UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
wyrzucono mnie z forum !
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 49
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 2 razy
wyrzucono mnie z forum !
Od kilku dni zamiast forum Forgenu wyświetla się na moim domowym komputerze informacja:
Zostałeś na zawsze wyrzucony z tego forum.
Skontaktuj się z administratorem w celu uzyskania dalszych informacji.
Zbanowano Twój adres IP.
Mój mailowy kontakt z podanym adresem administratora : forgen@forgen.pl pozostał bez odpowiedzi.
Bardzo brakuje mi możliwości śledzenia wątków na mojej ulubionej stronie. Od lat jestem użytkownikiem najpierw GenPolu, a Forgenu od momentu jego powstania. Nie wiem, czym zasłużyłam sobie na wyrzucenie z forum. Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję.
Maria Pełczyńska
pelma
Zostałeś na zawsze wyrzucony z tego forum.
Skontaktuj się z administratorem w celu uzyskania dalszych informacji.
Zbanowano Twój adres IP.
Mój mailowy kontakt z podanym adresem administratora : forgen@forgen.pl pozostał bez odpowiedzi.
Bardzo brakuje mi możliwości śledzenia wątków na mojej ulubionej stronie. Od lat jestem użytkownikiem najpierw GenPolu, a Forgenu od momentu jego powstania. Nie wiem, czym zasłużyłam sobie na wyrzucenie z forum. Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję.
Maria Pełczyńska
pelma
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Re: wyrzucono mnie z forum !
Nie wyrzucono cię z forum. Cały czas znajdujesz się wśród użytkowników.
Problem polega na tym, że masz nieszczęście łaczyć się z puli adresów IP zablokowanych z uwagi na liczne próby logowań przez róznego rodzaju spamerskie roboty.
Spróbuję jakoś temu zaradzić, choć to ciut skomplikowane gdyż używasz różnych komputerów do zaglądania na forum.
Może się zdarzyć jednak tak, że jeden z nich pozostanie zablokowany.
Bez przesady z tym nieodbieraniem poczty
Wiadomość została przesłana w środę po 19:00.
Właśnie z komutera, z którego pisałas maila nie masz wejścia na forum. Niestety ktoś korzystający z tej samej puli adresów używa złośliwego oprogramowania.
Problem polega na tym, że masz nieszczęście łaczyć się z puli adresów IP zablokowanych z uwagi na liczne próby logowań przez róznego rodzaju spamerskie roboty.
Spróbuję jakoś temu zaradzić, choć to ciut skomplikowane gdyż używasz różnych komputerów do zaglądania na forum.
Może się zdarzyć jednak tak, że jeden z nich pozostanie zablokowany.
Bez przesady z tym nieodbieraniem poczty

Właśnie z komutera, z którego pisałas maila nie masz wejścia na forum. Niestety ktoś korzystający z tej samej puli adresów używa złośliwego oprogramowania.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
-
Witam,
Niestety komputer, z którego napisana została wiadomość do admina to komputer podstawowy - domowy.
Adres IP jest stały - nadany przez dostawcę internetu, a ban dotyczy prawdopodobnie całej puli, jaką dysponuje dostawca.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Jeśli jest taka możliwość proszę także o przesyłanie ewentualnych odpowiedzi na konto mailowe, z którego wysłana była wiadomość do forgen@forgen.pl.
Pozdrawiam
Niestety komputer, z którego napisana została wiadomość do admina to komputer podstawowy - domowy.
Adres IP jest stały - nadany przez dostawcę internetu, a ban dotyczy prawdopodobnie całej puli, jaką dysponuje dostawca.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Jeśli jest taka możliwość proszę także o przesyłanie ewentualnych odpowiedzi na konto mailowe, z którego wysłana była wiadomość do forgen@forgen.pl.
Pozdrawiam
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Co prawda sprawy "techniczne", to nie moja działka, ale w tym wypadku zaryzykuje dwa słowa wyjaśnienia.
Skoro ktoś z całej puli adresów IP, z której korzystasz, wysyła szkodliwe spamy lub posługuje się niebezpiecznym oprogramowaniem, to jest zrozumiałe, że musimy chronić forumowy serwer przed takim zagrożeniem i blokować całą niebezpieczną pulę.
Wyjściem jest zwrócenie się do dostawcy internetu o przydzielenie stałego zewnętrznego IP. Sam właśnie występuje o to do swojego dostawcy, ale z zupełnie innych powodów.
Skoro ktoś z całej puli adresów IP, z której korzystasz, wysyła szkodliwe spamy lub posługuje się niebezpiecznym oprogramowaniem, to jest zrozumiałe, że musimy chronić forumowy serwer przed takim zagrożeniem i blokować całą niebezpieczną pulę.
