UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Czarnecki, Leśniak, Kempiński, Stawarski i inni
Moderator: Moderatorzy
Czarnecki, Leśniak, Kempiński, Stawarski i inni
Witam.
Poszukuję informacji o następujących nazwiskach:
Czarnecki – Łaszczów, Tyszowce, Soból, Wożuczyn;
Gajzler – Demba, Bedlno, Grębenice;
Jaszewski(a) - Kowno (Litwa);
Kempiński – Łódź, Włocławek;
Kurowski – Zgierz;
Kolanowski – Zgierz;
Kopczyński – Mława;
Leśniak – Demba, Bedlno, Grębenice;
Marciniak – Mława;
Piątkowski – Pamiętna, Skierniewice;
Sioma – Wożuczyn;
Stawarski – Smoleńsk (Rosja);
Żebrowski – Kołacinek pow. Brzeziński, Pamiętna, Skierniewice;
Włodek
Poszukuję informacji o następujących nazwiskach:
Czarnecki – Łaszczów, Tyszowce, Soból, Wożuczyn;
Gajzler – Demba, Bedlno, Grębenice;
Jaszewski(a) - Kowno (Litwa);
Kempiński – Łódź, Włocławek;
Kurowski – Zgierz;
Kolanowski – Zgierz;
Kopczyński – Mława;
Leśniak – Demba, Bedlno, Grębenice;
Marciniak – Mława;
Piątkowski – Pamiętna, Skierniewice;
Sioma – Wożuczyn;
Stawarski – Smoleńsk (Rosja);
Żebrowski – Kołacinek pow. Brzeziński, Pamiętna, Skierniewice;
Włodek
Ostatnio zmieniony sob mar 13, 2010 5:14 pm przez wloles71, łącznie zmieniany 6 razy.
Pozdrawiam
Włodek
Szukam: Czarnecki, Stawarski - Soból; Kempiński - Łódź, Włocławek; Żebrowski - Skierniewice;
Gajzler, Leśniak - Dęba, Koliszowy,Grębenice;
Włodek
Szukam: Czarnecki, Stawarski - Soból; Kempiński - Łódź, Włocławek; Żebrowski - Skierniewice;
Witam, mam bardzo dużo informacji o nazwiskach
Leśniak - pochodzących prawdopodobnie od miejscowości Leśniaki w województwie łódzkim, powiecie bełchatowskim, gminie Szczerców.
Osoby które mam w bazie żyły na terenie parafii Chabielice z pewnością już od 1800 roku, ale wielce prawdopodobne że także wcześniej.
Mam też kilka informacji o osobach nazwiskiem Gajzler, także z terenów parafii Chabielice.
Pozdrawiam
Leśniak - pochodzących prawdopodobnie od miejscowości Leśniaki w województwie łódzkim, powiecie bełchatowskim, gminie Szczerców.
Osoby które mam w bazie żyły na terenie parafii Chabielice z pewnością już od 1800 roku, ale wielce prawdopodobne że także wcześniej.
Mam też kilka informacji o osobach nazwiskiem Gajzler, także z terenów parafii Chabielice.
Pozdrawiam
Witam Przemo.
Dziękuję Ci za odzew w kwestii nazwisk Leśniak i Gajzler.
Szukam i szukam i nie mogę znaleźć swoich dalszych przodków.
Może będzie coś pasowało.
Podaję to co do tej pory ustaliłem:
Mój dziadek Franciszek Leśniak syn Kazimierza Leśniaka i Tekli z domu Gajzler urodził się w 1898 r. we wsi Niemojowice, obecnie woj. łódzkie, pow. opoczyński, gm. Żarnów - parafia św. Mikołaja w Żarnowie. Chrzestnym dziadka był Stanisław Leśniak.
Mój ślad poszukiwań urywa się właśnie w Niemojowicach, bowiem moi pradziadkowie Kazimierz i Tekla Leśniak z domu Gajzler nie urodzili się w Niemojowicach, nie brali również tam ślubu.
Najprawdopodobniej do tego miejsca skądś przybyli, ale nie wiem skąd.
Kazimierz Leśniak urodził się ok. 1872 – 1975 r., a Tekla Leśniak z domu Gajzler ok. 1868 r. Z mojego wyliczenia wynika, że ślub brali ok. 1895 r. bo pierwsze ich dziecko urodziło się 21.06.1896 r. w Niemojowicach.
Inni Leśniacy to Grzegorz, Łukasz i wspomniany Stanisław.
Przewija się równie nazwisko Wawrzyniec Gajzler, Marianna Gajzler jako rodzice chrzestni dzieci Kazimierza i Tekli Leśniak.
