UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Archiwa Bad Arolsen
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 14 razy
- Podziękowano: 14 razy
Re: Archiwa Bad Arolsen
Ja też wysyłałam formularz on-line, dostałam e-mail potwierdzający, po kilku dniach e-mail z informacją, że z przyjemnością zajmą się moim wnioskiem i po 2 miesiącach list do domu, z kopiami kart obozów pracy i wszystkim co mieli. Zastanawia mnie tylko fakt, że nie mieli nic o moich dziadkach, mimo, że na straty.pl figuruje cała rodzina. Do mnie nikt nie dzwonił, ale ja wypełniłam wszystkie rubryki, informacje o stopniu pokrewieństwa również. Poinformowali mnie też, że dane dotyczące mojej żyjącej babci prześlą na jej adres.
pozdrawiam
Monika Wojewódka
Parafie w kręgu zainteresowania:
Brodnia <1808, Glinno <1826, Niemysłów <1817,
Kamionacz, Warta, Brzeźnio, Szadek <1812
Czarnożyły, Rudlice, Cieszęcin
Danków-pow.kłobucki
Kuczków<1818, Brody, Lubosz
Monika Wojewódka
Parafie w kręgu zainteresowania:
Brodnia <1808, Glinno <1826, Niemysłów <1817,
Kamionacz, Warta, Brzeźnio, Szadek <1812
Czarnożyły, Rudlice, Cieszęcin
Danków-pow.kłobucki
Kuczków<1818, Brody, Lubosz
to ja również przedstawię swoje doświadczenia z Bad Arolsen. Może komuś się to przyda, w jego poszukiwaniach.
Mianowicie na początku grudnia ubiegłego roku wysłałem zapytanie dotyczące mojego dziadka.
Nie dostałem niestety meila potwierdzającego wpłynięcie wniosku, dlatego też z czasem zacząłem tracić nadzieję, że otrzymam odpowiedź.
W tym tygodniu zostałem zaskoczony, bo w skrzynce znalazłem przesyłkę z Bad Arolsen. Niesamowita sprawa... Ta emocje podczas otwierania listu...
Niestety nie odnaleźli dokumentów z robót przymusowych (wojenna zawierucha), za to znaleźli informacje dotyczące pobytu mojego dziadka w szpitalu w Niemczech, o którym oczywiście zielonego pojęcia nie miałem. Pełen opis choroby, skąd przybył, gdzie został przeniesiony, kilka na prawdę wartościowych informacji.
Jednym słowem piszcie, bo warto, do Bad Arolsen. Któż wie co znajdą...
Pozdrawiam,
Krzysztof
Mianowicie na początku grudnia ubiegłego roku wysłałem zapytanie dotyczące mojego dziadka.
Nie dostałem niestety meila potwierdzającego wpłynięcie wniosku, dlatego też z czasem zacząłem tracić nadzieję, że otrzymam odpowiedź.
W tym tygodniu zostałem zaskoczony, bo w skrzynce znalazłem przesyłkę z Bad Arolsen. Niesamowita sprawa... Ta emocje podczas otwierania listu...
Niestety nie odnaleźli dokumentów z robót przymusowych (wojenna zawierucha), za to znaleźli informacje dotyczące pobytu mojego dziadka w szpitalu w Niemczech, o którym oczywiście zielonego pojęcia nie miałem. Pełen opis choroby, skąd przybył, gdzie został przeniesiony, kilka na prawdę wartościowych informacji.
Jednym słowem piszcie, bo warto, do Bad Arolsen. Któż wie co znajdą...
Pozdrawiam,
Krzysztof
-
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
-
- Kontakt:
W piątek dostałem odpowiedź z Bad Arolsen!
Trochę długo to trwało, ale wszystko starannie napisali i zrobili kopie dokumentów. Opłacało się.
Trochę długo to trwało, ale wszystko starannie napisali i zrobili kopie dokumentów. Opłacało się.
Alan, czy pisząc do nich prosiłeś o kopie dokumentów ?