Wyjściem jest zwrócenie się do dostawcy internetu o przydzielenie stałego zewnętrznego IP. Sam właśnie występuje o to do swojego dostawcy, ale z zupełnie innych powodów.
-
- Kontakt:
W takim wypadku dobro ogółu jest ponad dobrem jednostki
W każdym razie, ponieważ ostatnio - z uwagi na pojawiające się na forum wypadki przenikania przez procedury rejestracyjne spambotów - poprawione zostały zabezpieczenia przy rejestracji, blokady zostaną zdjęte i dostęp do forum zostanie przywrócony.

W każdym razie, ponieważ ostatnio - z uwagi na pojawiające się na forum wypadki przenikania przez procedury rejestracyjne spambotów - poprawione zostały zabezpieczenia przy rejestracji, blokady zostaną zdjęte i dostęp do forum zostanie przywrócony.
-
Witku ! Waldemarze !
Jestem znowu i piszę z domowego komputera - ale ulga. Bardzo, bardzo dziękuję za super pomoc. Nie jestem żadnym internetowym mądralą, więc każdy problem jest dużym przeżyciem. Kończy mi się wkrótce umowa z dostawcą internetu, więc zadbam o przydzielenie zewnętrznego IP.
Dziękuję, dziękuję, dziękuję
wdzięczna Marysia
Jestem znowu i piszę z domowego komputera - ale ulga. Bardzo, bardzo dziękuję za super pomoc. Nie jestem żadnym internetowym mądralą, więc każdy problem jest dużym przeżyciem. Kończy mi się wkrótce umowa z dostawcą internetu, więc zadbam o przydzielenie zewnętrznego IP.
Dziękuję, dziękuję, dziękuję
wdzięczna Marysia
-
- Kontakt:
Widać nick był bardzo stary bowiem:
Obecnie - z lenistwa - stawiam bardziej na opcję "może" i nie usuwam hurtowo użytkowników.
Ostatnie "czyszczenie" nieaktywnych uzytkowników przeprowadziłem w połowie zeszłego roku.II.4.
[...]
j. Użytkownik, który przez sześć miesiący od daty zarejestrowania się na forum nie wykaże się żadną aktywnością może zostać usunięty przez administratora.
k. Użytkownik, który przez miesiąc od daty zarejestrowania nie zaloguje się na forum, może zostać usunięty przez administratora.
Każdy użytkownik ma obowiązek przestrzegania regulaminu i podporządkowywania się w ramach forum decyzjom moderatorów i administratora.
Obecnie - z lenistwa - stawiam bardziej na opcję "może" i nie usuwam hurtowo użytkowników.
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 41 razy
- Kontakt:
A cóż jest takiego szczególnego w obecnych czasach, że ten regulamin jest niepotrzebny w takiej formie ?
Pozdrawiam anonima
W.
Pozdrawiam anonima
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Zbędna dyskusja z Twojej strony, która niczego nie zmieni. Masz prawo do własnych ocen, tak jak właściciela forum mają prawo do ustalania obowiązujących tu zasad.
Chcesz uczestniczyć w życiu forum, to się zarejestruj i działaj z pożytkiem dla siebie i innych.
Nie akceptujesz regulaminu, to szukaj innego miejsca lub zorganizuj swoje wedle własnego pomysłu.
Chcesz uczestniczyć w życiu forum, to się zarejestruj i działaj z pożytkiem dla siebie i innych.
Nie akceptujesz regulaminu, to szukaj innego miejsca lub zorganizuj swoje wedle własnego pomysłu.
-
- Kontakt:
Wolno ci mieć swoje zdanie na ten temat, ale za mało chyba for w życiu przejrzałeś. Wejdź na dowolne forum ogólnotematyczne, na jakiś potral gazety, czy ogólnoinformacyjny i zobaczysz jaki styl tam panuje w sytuacji ogólnej swobody bezregulaminowej.milicz pisze:Nie wiem czy kiedykolwiek taki regulamin był potrzebny, uważam że nie był i że jest dość smieszny wśród osób które cenią informacje które przez setki lat siedziały w archiwach.
