Pozdrawiam
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Archiwum Diecezjalne w Płocku
Moderator: Moderatorzy
-
Boguslawa_Matusiak
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 3 razy
- Kontakt:
-
Carloz
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 12 razy
Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku
Witam serdecznie,
czy w AD w Płocku przeprowadzają kwerendy? Szukam ślubu przodków - Kazimierza Dąbkowskiego i Henryki Jonasz) w parafii Zielona (Mławska), w latach 1820-1833. Na 99% tam jest, niestety nie wiem dokładnie kiedy. Na pewno przed 1833 rokiem, kiedy to urodził się tam mój przodek, Leopold Dąbkowski.
czy w AD w Płocku przeprowadzają kwerendy? Szukam ślubu przodków - Kazimierza Dąbkowskiego i Henryki Jonasz) w parafii Zielona (Mławska), w latach 1820-1833. Na 99% tam jest, niestety nie wiem dokładnie kiedy. Na pewno przed 1833 rokiem, kiedy to urodził się tam mój przodek, Leopold Dąbkowski.
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.
-
bastan
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 8 razy
Witaj Karolu
Lata które podajesz 1820 - 1833 są dostepne w Archiwum Państwowym, a tam możesz zlecić kwerendę.
Tylko musisz wiedzieć dokładnie w której parafii bo "Pradziad" wskazuje dwie o tej nazwie.
Pozdrawiam Stanisław
Lata które podajesz 1820 - 1833 są dostepne w Archiwum Państwowym, a tam możesz zlecić kwerendę.
Tylko musisz wiedzieć dokładnie w której parafii bo "Pradziad" wskazuje dwie o tej nazwie.
Pozdrawiam Stanisław
-
Carloz
Witam serdecznie,
Rzeczywiście - masz rację. Tego samego dnia poszukałem (ta moja Zielona to gmina Kuczbork Osada) - i zleciłem kwerendę. :)
Pozdrawiam!
Rzeczywiście - masz rację. Tego samego dnia poszukałem (ta moja Zielona to gmina Kuczbork Osada) - i zleciłem kwerendę. :)
Pozdrawiam!
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.
-
Bozenna
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Stefan,
Nic na to nie wskazuje. Nie ma kontaktu przez e-mail do AD Plock, przynajmniej ja nie znalazlam.
Jest natomiast kontakt do Kurii:
kuria@diecezjaplocka.pl
Serdecznosci,
Bozenna
P.S. nie "pepraszaj", ale wcisnij "zmien" i popraw to slowo.
Z przerazeniem patrze na taka niedbalosc
.
Nic na to nie wskazuje. Nie ma kontaktu przez e-mail do AD Plock, przynajmniej ja nie znalazlam.
Jest natomiast kontakt do Kurii:
kuria@diecezjaplocka.pl
Serdecznosci,
Bozenna
P.S. nie "pepraszaj", ale wcisnij "zmien" i popraw to slowo.
Z przerazeniem patrze na taka niedbalosc
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
Marszycki
- Podziękował/a: 38 razy
- Podziękowano: 17 razy
Zambski w AD Płock.
Gdyby ktos z Forumowiczów miał przeglądać tą parafię w AD bardzo proszę o wcześniejszy kontakt.
na
plisst@poczta.onet.pl
Stefan
Gdyby ktos z Forumowiczów miał przeglądać tą parafię w AD bardzo proszę o wcześniejszy kontakt.
na
plisst@poczta.onet.pl
Stefan
-
Carloz
Ja również. Chodzi o parafię Mazowsze. Metryki mnie interesujące są też w AD Włocławek i AP Włocławek, ale tam są tylko mało informatywne indeksy. Pełne akty są prawdopodobnie w AD Płock.Marszycki pisze:Gdyby ktos z Forumowiczów miał przeglądać tą parafię w AD bardzo proszę o wcześniejszy kontakt.n
Chodzi o dwie dokładne metryki:
1) 9 marca 1806r. w Kijaszkowcu urodził się Kazimierz Dąbkowski (w akcie może być imię Jan) syn Józefa i Rozalii Dąbkowskich.
2) 13 stycznia 1804r. lub 12 lutego 1805r. ślub Józefa Dąbkowskiego i Rozalii z Kuziemków. Dlaczego te dwie dziwne daty? Bo w indeksach z AP we Włocławku były na jednej stronie indeksów dwa śluby, 13.01.1804 Józef Dąbkowski i Rozalia Koziembowna a 14.02.1805 Józef Dąbkowski i Rozalia Kaziemkowna. To prawdopodobnie ten sam ślub i błąd w indeksach.
Zespół to: 103/0 Akta metrykalne parafii rzymskokatolickiej w Mazowszu.
Napisałem na e-maila do Kurii ale niestety bez odpowiedzi.
Z góry wielkie dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.