Pytam ponieważ miesiąc wcześniej dostałem info o miejscu pochowania mojego dziadka w Niemczech, dodatkowo napisali kiedy zmarł i co było przyczyną śmierci.
Zastanawiałem się wówczas czy napisać do nich prośbę o jakiś dokument (kopię, skan) np. z ten z którego oni czerpali wiadomości, które mi przysłali.
Pytam ponieważ miesiąc wcześniej dostałem info o miejscu pochowania mojego dziadka w Niemczech, dodatkowo napisali kiedy zmarł i co było przyczyną śmierci.
Zastanawiałem się wówczas czy napisać do nich prośbę o jakiś dokument (kopię, skan) np. z ten z którego oni czerpali wiadomości, które mi przysłali.
Krzysztof
www.mojedrzewko.pl
www.mojedrzewko.pl
-
- Kontakt:
Nie prosiłem o kopie. W e-mailu który wysłałem prosiłem tylko o informacje o (tych i tych) osobach.ofski pisze:Alan, czy pisząc do nich prosiłeś o kopie dokumentów ?
-
- Podziękował/a: 151 razy
- Podziękowano: 28 razy
- Kontakt:
Źle coś zrozumiałam, bo napisałam do Bad Arolsen z prośbą o odnalezienie jakichś dokumentów dotyczacych mojej babci. Z przekazów rodzinnych wiedziałam tylko tyle, że była gdzieś w obozie pracy pod Wadowicami. nazwa jaka się przeplatała to Radocza; Radocha. Pod Wadowicami nic takiego nie było.
W międzyczasie wysłałam prośbę do Archiwum.
Przez myśl po jakimś czasie zaczęła mi przechodzić nazwa Radocha - tak potocznie nazywa się wiezienie w Sosnowcu. Być może to o to wiezienie chodzi a do pracy więźniowie byli odwożeni. ?
Dziś otrzymałam list z archiwum - nie posiadają danych o mojej babci.
W międzyczasie wysłałam prośbę do Archiwum.
Przez myśl po jakimś czasie zaczęła mi przechodzić nazwa Radocha - tak potocznie nazywa się wiezienie w Sosnowcu. Być może to o to wiezienie chodzi a do pracy więźniowie byli odwożeni. ?
Dziś otrzymałam list z archiwum - nie posiadają danych o mojej babci.
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 8 razy
Witam Żaneto
Może lepiej złożyć wniosek do właściwego oddziału IPN, przy składaniu dokumentów dołączyć kserokopię aktu zgonu babci, + ksero dowodu matki i ksero dowodu własnego, w celu potwierdzenia pokrewieństwa. Z koperty dowodowej babci spisać nr dowodu i przez kogo zaraz po wojnie został wydany. Z własnego doświadczenia wiem, że jeżeli chodzi o obozy w Polsce, to Bad Arolsen posiada chyba słabszy zasób, bo danych na temat mojego pradziadka nie posiadali, w stosunku do osoby w Dachau - dokumenty otrzymałem bez problemowo i szybko. Obecnie z IPN otrzymałem wiadomość o wszczęciu postępowania w mojej sprawie, poszukiwania będą prowadzone w wielu oddziałach IPN i w archiwach warszawskich, gdzie były gromadzone dane, przykładowo ankiety osobowe przeprowadzone przez urzędy zaraz po II wojnie światowej. Paweł
Może lepiej złożyć wniosek do właściwego oddziału IPN, przy składaniu dokumentów dołączyć kserokopię aktu zgonu babci, + ksero dowodu matki i ksero dowodu własnego, w celu potwierdzenia pokrewieństwa. Z koperty dowodowej babci spisać nr dowodu i przez kogo zaraz po wojnie został wydany. Z własnego doświadczenia wiem, że jeżeli chodzi o obozy w Polsce, to Bad Arolsen posiada chyba słabszy zasób, bo danych na temat mojego pradziadka nie posiadali, w stosunku do osoby w Dachau - dokumenty otrzymałem bez problemowo i szybko. Obecnie z IPN otrzymałem wiadomość o wszczęciu postępowania w mojej sprawie, poszukiwania będą prowadzone w wielu oddziałach IPN i w archiwach warszawskich, gdzie były gromadzone dane, przykładowo ankiety osobowe przeprowadzone przez urzędy zaraz po II wojnie światowej. Paweł
Genealog - amator
-
- Kontakt:
Nie mam żadnych dokumentów babci - no ewentualnie akt zgonu można zdobyć. Teczki dowodowej już dawno nie ma. Ale może IPN....będę składała wniosek o dziadka to i Babcię może.