Nie rozumiem stwierdzenia. Czyżbyś wiedział coś, czego ja nie wiem? Czyżby bez mojej wiedzy właściciel serwera zwiększył nam ilość dostępnego miejsca na serwerze i zwiększył limity transferowe? Skoro argumenty są nieaktualne, to może nastąpiły jakieś zmiany techniczne, o których ja nie wiem?milicz pisze:Pamiętam że kiedyś były argumenty że użytkownicy zajmują miejsce, albo że ilość użytkowników jakoś spowalnia serwis, takie argumenty są dziś nie aktualne.
milicz pisze:Gorsze jest to że osoba która przeczyta jakiś stary post nie może się z autorem w żaden sposób skontaktować, bo jego informacje zostały z nie wiadomych powodów usunięte. Podam przykład, mile się zaskoczyłem trzy dni temu kiedy osoba skontaktowała się ze mną po tym jak widziała mój post na genealodzy.pl, napisany w 2010 roku, mamy wspólnych pra dziadków.
Wielu było takich, którzy wpadali po etymologię nazwiska i było to ich pierwsze i ostatnie logowanie na forum. O podejściu do tematu i faktycznym zainteresowaniu tematami poruszonymi przez siebie na łamach forum, czy udzielanych odpowiedziach przez innych użytkowników świadczy równiez częstotliwość logowania się na forum. Gdybyś, znając i akceptując regulamin, chociaż raz na miesiąc zalogował się na forum, nie było by poruszanego przez ciebie problemu. Teraz masz pretensje, choć wcześniej to co dzieje się na forum mało cię interesowało.
Tyle w temacie z mojej strony.
-
- Kontakt:
Pewnie, że szkoda, zwłaszcza, że od zeszłego roku - jak już pisałem - z lenistwa (a musiałem to robić ręcznie, weryfikując każdorazowo czy użytkownik spełnia warunki do usunięcia) nie usuwam "martwych dusz".
Z ciekawości zajrzałem do baz, bo nie chodzi tu tylko o marne miejsce jakie zajmuje użytkownik, ale o wszystko to, co z nim związane: prywatne wiadomości, awatary, powiadomienia, subskrypcje tematów i postów, słowem wszystko co generuje dodatkowy ruch, nawet wczytywanie pozostałych, nie usuniętych postów (o samej bazie postów nie wspominam).
Baza użytkowników liczy 2.350 pozycji i zajmuje 2,5MB. Baza prywatnych wiadomości zawiera 22.189 pozycji (średnio 9,5 posta na użytkownika) i zajmuje 16,3MB. Pozostałe bazy związane z PW zajmują łącznie 29,8MB. Niby nie jest to dużo, ale przy całej bazie forum zajmującej łącznie 429,8MB, podstawowe tylko informacje o użytkownikach zajmują 11,3% bazy.
Przy skromnych możliwościach finansowych każdy MB jest na wagę złota. Nie stać nas na rozpasanie i ew. przenoszenie się na droższe serwery tylko po to by zachować użytkowników z rzadka odwiedzających forum.
No... ale zobaczymy jak to wyjdzie z czasem...
Z ciekawości zajrzałem do baz, bo nie chodzi tu tylko o marne miejsce jakie zajmuje użytkownik, ale o wszystko to, co z nim związane: prywatne wiadomości, awatary, powiadomienia, subskrypcje tematów i postów, słowem wszystko co generuje dodatkowy ruch, nawet wczytywanie pozostałych, nie usuniętych postów (o samej bazie postów nie wspominam).
Baza użytkowników liczy 2.350 pozycji i zajmuje 2,5MB. Baza prywatnych wiadomości zawiera 22.189 pozycji (średnio 9,5 posta na użytkownika) i zajmuje 16,3MB. Pozostałe bazy związane z PW zajmują łącznie 29,8MB. Niby nie jest to dużo, ale przy całej bazie forum zajmującej łącznie 429,8MB, podstawowe tylko informacje o użytkownikach zajmują 11,3% bazy.
Przy skromnych możliwościach finansowych każdy MB jest na wagę złota. Nie stać nas na rozpasanie i ew. przenoszenie się na droższe serwery tylko po to by zachować użytkowników z rzadka odwiedzających forum.
No... ale zobaczymy jak to wyjdzie z czasem...
-
- Kontakt:
Nie chodzi tylko i wyłącznie o samą przestrzeń dyskową. Baza danych akurat "stoi" na odrębnym serwerze (albo wydzielonej części głównego - sam nie wiem, nie wnikałem do tej pory tak głęboko). Chodzi również o ograniczenia związane z odczytem danych z bazy, tzw. transferem i o ograniczenia związane z czasem użycia procesora serwera, tzw. obciążenie. oraz o ograniczenia związane z jednoczesnym dostępem do bazy danych. Masę tych ograniczeń, o których prawie żaden dostawca nie pisze jasno wprost.
