UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Miejscowość: Rożental (Rosenthal), różne nazwiska.

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)
Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
nora

Miejscowość: Rożental (Rosenthal), różne nazwiska.

Post autor: nora » pt cze 18, 2010 11:10 pm

Witam! Szukając swoich przodków zebrałam informacje o różnych osobach z Rożentala i okolic. Są to daty urodzin, zgonów, ślubów, nazwiska rodziców chrzestnych itp.
Bojarowski, Brzozowski, Dreschler, Ewertowski, Guzowski, Janker, Kasprzycki, Kleszczyński, Kwiatkowski, Lange, Leski, Ługiewicz, Ługowski, Markowski, Sałecki, Wyżlic, Żuralski. Niektóre z nazwisk mogą być zniekształcone.
Wszystkie te nazwiska łączą się z nazwiskami moich przodków: Ługiewicz i Żuralski.
Ciągle jeszcze przeglądam księgi a więc w przyszłości lista nazwisk będzie dłuższa. Może ktoś też interesuje się tą okolicą?
Pozdrawiam.
Nora.

Notatka moderatora
Zajrzyj również Tutaj {m}
Ostatnio zmieniony ndz cze 20, 2010 5:19 pm przez nora, łącznie zmieniany 2 razy.
Ługiewicz,Lugiewicz,Lugewitz,Wardecki,Solga,Swora,Płachta,Ociepka,Sokołowski,Mazur, Kittel,Lipiński,Kurzeja,Knapik,Knappik,Mrugała,Mrugalla,Piotrowitz,Ciura,Gremlowski.

an1945na
Podziękował/a: 4 razy

Re: Miejscowość: Rożental (Rosenthal), różne nazwiska.

Post autor: an1945na » sob cze 19, 2010 8:30 pm

Witaj Noro!
Miejscowości o tej nazwie jest sporo.Powinnaś uściślić położenie Rożentala.
Pozdrawiam. Anna

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
nora

Post autor: nora » ndz cze 20, 2010 10:04 am

Witam Anno!
Słuszna uwaga. Rożental którym się interesuje znajduje się koło Lubawy.
Pozdrawiam. Nora.
Ługiewicz,Lugiewicz,Lugewitz,Wardecki,Solga,Swora,Płachta,Ociepka,Sokołowski,Mazur, Kittel,Lipiński,Kurzeja,Knapik,Knappik,Mrugała,Mrugalla,Piotrowitz,Ciura,Gremlowski.

sup1pi2lu3liu4ma

Post autor: sup1pi2lu3liu4ma » sob wrz 25, 2010 9:54 am

Witam. Również zajmuję się geneaolgią tych okolic. Może natknęłaś się na nazwiska Lorkowski, Brodowski, Jarzembek. Pozdrawiam
Andrzej Rzeszotalski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
nora

Post autor: nora » wt wrz 28, 2010 9:04 pm

Witam Andrzeju!
Niestety tych nazwisk nie mam w swoich materiałach. Z podobnych nazwisk jest tylko Borkowski.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
nora

Post autor: nora » wt wrz 28, 2010 10:31 pm

Witam
Dla wszystkich zainteresowanych miejscowością Rożental k. Lubawy zamieszczam poniżej spis nazwisk występujących w księgach metrykalnych (XIX w.). Lista ta nie zawiera wszystkich nazwisk ale większą ich część.

Ankiewicz, Babski, Bartkowski, Blaszkiewicz, Brzozowski, Bojarowski, Borkowski, Chmielewski, Cierkowski, Czapliński, Czarnecki, Domerecki, Dutkiewicz, Drechler, Evertowski, Falkiewicz, Figurski, Fryczyński, Galiński, Goździewski, Guzowski, Góralski, Jabłońska, Jakielski, Jankowski, Jaworski, Jelonek, Junker, Karczewski, Karwowski, Kasprzycki, Kasprowicz, Knebel, Kołodziejski, Koperski, Kowalkowski, Krajewski, Krause, Księżopolski, Kwaśniewski, Lange, Lewandowski, Licznerski, Ługowski, Ługiewicz, Maliszewski, Marchlewski, Markowski, Modrzewski, Nadolski, Netter, Neuman, Orłowski, Ostrowski, Pokorski, Raczyński, Reimer, Gosiewski, Roznerski, Ruda, Rykaczewki, Sałacki, Selig, Sękowski, Słomkowski, Smoliński, Sokołowski, Szałkowski, Szczerbowski, Szydłowski, Śliżewski, Terlecki, Wasilewski, Węgkikowski, Wierzbowski, Wiśniewski, Wroński, Wyżlic, Zajączkowski, Zakrzewski, Zdziebłowski, Zdrojewski, Zdrojek, Zielińska, Ziółkowski, Żuralski, Żurkowski

sup1pi2lu3liu4ma

Post autor: sup1pi2lu3liu4ma » śr wrz 29, 2010 3:09 pm

Witam. Może posiadasz Kazimierza Roznerskiego ur. w 1842 w Rożentalu
Andrzej Rzeszotalski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
nora