Pozdrawiam Żaneta
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 8 razy
Wystarczy wniosek z potwierdzeniem pokrewieństwa i opisem zaistniałej sytuacji. Numer dowodu przydałby się, bo to ułatwi i przyśpieszy poszukiwania. Koperta dowodowa mojego pradziadka została także zniszczona, ale w urzędzie, w którym został wydany jego dowód osobisty zachowały się księgi, gdzie wpisywano dane osób, którym wydano dowody osobiste, tak było w moim przypadku. Paweł
Genealog - amator
-
- Kontakt:
Dowiadywałam się i u nas w Urzędzie nie ma nic. W archiwach zakładowych tez szukałam - w IPNie znam procedurę i tam spróbuje.
Pozdrawiam Żaneta
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 2 razy
Witam, dostałem odpowiedź z archiwum z Bad Arolsen i mam w związku z tym pytanie. Otrzymałem informacje o moim dziadku, który w czasie wojny był w Niemczech na robotach przymusowych i w liście było napisane, iż posiadał on obywatelstwo polskie, ukraińskie. Moje pytanie dotyczy tych obywatelstw, czy faktycznie posiadał podwójne obywatelstwo (nikt w rodzinie o tym nie słyszał) czy po prostu Polacy i Ukraińcy "zaszufladkowani" są w jednej kategorii i ta informacja nie potwierdza posiadania podwójnego obywatelstwa.
Pozdrawiam
Paweł Jurak
Pozdrawiam
Paweł Jurak
-
- Podziękowano: 5 razy
Witam wszystkich,
po 5 miesiącach oczekiwana otrzymałem informacje z ITS o moim pradziadku. Otrzymałem nowe kopie dokumentów których wcześniej nie udało mi się uzyskać w obozach. Jest jednak parę dokumentów w których nie bardzo wiem o co chodzi. Jest to m.in. Geldverwaltungskarte, Schreibstubekarte i Benachrichtigung in Nachlaßsachen. Poniżej podaję linki do skanów. Może powiecie mi o co w nich chodzi.
Dane pradziadka:
Michał Pospieszny
ur. 8.9.1883 Głuchowo
mieszkał w Kicinie i Wirach (Imreund)
zm. 29.05.1942 Dacha (tak naprawdę w Zamku Hartheim w Austrii)
https://picasaweb.google.com/1161648361 ... dSR673n9wE#
po 5 miesiącach oczekiwana otrzymałem informacje z ITS o moim pradziadku. Otrzymałem nowe kopie dokumentów których wcześniej nie udało mi się uzyskać w obozach. Jest jednak parę dokumentów w których nie bardzo wiem o co chodzi. Jest to m.in. Geldverwaltungskarte, Schreibstubekarte i Benachrichtigung in Nachlaßsachen. Poniżej podaję linki do skanów. Może powiecie mi o co w nich chodzi.
Dane pradziadka:
Michał Pospieszny
ur. 8.9.1883 Głuchowo
mieszkał w Kicinie i Wirach (Imreund)
zm. 29.05.1942 Dacha (tak naprawdę w Zamku Hartheim w Austrii)
https://picasaweb.google.com/1161648361 ... dSR673n9wE#
Pozdrawiam!
Jakub
Jakub
Witaj,
do są informacje o rzeczach (spadku), jakie pozostały po zmarłym Nazwisko zmarłego został o zarejestrowane pod numerem 1861.42 w księdze zmarłych.
do są informacje o rzeczach (spadku), jakie pozostały po zmarłym Nazwisko zmarłego został o zarejestrowane pod numerem 1861.42 w księdze zmarłych.
Pozdrawiam
Anna
Anna