UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Toporek-Prandocin, Kozłów-Bryzdzyn.

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
fiolet
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 7 razy

Toporek-Prandocin, Kozłów-Bryzdzyn.

Post autor: fiolet » pn lut 08, 2016 12:27 pm

Witam - od półtorej roku nie umiem ruszyć z miejsca z prababcią Władysławą Otfinowską z domu Toporek.

Większą część rodziny Toporków odnalazłam w parafii Prandocin. I tak tam rodzą się moi pradziadkowie: najpierw 4xpra Jędrzej (zm.1849), później jego syn 3xpra Feliks (1815-8Cool i mój prapradziadek Szczepan ( 26.12.1856-ok.1933). Cała rodzina: rodzice, rodzeństwa zamieszkują w miejscowościach: Lipna Wola, Januszowice, Prandocin, Bazary.
I teraz tak:
SZCZEPAN : rodzi się w Januszowicach 26.12.1856r. z Feliksa i Magdaleny Lepiarczyk.
W 1882.02.14 w Januszowicach zawiera zw. małżeński z Wiktorią Pycia.
Prawdopodobnie zamieszkują w Lipnej Woli gdzie rodzą im się dzieci :
1- 1884.04.19 Lipna Wola - Monika
2- 1889.01.07 Lipna Wola - Feliks
3- 1892.07.25 Lipna Wola - Władysław
4- 1897.04.30 Lipna Wola - Józefa

Powinni jeszcze być: moja prababcia Władysława urodzona w 1891r. (w/g aktów urodzeń dziadka i jego siostry) oraz najmłodszy Jan.

W 1902.08.09r. córka Monika bierze ślub z Piotrem Karcz już w parafii Kozłów Miechowski, w miejscowości Bryzdzyn, gdzie do dziś żyją potomkowie najmłodszego Jana, od których dowiedziałam się, że Szczepan pokłócił się z całą rodziną i w latach 1897-1902 (w/g posiadanych aktów) przeprowadził się w tamte rejony - w roku 1902 mieszkał już w Bryzdzynie.

Niestety- mimo poszukiwań ślad się urywa.
Brak aktu urodzenia mojej prababci Władysławy z 1891r za to jest Władysław z 1892r., o którym nikt z jeszcze żyjących nie słyszał.
Czy może być pomyłka w akcie urodzenia i Władysław może być moja prababcią Władysławą? Pochowana jest na cmentarzu w Książu Wielkim.

Brak aktu tak urodzenia jak i innych Jana - on jako najmłodszy mógł się już urodzić w Bryzdzynie - lub ewentualnie Szczepan z Wiktorią osiedlili się "gdzieś po drodze" przed Bryzdzynem i tam się urodził ?

Przeglądałam już wielokrotnie tak Kozłów Michowski jak i Kozłów oraz okoliczne parafie. Nie ma śladu po nikim z Toporków . Przecież reszta rodzeństwa musiała zawierać zw. małżeńskie, umierać. Ponoć wszyscy oprócz właśnie Władysławy i Jana poumierali młodo (jeden chłopak - podejrzewam, ze to był Feliks) umarł za dziecka - ale gdzie szukać aktów i śladów ?

W aktach Kozłowa Miechowskiego odnalazłam jedynie akt ślubu starszej siostry Władysławy - Moniki z 1902r. oraz akt urodzenia przez Monikę synka 1903r. oraz niedługo po porodzie jej zgonu. Nie znalazłam innych aktów nikogo (a było ich sporo) - przejrzałam wielokrotnie pobliskie parafie - nic.

I tutaj pytanie - w genbazie są akta tak z Kozłowa jak i z Kozłowa Miechowskiego (szukałam i tu i tu) jaka jest różnica m/jednym a drugim ? Może źle szukam ?

W Książu Wielkim , też nic nie ma - a tam jest pochowana.
Chciałabym napisać do USC o akt zgonu ale nie wiem kiedy- zmarła w Przybysławicach bo tam mieszkała po ślubie. A przede wszystkim do którego pisać ? Książ Wielki, Kozłów czy Miechów ?