Każda informacja pojawiająca się na stronie wymaga pobrania danych z bazy, "przewertowania" tej bazy i pobrania danych. Im więcej tych danych, im więcej pozycji w bazie - w tym wypadku im więcej np. użytkowników - tym więcej czasu potrzeba na przetworzenie informacji, tym bardziej obciążony jest serwer i jeśli limity zostaną przekroczone forum pada a admin serwera nie jest zachwycony.
Dla przykładu powiem, że ze stron TGCP, na których stoi projekt "Polegli", musiałem blokować dostęp do map google, gdyż pobranie z bazy danych 2500 wierszy na tyle przekraczało limity obciążenia serwera, że administracja kei.pl groziła usunięciem konta. Coś takiego jak http://www.forgen.pl/parafie chyba w ogóle nie miało by racji bytu na serwerze kei.pl, choć strona firmowa też wygląda pięknie - 10GB przestrzeni, 500GB transferu....
Każda informacja pojawiająca się na stronie wymaga pobrania danych z bazy, "przewertowania" tej bazy i pobrania danych. Im więcej tych danych, im więcej pozycji w bazie - w tym wypadku im więcej np. użytkowników - tym więcej czasu potrzeba na przetworzenie informacji, tym bardziej obciążony jest serwer i jeśli limity zostaną przekroczone forum pada a admin serwera nie jest zachwycony.
Dla przykładu powiem, że ze stron TGCP, na których stoi projekt "Polegli", musiałem blokować dostęp do map google, gdyż pobranie z bazy danych 2500 wierszy na tyle przekraczało limity obciążenia serwera, że administracja kei.pl groziła usunięciem konta. Coś takiego jak http://www.forgen.pl/parafie chyba w ogóle nie miało by racji bytu na serwerze kei.pl, choć strona firmowa też wygląda pięknie - 10GB przestrzeni, 500GB transferu....

Podpinam sie pod wątek . Również moje IP zostało zbanowane . Jestem w sieci Lan i niestety nic nie mogę zrobić . Pytałem się o IP zewnętrzne ale firma już nie oferuje . Wcześniejsze IP z którego do tej pory pisałem zostało zamienione na nowe i od tego czasu jestem odcięty. Piszę teraz poprzez komórkę , ale to nie dla mnie . Pisałem wcześniej do Was , ale wyjaśniono mi , że moje IP robi zadymę . Może coś się da zrobić . ????
Grzesiek
Szukam korzeni Golec ,Legutko,Słaby , Stus, Wolsza ,Wrębski, Wrembski ,Wróblewski
Szukam korzeni Golec ,Legutko,Słaby , Stus, Wolsza ,Wrębski, Wrembski ,Wróblewski
-
- Kontakt:
Ustal za pomocą przeglądarki swoje własne IP z komputera stacjonarnego i prześlij mi je na PW. Sprawdzę jak to się ma do adresów IP spamerów.
Forum, mimo że tego nie widać, jest codziennie bombardowane próbami wejścia na forum przez różnego rodzaju roboty rozsyłające spam lub linki do stron zawierających dane niebezpieczne. Stąd ochrona w postaci weryfikacji przy rejestracji oraz - dodatkowo - blokada najczęściej "dobijających" się IP naszych azjatyckich przyjaciół. Nie sposób obserwować i wychwytywać każdą taką próbę wejścia na forum, stąd blokady na grupy adresów IP. Często "ataki" dokonywane są z serwera/ów będących w jednej grupie adresowej np. 1.1.1.0 - 1.1.1.255. Dlatego nie jest blokowany jeden adres, lecz cała pula np. 1.1.1.* lub 1.1.*. Jeśli na swoje nieszczęście posiadasz adres grupy 1.1.x.x, Twój dostęp jest blokowany.
Dlatego - jak mówię - podaj IP, a sprawdzę jak się on ma do IP spamerów.
Forum, mimo że tego nie widać, jest codziennie bombardowane próbami wejścia na forum przez różnego rodzaju roboty rozsyłające spam lub linki do stron zawierających dane niebezpieczne. Stąd ochrona w postaci weryfikacji przy rejestracji oraz - dodatkowo - blokada najczęściej "dobijających" się IP naszych azjatyckich przyjaciół. Nie sposób obserwować i wychwytywać każdą taką próbę wejścia na forum, stąd blokady na grupy adresów IP. Często "ataki" dokonywane są z serwera/ów będących w jednej grupie adresowej np. 1.1.1.0 - 1.1.1.255. Dlatego nie jest blokowany jeden adres, lecz cała pula np. 1.1.1.* lub 1.1.*. Jeśli na swoje nieszczęście posiadasz adres grupy 1.1.x.x, Twój dostęp jest blokowany.
Dlatego - jak mówię - podaj IP, a sprawdzę jak się on ma do IP spamerów.