UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Nazwisko Cimcioch i Frelich.

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
cimcioch_18
Podziękował/a: 1 raz

Nazwisko Cimcioch i Frelich.

Post autor: cimcioch_18 » pt gru 09, 2011 2:43 am

Zwracam się z prośbą o rozszyfrowanie pochodzenia i znaczenia mojego nazwiska które brzmi jak wyżej: Cimcioch. Od kilku lat nurtuje mnie ten problem. Chciałbym bliżej dowiedzieć się czegoś o pochodzeniu moich przodków. Wiem ,że jest to rzadkie nazwisko nosi je obecnie w Polsce ok. 200-250 osób. Są to osoby głownie zamieszkujący zachodnią i centralna część Polski, z tego względu wnioskuję , że może mieć pochodzenie niemieckie. Pewnie jest to jakaś spolszczona wersja jakiegoś niemieckiego nazwiska. Niestety okres wojenny sprzyjał błędom w pisowni i przeinaczaniu nazwisk. Dokładnie wiem że kuzynka Mojego dziadka z "domu" miała na nazwisko Ciemcioch, błąd wynika pewnie z powodu błędu piśmienniczego. Nie umiem tego inaczej wyjaśnić, gdyż ojcowie Mojego dziadka i Mojej Cioci byli braćmi. W skrócie opisałem nie dość jasną sytuacje etymologiczną mojego nazwiska.

Druga prośba odnosi się nazwiska: Frelich, Frejlich, Freljich. Najprawdopodobniej najbliżej oryginału jest pierwsza wersja czyli Frelich, ale niestety również nie mam pewności ze względu na różna wersję występującą w dokumentacji. Domyślam się, że jest to nazwisko pochodzenia niemieckiego, ponieważ nosił je mój pradziadek który, miał rodzinę w Niemczech. W myśl tego wnioskuje, że jego korzenie sięgają północno-wschodnich Niemiec. Niezmiernie ciekawi mnie znaczenie tego nazwiska.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek wnioski, podpowiedzi czy sugestie. Z góry dziękuję za zaangażowanie.

Awatar użytkownika

ewaduch
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 262 razy

Re: Nazwisko Cimcioch i Frelich.

Post autor: ewaduch » pt gru 09, 2011 5:51 am

Witam :D

Ciemcioch - od cicia, ciecia, ciemcia w języku dziecięcym ‘kot; zabawka, coś ładnego’.

Cimcioch - od cicia, ciecia, ciemcia w języku dziecięcym ‘kot; zabawka, coś ładnego’.

Frelich 1403 - od niemieckiej nazwy osobowej Frölich, ta od apelatywu fröhlich ‘wesoły’.

Frejlich - od niemieckiej nazwy osobowej Frölich, ta od apelatywu fröhlich ‘wesoły’.

Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko,

Ewa Szczodruch

http://kptg.pl/

AUTOR TEMATU
cimcioch_18
Podziękował/a: 1 raz

Re: Nazwisko Cimcioch i Frelich.

Post autor: cimcioch_18 » sob gru 10, 2011 12:25 am

Dziękuje Bardzo za wyjaśnienie znaczenia obu nazwisk. Spotykałem się już takim objaśnieniem nazwiska Cimcioch , ale drugie nazwisko jest dla mnie zupełnym zaskoczeniem. Jak się okazało pozytywnym zaskoczeniem. Moje domysły się sprawdziły co do korzeni nazwiska Frelich. Cieszę się z tak szybkiej odpowiedzi i jaszcze raz dziękuje pani Ewo.

Pozdrawiam.
Mariusz Cimcioch

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska A-Ć”