UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Księstwo Łowickie - jedyna stona internetowa
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 2085
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Księstwo Łowickie
Pierwsza w sieci strona o Księstwie Łowickim. Dużo informacji źródłowych z zakresu historii i geografii, przydatnych dla genealogów.
Waldek
Waldek
-
nazwisko Tatarzyński
Witam.
Znam ten link.Własnie w nim znalazłam informacje o Tatarzyńskim Mateuszu w dziale Przechadzka po Łowiczu.Zastanawiam się gdzie kierowac prośbę o informacje o tej
osobie.Jest też książka "Teki archiwalne" , autor Archiwum Akt Nowych w Warszawie wydana w 1968 r. Napisane : w r. 1918 skład osobowy ROP (miedzy innymi) ;skarbnik- Mateusz Tatarzyński', "kapitalista";. Znam tereny skąd pochodzą Tatarzyńscy ale z łowickim jeszcze się nie spotkałam.Czy moglibyscie mi cos podpowiedzieć?
pozdrawiam Ewa
Znam ten link.Własnie w nim znalazłam informacje o Tatarzyńskim Mateuszu w dziale Przechadzka po Łowiczu.Zastanawiam się gdzie kierowac prośbę o informacje o tej
osobie.Jest też książka "Teki archiwalne" , autor Archiwum Akt Nowych w Warszawie wydana w 1968 r. Napisane : w r. 1918 skład osobowy ROP (miedzy innymi) ;skarbnik- Mateusz Tatarzyński', "kapitalista";. Znam tereny skąd pochodzą Tatarzyńscy ale z łowickim jeszcze się nie spotkałam.Czy moglibyscie mi cos podpowiedzieć?
pozdrawiam Ewa
Ewa Tatarzynska
-
- Kontakt:
Księstwo Łowickie - jedyna stona internetowa
To strona do której mam największy sentyment, choćby dlatego, że w połowie jestem Księżakiem. Jest doskonale zrobiona, opiera się głównie na źródłach i fragmentach starych opracowań. Przydatna miłośnikom regionu, genealogom, historykom i wszystkim, którzy mają cokolwiek wspólnego z tym wyjątkowym regionem Kraju. Księstwo Łowickie stanowi ewenement w historii Polski. Było i jednocześnie nie było. Dlaczego? Poczytajcie sami.
Wyjątkowość mieszkańców, chłopów tam mieszkających, docenił Reymont, umiejscawiając właśnie w Księstwie akcję swojej powieści Chłopi. Księstwo było oczkiem w głowie Romanowów.
To stąd wywodzi się Księżna Łowicka i Pani Walewska.
Księstwo Łowickie
PS
Oczywiście autorem strony też jest nasz Kolega, uczestnik tego forum.
Wyjątkowość mieszkańców, chłopów tam mieszkających, docenił Reymont, umiejscawiając właśnie w Księstwie akcję swojej powieści Chłopi. Księstwo było oczkiem w głowie Romanowów.
To stąd wywodzi się Księżna Łowicka i Pani Walewska.
Księstwo Łowickie
PS
Oczywiście autorem strony też jest nasz Kolega, uczestnik tego forum.
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 9 razy
Re: Księstwo Łowickie - jedyna stona internetowa

Warszawa, czerwiec 1925. Uczestnicy wycieczki - słuchacze i nauczyciele Państwowego Seminarium Nauczycielskiego w Łowiczu.
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------
Anna Stręgiel
-------------------
-
- Kontakt:
Szanowny "Pawle" (?)
A jednak jest to jedyna strona o Księstwie Łowickim!!!
Nie twierdziłem, że nie ma stron traktujących o okolicznych miejscowościach. Jest kilka prywatnych, kilka szkolnych. Mają swoje strony gminy i miasta, ale brak dotychczas tak wszechstronnego ujęcia spraw całego Księstwa.
Tak więc twierdzenie, że strona, którą w tym wątku promuję, jest jedyną stroną o Księstwie Łowickim, jest jak najbardziej uzasadnione.
A jednak jest to jedyna strona o Księstwie Łowickim!!!
Nie twierdziłem, że nie ma stron traktujących o okolicznych miejscowościach. Jest kilka prywatnych, kilka szkolnych. Mają swoje strony gminy i miasta, ale brak dotychczas tak wszechstronnego ujęcia spraw całego Księstwa.
Tak więc twierdzenie, że strona, którą w tym wątku promuję, jest jedyną stroną o Księstwie Łowickim, jest jak najbardziej uzasadnione.
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Tu się zgodzę. Jest naprawdę dobra
Sam z niej korzystałem wielokrotnie 
PS. Dorzucę jeszcze swoją stronę o rodzinie Godosów - też z terenów księstwa Łowickiego http://rodzina-godos.pl

PS. Dorzucę jeszcze swoją stronę o rodzinie Godosów - też z terenów księstwa Łowickiego http://rodzina-godos.pl
Jacek Godos
W kręgu zainteresowań nazwisko Godos / Godosz w całej Polsce
W kręgu zainteresowań nazwisko Godos / Godosz w całej Polsce
-
- Kontakt:
Miło mi donieść (sic!), że na stronie pojawiły się nowe informacje dotyczące opisu ubrań włościanek z Księstwa Łowickiego.
Rzecz tym bardziej interesująca, że opis pochodzi z kolejnego "białego kruka".
Polecam nie tylko Księżakom
Rzecz tym bardziej interesująca, że opis pochodzi z kolejnego "białego kruka".
Polecam nie tylko Księżakom

-
Witam.
Polecam stronę :
http://bc.wimbp.lodz.pl/dlibra
Bardzo dużo informacji o Łowiczu.("Łowiczanin")
Pozdrawiam Ewa Tatarzynska
Polecam stronę :
http://bc.wimbp.lodz.pl/dlibra
Bardzo dużo informacji o Łowiczu.("Łowiczanin")
Pozdrawiam Ewa Tatarzynska
Ewa Tatarzynska