Może ktoś gdzieś spotkał się z tym nazwiskiem? Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc, wskazówkę.
Pozdrawiam
Beata

Otfinowski/a, Skiba, Toporek, Nowak, Miś, Popek, Kwapień, Kwaśniwski/a
Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne Wink.

Awatar użytkownika

Elpa
Podziękował/a: 45 razy
Podziękowano: 10 razy

Re: Toporek-Prandocin, Kozłów-Bryzdzyn.

Post autor: Elpa » wt lut 09, 2016 11:13 pm

Nie pamiętam gdzie widziałam Toporków, ale przejrzyj jeszcze Więcławice Stare, Słomniki
Ela
Nazwiska szukane w Małopolsce; Konstancja z Baranów,Katarzyna z Domagałów (Skoruchowa?), Charmaj/Harmaj/Armaj, Klupa, Nogieć, , Ciepała, Fundament
Świętokrzyskie: Pacholski - XVII-XIX w.

hexon78
Podziękował/a: 50 razy
Podziękowano: 17 razy
Kontakt:

Post autor: hexon78 » czw lut 11, 2016 5:06 pm

Przeglądnij Parafie Nasiechowice bo to nazwisko tam występuje.

AUTOR TEMATU
fiolet

Post autor: fiolet » pt lut 12, 2016 1:42 pm

Dziękuję- tak przeglądałam ale jak na razie brak powiązania z moimi ;-(.

Pozdrawiam Beata
Pozdrawiam
Beata

Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne Wink.

hexon78
Kontakt:

Post autor: hexon78 » pt lut 12, 2016 2:28 pm

Sprawdziłem jeszcze w spisie pochowanych na Cmentarzu Parafialnym w Miechowie ale tam brak tego nazwiska.

AUTOR TEMATU
fiolet

Post autor: fiolet » pt lut 12, 2016 2:54 pm

Dziękuję.
W poniedziałek lub wtorek wyruszam do USC Kozłów to może w końcu coś odnajdę (akt ślubu pradziadków) i akt zgonu Władysławy + może inne. Dzwoniłam dzisiaj do USC - i umówiliśmy się - Pani powiedziała, że nie będzie problemu z udostępnieniem mi ksiąg - oby ;-) Może się wyjaśni z akcie zgonu czy Władysław to Władysława.
Pozdrawiam
Beata

AUTOR TEMATU
fiolet

Post autor: fiolet » wt lut 16, 2016 12:16 am

I po dzisiejszej wizycie w USC Kozłów moje przypuszczenia okazały się trafne. Władysław okazał się Władysławą

Akt ur. Władysława 1892.07.25 nr.75 http://www.szukajwarchiwach.pl/29/367/0 ... rvisxIldFA
Akt. zgonu Władysławy Zdjęcia

Jeszcze kropkę nad przysłowiowym i postawi wizyta w USC i na probostwie w Słomnikach,Prandocinie- ewentualnie prośba o oryginał aktu ur. z archiwum - ale z tym już nie ma pośpiechu.

Odnalazłam także i "zaginionego" Jana i akta śmierci pozostałych Toporków.

Wyprawa w pełni udana, w USC Pani była bardzo miła i uprzejma jednak zdziwiło mnie nie udostępnienie ksiąg do przeglądania, tylko Pani wyszukiwała i pokazywała mi wyszukane akty , zasłaniając przy tym inne - choć były to akty głównie zgonów i ślubów z przed 1935r. Ale to temat na inny wątek.
Pozdrawiam
Beata

hexon78
Kontakt:

Post autor: hexon78 » wt lut 16, 2016 5:57 pm

W Prandocinie Ksiądz nie jest zbyt przychylny poszukiwaniom niestety :(

AUTOR TEMATU
fiolet

Post autor: fiolet » śr kwie 20, 2016 7:13 pm

Miałeś rację co do księdza. Dzwoniłam kilkakrotnie niestety ani nie wysłuchał, czego chciałam (ani nie dopuścił do słowa) i rzucał słuchawką - teraz w niedzielę wybieram się w tamte tereny, więc osobiście złożę mu wizytę bez umawiania (sam nie dał się umówić) zobaczymy czy zatrzaśnie mi drzwi świątyni przed nosem.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Beata

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”