Brat mojego pradziadka Jan Leszczyński w roku1935 ożenił się z Olgą Partofe (akcent nad e).
Jej ojcem był Antoni Partofe (podobno Francuz) a matką Olga z domu Narbutt.
Olga była rozwodniczką, pierwszy ślub wzięła 23.06.1915 w Poniewierzu (par. rzym.-katol.) z Władysławem Czebanowskim.
Rozwodu udzielił jej Sąd Konsystorski Ewangelicko-Augsburski w Warszawie w 35, ponieważ ów Czebanowski ukrywał się za jakieś przestępstwo z 1924 roku.
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć coś o tych nazwiskach?
Pozdrawiam serdecznie
Adam
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Partofe, Narbutt, Czebanowski
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 814
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 6 razy
Partofe, Narbutt, Czebanowski
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
Lipnickich z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
Re: Partofe, Narbutt, Czebanowski
Podane w tej wersji nazwisko Partofé odmienialam na wszystkie mozliwe sposoby i jedynym chyba wariantem jest pisownia Portefaix.
Obecnie zyje we Francji 784 osob o tym nazwisku.
W latach 1891-1915 urodzilo sie 163 dzieci o tym nazwisku.
http://www.geopatronyme.com/cgi-bin/car ... lient=cdip
Etymologia: portefaix-czlowiek ktorego zawodem jest noszenie ciezarow, czyli po naszemu tragarz.
Znalazlam jednego Antoniego (Antoine):
PORTEFAIX Antoine
urodzony 14-06-1893 w Clermont-Ferrand, Département 63, France
ojciec PORTEFAIX Etienne
matka DAUBAT Marie
Nazwiska Narbutt (z odmianami) nie znalazlam.
I to by bylo na tyle, chyba ze bedziesz rozpracowywal ta francuska galazke
Obecnie zyje we Francji 784 osob o tym nazwisku.
W latach 1891-1915 urodzilo sie 163 dzieci o tym nazwisku.
http://www.geopatronyme.com/cgi-bin/car ... lient=cdip
Etymologia: portefaix-czlowiek ktorego zawodem jest noszenie ciezarow, czyli po naszemu tragarz.
Znalazlam jednego Antoniego (Antoine):
PORTEFAIX Antoine
urodzony 14-06-1893 w Clermont-Ferrand, Département 63, France
ojciec PORTEFAIX Etienne
matka DAUBAT Marie
Nazwiska Narbutt (z odmianami) nie znalazlam.
I to by bylo na tyle, chyba ze bedziesz rozpracowywal ta francuska galazke

Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
-
Witaj,
z obliczeń wychodzi że Antoni mógłby się urodzić około 1867-77 a sama Olga z 1897.
No ale bez dotarcia do metryki I-szego ślubu to trudno cokolwiek pisać.
Intrygują mnie też Ci Narbuttowie, z pobieżnego szukania wychodzi że ogólnie pochodzili z Litwy.
Dziękuję za sugestię co do oryginalnego brzmienia nazwiska, choć tak na prawdę to się pewnie nie dowiem czy on był imigrantem do Polski (zabory Ros.) czy może już jego przodkowie.
POzdrawiam serdecznie
Adam
z obliczeń wychodzi że Antoni mógłby się urodzić około 1867-77 a sama Olga z 1897.
No ale bez dotarcia do metryki I-szego ślubu to trudno cokolwiek pisać.
Intrygują mnie też Ci Narbuttowie, z pobieżnego szukania wychodzi że ogólnie pochodzili z Litwy.
Dziękuję za sugestię co do oryginalnego brzmienia nazwiska, choć tak na prawdę to się pewnie nie dowiem czy on był imigrantem do Polski (zabory Ros.) czy może już jego przodkowie.
POzdrawiam serdecznie
Adam

Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
-
- Podziękowano: 7 razy
- Kontakt:
Tak się składa że, w polu mojego zainteresowania pozostają przodkowie noszący nazwisko Narbut, Narbutt jak i Narbutowicz. Te nazwiska nierozerwalnie związane są z Kresami, a ściślej z szeroko pojętą Wileńszczyzną. Nie tak dawno indeksowałem księgi ślubów parafii św. Jana w Wilnie przygotowując zestawienie ślubów Stankiewiczów. Niejako przy okazji wyłapywałem też interesujące mnie przypadki związane z Narbutami i Narbutowiczami. Zwróciłem uwagę na wyrok Sądu Konsystorskiego Ewangelicko-Augsburskiego w Warszawie włączony do jednej ksiąg wymienionej wcześniej parafii rzymsko-katolickiej. Wyrok unieważniał zawarte małżeństwo z uwagi i tam wymienione były winy małżonka.
Kobieta uwolniona od tego "indywiduum" miała nazwisko Narbut.
Niestety nie odnotowałem numeru i roku aktu. Myślę że, można do niego dotrzeć albo w drodze przeglądu ksiąg wileńskich dostępnych w sieci lub w oparciu o kwerendę archiwum Sądu KW-A w Warszawie.
Pozdrawiam
Waldek
Kobieta uwolniona od tego "indywiduum" miała nazwisko Narbut.
Niestety nie odnotowałem numeru i roku aktu. Myślę że, można do niego dotrzeć albo w drodze przeglądu ksiąg wileńskich dostępnych w sieci lub w oparciu o kwerendę archiwum Sądu KW-A w Warszawie.
Pozdrawiam
Waldek
-
Witam raz jeszcze,
czy mógłby ktoś mi podać adres, meil, do archiwum, cokolwiek co by mi mogło pomóc,
w dotarciu do metryki urodzenia tej Olgi (ewentualnie aktu Iszego ślubu, znam dokładną datę)
Przypominam że chodzi o 1897 rok i prawdopodobnie miasto Poniewież.
Pozdrawiam
serdecznie Adam
czy mógłby ktoś mi podać adres, meil, do archiwum, cokolwiek co by mi mogło pomóc,
w dotarciu do metryki urodzenia tej Olgi (ewentualnie aktu Iszego ślubu, znam dokładną datę)
Przypominam że chodzi o 1897 rok i prawdopodobnie miasto Poniewież.
Pozdrawiam
serdecznie Adam
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
-
Linki wygasły, więc zamieszczam nowe;
akt ślubu z 1935 roku; Jana Leszczyńskiego z Olgą Czebanowską z domu Portofe córką Antoniego i Olgi z domu Narbutt;

oraz zdjęcie rodziny Portofe/Partofe (sprzed I WŚ), Antoni podobno był urzedniekiem (tak sądzimy po mundurze);

Pozdrawiam serdecznie,
Adam
akt ślubu z 1935 roku; Jana Leszczyńskiego z Olgą Czebanowską z domu Portofe córką Antoniego i Olgi z domu Narbutt;

oraz zdjęcie rodziny Portofe/Partofe (sprzed I WŚ), Antoni podobno był urzedniekiem (tak sądzimy po mundurze);

Pozdrawiam serdecznie,
Adam
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny