UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Garnek, Gardyna, Ślusarczyk, Poniewierka, Fitowski
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 76
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 1 raz
Garnek, Gardyna, Ślusarczyk, Poniewierka, Fitowski
W moim drzewie występują osoby o tych nazwiskach, pochodzące z terenu parafii Gnojno (woj. Kieleckie) z miejscowości: Jarząbki, Maciejowice, Janowice Raczyckie, Raczyce i inne.
Pozdrawiam
Jarek Garnek
Pozdrawiam
Jarek Garnek
-
Stachowicz, Witczak, Banasik, Zawierucha, Kwiecień
Wśród moich przodków mam osoby o tych nazwiskach, pochodzące z terenu parafii Gnojno (woj. Kieleckie) z miejscowości: Jarząbki, Maciejowice, Janowice Raczyckie, Raczyce i inne.
Pozdrawiam
Jarek Garnek
Pozdrawiam
Jarek Garnek
-
Stypułkowski, Żukowski
Poszukuję informacji o osobach noszących te nazwiska pochodzących z terenu parafii Boćki (woj. podlaskie)
Pozdrawiam
Jarek Garnek
Pozdrawiam
Jarek Garnek
-
Klimaszewski, Rafałowski, Pasiewicz, Waśniewski
Takie nazwiska nosili moi przodkowie ze strony mamy a mieszkali na terenie parafii Goniądz (woj. podlaskie) w miejscowościach Downary i Kramkówka Duża.
Pozdrawiam
Jarek Garnek
Pozdrawiam
Jarek Garnek
-
Witaj Gosiu
Bardzo dziękuję za informacje i przepraszam że wcześniej nie odpisałem. W moim drzewie nazwiska Kwiecień i Zawierucha pojawiają się w latach trzydziestych XIX w. Mam zdjęcia aktów chrztu wszystkich Kwietniów i Zawieruchów z parafii Gnojno z lat 1779 do 1850. W połowie maja br. uzupełnię te dane o akta z lat 1851-1867. Czekam również na zamówione mikrofilmy które zawierają akta chrztu z przed 1779 roku, oraz akta ślubu i zgonu z pierwszej połowy XIX. Dzięki tym informacjom będę mógł połączyc już zgromadzone osoby w większe grupy, a być może w jedno drzewo. W przyszłości chciałbym doprowadzić moje badania aż do początku XX wieku. Może osoby z Twojego drzewa z okolic Chmielnika są potomkami osób o których piszę powyżej?
Pozdrawiam
Jarek Garnek
Bardzo dziękuję za informacje i przepraszam że wcześniej nie odpisałem. W moim drzewie nazwiska Kwiecień i Zawierucha pojawiają się w latach trzydziestych XIX w. Mam zdjęcia aktów chrztu wszystkich Kwietniów i Zawieruchów z parafii Gnojno z lat 1779 do 1850. W połowie maja br. uzupełnię te dane o akta z lat 1851-1867. Czekam również na zamówione mikrofilmy które zawierają akta chrztu z przed 1779 roku, oraz akta ślubu i zgonu z pierwszej połowy XIX. Dzięki tym informacjom będę mógł połączyc już zgromadzone osoby w większe grupy, a być może w jedno drzewo. W przyszłości chciałbym doprowadzić moje badania aż do początku XX wieku. Może osoby z Twojego drzewa z okolic Chmielnika są potomkami osób o których piszę powyżej?
Pozdrawiam
Jarek Garnek
-
- Podziękowano: 153 razy
Re:Fitowski
Nazwisko Fitowski występuje w Jaśle ale tylko w I połowie XIX wieku.
Są tylko urodzenia dzieci Józefa Fitowskiego z Franciszką Sadowską :Anna ur.1833
Józef Fitowski z żoną Franciszką Niedzielską mają syna Michała ur.1827
Józef Fitowski z żoną Józefą Kwiatkowską ma córkę Mariannę ur.1805
Józef Fitowski z z Józefą Świątkówna ma córką Antoninę ur.1815
I to będzie ten sam Józef Fitowski z żoną Józefą Świątkowska ma dzieci:
-Antoni ur.1810,Andrzej ur.1807 i Marianna ur.1812
Zmarli w domu nr48
Antoni Fitowski w 1814 w wieku 4lat
Franciszek Fitowski w 1828 r w wieku 6lat
Jan Fitowski w 1818 roku w wieku 18 lat
Marianna Fitowska w 1817 roku w wieku5lat
Oprócz tych zmarli jeszcze Józef Fitowski w 1845 r w wieku 60 lat,
Jan Fitowski w 1867 w szpitalu w wieku 25lat
Faustyn Fitowski zmarł w 1803 roku tuż po chrzcie.
