Wojciak - od imienia Wojciech, także od wójt.
Wójciak 1644 - etymologia - jak wyżej.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Re: Wojciak
Dziekuje za odpowiedź.
W akcie ślubu imię mojego 3xpra zapisano Wujciok, potem jest wpis w komentarzu o zmianie nazwiska (lub nazwiska w akcie, tego nie rozszyfrowałem) na podstaie postanowienia Regierungsbezirk Posen na Wojciak.
pozdrawiam
Michał
W akcie ślubu imię mojego 3xpra zapisano Wujciok, potem jest wpis w komentarzu o zmianie nazwiska (lub nazwiska w akcie, tego nie rozszyfrowałem) na podstaie postanowienia Regierungsbezirk Posen na Wojciak.
pozdrawiam
Michał