Z analizy aktów metrykalnych, które posiadam wynika, że pierwsze ślady bytności Leśniaków w tym rejonie to 1890 r., może jeszcze wcześniej, ale tego nie wiem. Prawdopodobnie w te rejony musieli przybyć, bo za lata 1890 – 1905 w parafii św. Mikołaja w Żarnowie nie ma aktów ślubu. Prawdopodobnie śluby były w parafiach panien młodych, może nawet gdzieś w okolicy.
Ponadto mam akty urodzeń dwójki dzieci Stanisława i trójki Grzegorza.
Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na Twoje informacje o Leśniakach.
Włodek
Dziękuję Ci za odzew w kwestii nazwisk Leśniak i Gajzler.
Szukam i szukam i nie mogę znaleźć swoich dalszych przodków.
Może będzie coś pasowało.
Podaję to co do tej pory ustaliłem:
Mój dziadek Franciszek Leśniak syn Kazimierza Leśniaka i Tekli z domu Gajzler urodził się w 1898 r. we wsi Niemojowice, obecnie woj. łódzkie, pow. opoczyński, gm. Żarnów - parafia św. Mikołaja w Żarnowie. Chrzestnym dziadka był Stanisław Leśniak.
Mój ślad poszukiwań urywa się właśnie w Niemojowicach, bowiem moi pradziadkowie Kazimierz i Tekla Leśniak z domu Gajzler nie urodzili się w Niemojowicach, nie brali również tam ślubu.
Najprawdopodobniej do tego miejsca skądś przybyli, ale nie wiem skąd.
Kazimierz Leśniak urodził się ok. 1872 – 1975 r., a Tekla Leśniak z domu Gajzler ok. 1868 r. Z mojego wyliczenia wynika, że ślub brali ok. 1895 r. bo pierwsze ich dziecko urodziło się 21.06.1896 r. w Niemojowicach.
Inni Leśniacy to Grzegorz, Łukasz i wspomniany Stanisław.
Przewija się równie nazwisko Wawrzyniec Gajzler, Marianna Gajzler jako rodzice chrzestni dzieci Kazimierza i Tekli Leśniak.
Z analizy aktów metrykalnych, które posiadam wynika, że pierwsze ślady bytności Leśniaków w tym rejonie to 1890 r., może jeszcze wcześniej, ale tego nie wiem. Prawdopodobnie w te rejony musieli przybyć, bo za lata 1890 – 1905 w parafii św. Mikołaja w Żarnowie nie ma aktów ślubu. Prawdopodobnie śluby były w parafiach panien młodych, może nawet gdzieś w okolicy.
Ponadto mam akty urodzeń dwójki dzieci Stanisława i trójki Grzegorza.
Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na Twoje informacje o Leśniakach.
Włodek
Pozdrawiam
Włodek
Włodek
No więc tak...mogę ci z całą pewnością powiedzieć że w Chabielicach Kazimierz Leśniak(bądź Lesiak) ślubu nie brał, ponieważ mam już zindeksowane lata o których wspominałeś.
Co do Stanissława to mam kilka pozycji, ale musisz mi powiedzieć jeszcze imię jego żony o ile je masz.
Natomiast z Gajzlerów to mam Mariannę która wyszła za Jana Kłosiaka w 1900 roku.
Generalnie ciężka sprawa z tymi twoimi Leśniakami, ale szukaj więcej szczegółów, może coś znajdziesz
Powodzenia
Co do Stanissława to mam kilka pozycji, ale musisz mi powiedzieć jeszcze imię jego żony o ile je masz.
Natomiast z Gajzlerów to mam Mariannę która wyszła za Jana Kłosiaka w 1900 roku.
Generalnie ciężka sprawa z tymi twoimi Leśniakami, ale szukaj więcej szczegółów, może coś znajdziesz
Powodzenia
Witam.
Jeżeli chodzi o Stanisława Leśniaka, to ożenił się z Anielą Jasion ok. 1889 r. - niestety miejsca ślubu nie mam. Miał dwie córki, Antoninę ur. 19.06.1890 r. w Solcu i Walerię ur. 18.05.1897 r. w Niemojowicach. Obie te wsie należały do parafii św. Mikołaja w Żarnowie.
Natomiast Marianna Gajzler była matką chrzestną Wiktorii Leśniak córki Kazimierza Leśniaka i Tekli Leśniak z domu Gajzler.
Wszystkie dane na podstawie aktów urodzenia dzieci moich Leśniaków.
A gdzie odbył się ślub Marianny Gajzler z Janem Kłosiakiem ?
Z tymi szczegółami jest mały kłopot, bo w AP Piotrków Tryb. nie mają żadnych spisów mieszkańców z tamtego okresu, a w aktach urodzeń, które posiadam brak jest danych o miejscu urodzenia rodziców. Tak jak już wspomniałem przenieśli się do Niemojowic z innej miejscowości.
Może masz jakiś pomysł jak dotrzeć do tych moich Leśniaków.
Pozdrawiam
Włodek
Jeżeli chodzi o Stanisława Leśniaka, to ożenił się z Anielą Jasion ok. 1889 r. - niestety miejsca ślubu nie mam. Miał dwie córki, Antoninę ur. 19.06.1890 r. w Solcu i Walerię ur. 18.05.1897 r. w Niemojowicach. Obie te wsie należały do parafii św. Mikołaja w Żarnowie.
Natomiast Marianna Gajzler była matką chrzestną Wiktorii Leśniak córki Kazimierza Leśniaka i Tekli Leśniak z domu Gajzler.
Wszystkie dane na podstawie aktów urodzenia dzieci moich Leśniaków.
A gdzie odbył się ślub Marianny Gajzler z Janem Kłosiakiem ?
Z tymi szczegółami jest mały kłopot, bo w AP Piotrków Tryb. nie mają żadnych spisów mieszkańców z tamtego okresu, a w aktach urodzeń, które posiadam brak jest danych o miejscu urodzenia rodziców. Tak jak już wspomniałem przenieśli się do Niemojowic z innej miejscowości.
Może masz jakiś pomysł jak dotrzeć do tych moich Leśniaków.
Pozdrawiam
Włodek
Pozdrawiam
Włodek
Włodek
Obawiam się że ci nie pomogę...być może Leśniaki z parafii Chabielice i Leśniaki którymi ty się interesujesz pochodzą z tego samego rodu ale najwidoczniej rozłączyli się we wcześniejszym pokoleniu, tak jak już pisałem, ja mam dane o Leśniakach już od 1800 roku...
Pozostaje ci Włodku jedynie szukać dalej...może w aktach zgonu tych osób są jakieś informacje na temat tego gdzie się urodzili...
Pozostaje ci Włodku jedynie szukać dalej...może w aktach zgonu tych osób są jakieś informacje na temat tego gdzie się urodzili...
Witam.
Dziękuję za współpracę i chęć pomocy. Będę szukał dalej. Jeżeli zamieszkiwali w na tym terenie do końca swojego życia, to może uda mi się ustalić na podstawie aktów zgonu miejsce urodzenia moich Leśniaków.
Pozdrawiam
Włodek
Dziękuję za współpracę i chęć pomocy. Będę szukał dalej. Jeżeli zamieszkiwali w na tym terenie do końca swojego życia, to może uda mi się ustalić na podstawie aktów zgonu miejsce urodzenia moich Leśniaków.
Pozdrawiam
Włodek
Pozdrawiam
Włodek
Włodek
Re: Czarnecki, Leśniak, Kempiński, Stawarski i inni
Serdecznie witam!Nazwisko Leśniak to także moja rodzina.Mój dziadek ze strony ojca nazywał się Filip Leśniak,urodził się w parafii Bedlno /Końskie/ we wsi Dęba,w 1869r.Jego rodzice to:Kazimierz Leśniak i Józefa z domu Kacperska.Chrzestni to; Jan Jaskólski i Ludwika Zielińska.Niestety nie wiem nic o jego rodzeństwie,bo następna wiadomość to dopiero ślub z moją babcią w Łodzi w 1911r.Z tego związku urodził się mój ojciec Henryk.Mieszkali w Łodzi,ale gdy dziadek zaczął chorować przenieśli się w rodzinne strony babci czyli do Wielkiej Wsi w parafii Burzenin/Sieradzkie/.Tam w 1919r.dziadek umarł i został pochowany.Babcia z moim ojcem wróciła do Łodzi.Latem byłam w Bedlnie i we wsi Dęba.Żyje tam rodzina Leśniaków.Odnalazłam Kazimierza Leśniaka,syna Feliksa.Jego dziadek miał na imię Mateusz.Ze względu na brak czasu nic więcej nie udało mi się ustalić.Pozdrawiam.Jadwiga z Łodzi.
-
- Podziękował/a: 1 raz
Re: Czarnecki, Leśniak, Kempiński, Stawarski i inni
Szanowni Państwo szukam osób o nazwisku Czarnecki z okolic Trzcińca i Michowa (lubelskie). Zainteresowanych proszę o kontakt - krzysztofczarnecki@poczta.fm. Pozdrawiam Krzysztof Czarnecki.
Pozdrawiam, Krzysztof Czarnecki.