Marianna Fitowska zmarła w wieku 3lat w 1808roku
Pozdrawiam
Mieczysław
Są tylko urodzenia dzieci Józefa Fitowskiego z Franciszką Sadowską :Anna ur.1833
Józef Fitowski z żoną Franciszką Niedzielską mają syna Michała ur.1827
Józef Fitowski z żoną Józefą Kwiatkowską ma córkę Mariannę ur.1805
Józef Fitowski z z Józefą Świątkówna ma córką Antoninę ur.1815
I to będzie ten sam Józef Fitowski z żoną Józefą Świątkowska ma dzieci:
-Antoni ur.1810,Andrzej ur.1807 i Marianna ur.1812
Zmarli w domu nr48
Antoni Fitowski w 1814 w wieku 4lat
Franciszek Fitowski w 1828 r w wieku 6lat
Jan Fitowski w 1818 roku w wieku 18 lat
Marianna Fitowska w 1817 roku w wieku5lat
Oprócz tych zmarli jeszcze Józef Fitowski w 1845 r w wieku 60 lat,
Jan Fitowski w 1867 w szpitalu w wieku 25lat
Faustyn Fitowski zmarł w 1803 roku tuż po chrzcie.
Marianna Fitowska zmarła w wieku 3lat w 1808roku
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław
-
Re: Garnek, Gardyna, Ślusarczyk, Poniewierka, Fitowski
Bardzo Panu dziękuję za te informacje.
Mam pytanie czy ma Pan dostęp do tych aktów. Interesuje mnie czym zajmował się Józef Fitowski.
Moi Fitowscy byli młynarzami. Nie mogli przybyć z okolic Jasła ponieważ mam akty potwierdzające że w moim przypadku nazwisko Fitowski powstało w wyniku dodania końcówki -ski do nazwiska Fito. Stało się to w latach 80 XVIII wieku, więc może kierunek migracji był odwrotny tzn. z okolic Gnojna w okolice Jasła.
Pozdrawiam
Jarek Garnek
Mam pytanie czy ma Pan dostęp do tych aktów. Interesuje mnie czym zajmował się Józef Fitowski.
Moi Fitowscy byli młynarzami. Nie mogli przybyć z okolic Jasła ponieważ mam akty potwierdzające że w moim przypadku nazwisko Fitowski powstało w wyniku dodania końcówki -ski do nazwiska Fito. Stało się to w latach 80 XVIII wieku, więc może kierunek migracji był odwrotny tzn. z okolic Gnojna w okolice Jasła.
Pozdrawiam
Jarek Garnek
Podwaja własne życie, kto przeszłość rozważa. - Ludwik Kondratowicz
-
Sprawdzę.Mam pytanie-do kogo należało Gnojno.Może właściciele Gnojna i Jasła to te same osoby,wtedy tłumaczyłoby to przemieszczanie się.
Pozdrawiam
Mieczysław
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Wedlug Slownika Krolestwa Polskiego, Gnojno bylo gniazdem rodzinnym Gnoinskich, nastepnie nalezalo do Rupniewskiego (kasztelan malogoski) i w XIX wieku (jest podana data 1842r.) nalezalo do L*uniewskiego ("L" kreslone).
Serdecznosci
Bozenna
Serdecznosci
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
1891.11.15 w Lubaczowie akt nr 10 brał ślubDominus Edward Fitowski lat 28 urodzony w Płazów a zamieszkały w Basznia syn Piotra i Tekli Wolańskiej ślub z Eugenią Antonią Tacy urodzona w Bełżec lat 24 córka
Antoniego Tacy urzędnika prywatnego i Ludwiki Izdebskiej
Antoniego Tacy urzędnika prywatnego i Ludwiki Izdebskiej
Mieczysław