UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Borawski, parafia Romany

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
an_borys
Podziękował/a: 1 raz

Borawski, parafia Romany

Post autor: an_borys » pn lis 11, 2013 8:16 pm

Szukam wszelkich informacji na temat rodziny Borawskich z parafii Romany, w szczególności zamieszkujących miejscowość Olszewo.
Mój dziadek nazywał się Stanisław Borawski, pierwsza żona nn, druga Kamila z domu Mieczkowska, pradziadek najprawdopodobniej Franciszek Borawski, według tego co znalazłem (nie potwierdzone) syn Kacpra i Ewy Konopki.
Z góry dziękuje za wszelkie przydatne informacje!!!
Borawski Andrzej.

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Re: Borawski, parafia Romany

Post autor: Fronczak Waldemar » wt lis 12, 2013 12:30 am

Łatwiej by było gdybyś podał jakieś daty lub przybliżone przedziały czasowe. Wymienione nazwiska są dość licznie reprezentowane zarówno w tej parafii, jak i wszystkich okolicznych.
-----------------
Podpisuj swoje posty, bo taki panuje u nas zwyczaj.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

AUTOR TEMATU
an_borys

Post autor: an_borys » wt lis 12, 2013 12:44 am

Z określeniem przedziałów czasowych to postaram się jak najlepiej, dziadek Stanisław zm. 1943 przeżywszy lat 55, jego żona Kamila z domu Mieczkowska zm. 1942, więc zakładam że dziadek urodził się około 1888 roku, ostatnio dowiedziałem się z przekazu ustnego że pradziadek miał na imię Franciszek, i miał brata Adama, więc dzięki dobrodziejstwu internetu i tytanicznej pracy wspaniałych ludzi, którzy poświęcają swój czas i energię na udostępnianie danych metrykalnych udało mi się odnaleźć Franciszka Borawskiego ur 19.06.1860 w Olszewie, syna Kacpra Borawskiego i Ewy Konopki ślub w Radziłowie 1859, więc daty się pokrywają niestety brak mam możliwości weryfikacji danych, dlatego nie ukrywam że liczę na pomoc.

..............
Borawski Andrzej.
Borawski Andrzej.

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » wt lis 12, 2013 11:02 am

W Romanach są potężne luki w księgach i obawiam się, że urodzenia z 1888 trudno będzie odnaleźć, a to jest główna podstawa dla ustalenia pewnych związków filiacyjnych.
Trzeba więc znaleźć akt ślubu Franciszka (potwierdzając że chodzi o rodziców Stanisława) i jego akt zgonu.
Jedyne, co mogę na szybko potwierdzić, to fakt, że w roku 1861 Kacper Borawski zgłosił urodzenie syna, Adama.
Stąd wniosek, ze przekaz ustny o braciach Franciszku i Adamie ma wszelkie podstawy. Jednak dla pewności należy odnaleźc jeden z wcześniej wymienianych dokumentów (ślub lub akt zgonu) Franciszka, bo powtarzalność imion i nazwisk na tym terenie jest zadziwiająca.
Waldemar Fronczak

AUTOR TEMATU
an_borys

Post autor: an_borys » wt lis 12, 2013 9:34 pm

Udało mi się odnaleźć Adama, Anne, Jana i Władysława, dzieci Kacpra i Ewy Konopki, w dokumentach emigracyjnych odnalazłem Antoniego ur 30 Nov 1888 syna Franciszka który wyjechały do USA 21 Kwiecień 1910, idąc tym tropem trafiłem na Pana Richardsona z Carbondale, Illinois, dzięki niemu znana jest mi już żona Franciszka, Stanisława z domu Górska, oraz dzieci Franciszka, jeszcze dwoje wyjechało do USA - Adam, który niestety występuje obecnie pod nazwiskiem Buraski, oraz Aleksandra, która poślubiła Stanleya Borawskiego. Najbardziej mi w tej chwili zależy na możliwości ustalenia daty śmierci Franciszka i Kacpra, parafia Romany do 1925 obejmowała Olszewo, po tej dacie była to już parafia Jedwabne.
Za wszelką możliwą pomoc z góry dziękuje!
Borawski Andrzej.

AUTOR TEMATU
an_borys

Post autor: an_borys » śr gru 25, 2013 12:31 am

Ponawiam prośbę o pomoc! Szukam wszelkich informacji o Leonie Borawskim, który około 1780 roku prawdopodobnie ożenił się w Olszewie parafia Romany, gdyż przed tym rokiem nikt o tym nazwisku nie występuje w dostępnych mi archiwach dotyczących Olszewa. Za wszelką możliwą pomoc z góry dziękuje.
Borawski Andrzej.