Post autor: nora » sob paź 02, 2010 5:06 pm

Witam! W moich notatkach niemam Kazimierza Roznerskiego, ale mam innych Roznerskich. Nie znaczy to, że taka osoba nie żyła w Rożentalu.
Może jednak te informacje będą przydatne.
1876 r. Rosenthal. Zmarło dziecko- Joannes. Rodzice: Antoni Roznerski i Marianna Graszk (Grasek).
1848 r. Zielkau. Zmarła Anna Roznerska zd. Bylicka, żona Simona Roznerskiego. Pozostawiła dzieci: Ewa, Elizabeth, Anton.
1869 r. Kazanitz. Zmarło dziecko (imię nieznane), ojciec Józef Roznerski.
Pozdrawiam
Nora

sup1pi2lu3liu4ma

Post autor: sup1pi2lu3liu4ma » ndz paź 03, 2010 9:19 am

Witam. Dziękuję za informację może sz mi jeszcze napisać jakich Kowalkowskich i Licznerskich posiadasz w swoich danych. Pozdrawiam
Andrzej Rzeszotalski

sup1pi2lu3liu4ma

Post autor: sup1pi2lu3liu4ma » ndz paź 03, 2010 2:39 pm

Super! Bardzo dziękuję. Licznerscy interesują mnie z sąsiedniej parafii, ze Zwiniarza, ze wsi Świniarc.
Andrzej Rzeszotalski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
nora

Post autor: nora » czw paź 07, 2010 10:45 pm

Witam!
Jeżeli chodzi o Kowalkowskich i Licznerskich to znalazłam: w 1878 r. w Rożentalu urodził się syn - Franciszek, ojciec: Joannes Borkowski, matka: Marianna Kowalkowska.
Kazanice: w 1851 r, (data nie pewna) zmarła Barbara Licznerska zd. Jarzemska wdowa po Józefie.
Kazanice: w 1859 r. zmarła Anna Licznerska zd. Ługiewicz w wieku 80 lat.
Pomierki: w 1862 r. urodził się Michael Licznerski syn Petera Licznerskiego i Luisy (imię nie pewne).
Pozdrawiam.

sup1pi2lu3liu4ma

Post autor: sup1pi2lu3liu4ma » pt paź 08, 2010 10:02 am

Dziękuję za informacje. Nie wiesz może czy Ługiewicze z Prątnicy i Kazanic to rodzina, bo ja mam w swoich notatkach Ługiewicza Antoniego syna Ignacego ur. w 1867 w Prątnicy syna Ignacego. Pozdrawiam
Andrzej Rzeszotalski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
nora

Post autor: nora » ndz paź 10, 2010 11:59 am

Witam
Mam ślub w roku 1857 Ignacego Ługiewicza i Barbary Guzowskiej. Może to ten sam? Zależność między Kazanicami a Prątnicą muszę sprawdzić, bo coś widziałam ale nie pamiętam gdzie.
Pozdrawiam

sup1pi2lu3liu4ma

Post autor: sup1pi2lu3liu4ma » wt paź 12, 2010 3:01 pm

Na pewno ten sam, gdyż nazwisko panieńskie matki się zgadza. Pozdrawiam
Andrzej Rzeszotalski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
nora

Post autor: nora » wt paź 12, 2010 8:43 pm

Witam!
Szczególnie interesuje mnie nazwisko Ługiewicz. Mój praprapradziadek nazywał się Peter Ługiewicz a jego żona Magdalena Brzozowska. Mieszkali w Rożentalu. Peter urodził się ok 1820 r. W tym czasie Ługiewicze mieszkali także w Kazanicach i innych pobliskich wsiach. Zbieram więc informacje o wszystkich Ługiewiczach z tych okolic. Będę wdzięczna za każdą informacje o rodzinach noszących to nazwiko w tym czasie.
Pozdrawiam.
Nora

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”