UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Folta, Mazur, Drzystek, Łyżwa, Płoskoń - szczegóły w poście

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
nona

Folta, Mazur, Drzystek, Łyżwa, Płoskoń - szczegóły w poście

Post autor: nona » śr mar 23, 2016 8:09 pm

Folta,Mazur i Płoskoń - rodziny mieszkające od pokoleń na przeworszczyźnie i w okolicach (Przemyśl, Sanok itp.)

Drzystek - przeworszczyzna oraz szukam śladów po Walentym Drzystku, który w okolicach I wojny światowej wypłynął do Pensylvanii i tam ślad się urywa.

Łyżwa - woj.świętokrzyskie.

Nazwiska z tych regionów mam już na drzewie, także mogę się podzielić informacjami na pw i zbieram kolejnych :)

gratere
Podziękowano: 1 raz

Re: Folta,Mazur,Drzystek,Łyżwa,Płoskoń-szczegóły w poście

Post autor: gratere » śr mar 23, 2016 10:22 pm

Nazwisko -Mazur mam w swoim drzewie. Pochodzą z: Rokietnica pow. Jarosław woj. Podkarpackie.

Waszka
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Re: Folta,Mazur,Drzystek,Łyżwa,Płoskoń-szczegóły w poście

Post autor: Waszka » pt lip 21, 2017 4:44 pm

Moja chrzestna jest z domu Fołta. Pochodzi z terenów dzisiejszej Ukrainy, wieś Boratyń. W czasie rzezi wołyńskiej uciekła w okolice Przemyśla
Pozdrawiam, Tomek
Poszukuję indeksacji parafii: Sompolno; Piotrków Kujawski; Busko Zdrój, Szaniec; Kije - wszystko XVIII-XIXw

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”