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » czw gru 26, 2013 1:57 am

Andrzeju!
Być może w tej chwili nie pomogę, co nie wyklucza, że nie może to nastąpić w najbliższym czasie. W nowym roku planuję wyjazd do Łomży i na pobliskie parafie w tym i do Romanów.
Tymczasem może to Ty możesz właśnie pomóc innym?
Piszesz o swoich przodkach w taki sposób, który wskazuje jednoznacznie, że masz (miałeś?) dostęp do jakichś materiałów XVIII wiecznych z parafii Romany!!!
Jeśli tak, to liczę na podanie rodzaju źródła i miejsca dostępności. I chyba nie tylko ja na to liczę, bo wiele osób od dawna szuka dostępu do materiałów z tej parafii.
Wedle niepotwierdzonych plotek, były kiedyś księgi starsze niż te, które dzisiaj są przechowywane w parafii (najstarsze to księgi stanu cywilnego z lat trzydziestych XIX w). Podobno księgi kościelne uległy zniszczeniu w zawierusze wojennej. Inne "podobno" mówi, że ktoś jeszcze niedawno je widział, ale nikt nie wie. kiedy to "niedawno" było.
Z innego źródła słyszałem, że ktoś w Rosji ma fotografię ksiąg kościelnych (łacińskich) z Romanów właśnie z XVIII wieku.
Są to jednak same "podobno" więc z radością przeczytałem Twój post o Olszewie z parafii Romany.

Ze świątecznym pozdrowieniem i nadzieją na przełomowe wieści w sprawie dokumentów z parafii Romany.
Waldemar Fronczak

igoriosso
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: igoriosso » czw gru 26, 2013 12:06 pm

Dołączam się do prośby o podanie źródła o ślubie z 1780 roku, pozdrawiam!
IgorD.

AUTOR TEMATU
an_borys

Post autor: an_borys » pt gru 27, 2013 11:00 am

Drogi Panie Waldemarze, większość materiałów do których mam dostęp uzyskałem dzięki uprzejmości i nieopisanej pomocy Pana Marka Szleszyńskiego, którego rodzina pochodzi z Olszewa. Dzięki niemu uzyskałem dostęp do fotokopii materiałów dotyczących moich przodków, potwierdza On także istnienie dużych luk w aktach parafii Romany, ale można przypuszczać że istnieje jakieś inne źródło pozyskania tych dokumentów gdyż moja mama wspominała iż siostra mojego dziadka dożywając lat przy rodzinie posiadała odpis swojej metryki a urodziła się w 1888 roku. Niestety dokument się nie zachował i nie wiem jak został pozyskany.
Co do ślubu Leona Borawskiego to jest tylko przypuszczenie gdyż nie występuje w spisach pogłównego z roku 1783 więc przed tym rokiem nie mieszkał w Olszewie, musiał ożenić się w Olszewie po tym roku. Później istnieją akta narodzin jego dzieci i Katarzyny Borawskiej urodzonej w Borawskich więc przypuszczam że to jego druga żona.
Pozdrawiam.
Borawski Andrzej.

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pt gru 27, 2013 8:36 pm

Dziękuję za informacje, chociaż miałem nadzieję na więcej konkretów dotyczących ksiąg metrykalnych i ich losów. Prawdę mówiąc liczyłem, że ktoś zdążył zrobić zdjęcia nim zawierucha (taka czy inna, wsio rawno) sprawiła, ze powstały luki w dokumentacji.
By operować konkretami podam tu syntetycznie zakres ksiąg o jakich wiem że znajdują się w parafii i w AP Łomża. Z tego co wiem to archiwum kościelne w Łomzy i Białymstoku nie ma żadnych ksiąg z Romanów.

Małżeństwa
1844-56
1869-70
1890-1908
Urodzenia
1857-78
1890-1910
Zgony
1838-42
1852-57
1864-76
1890-1902

Jeśli ktoś cokolwiek wie o innych rocznikach - bardzo proszę o sygnał.
Waldemar Fronczak

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » sob gru 28, 2013 12:47 am

w spisach pogłównego z roku 1783
W 1783 r. nie pobierano podatku poglownego.
Wiec albo chodzi o wizytacje biskupa Poniatowskiego
albo regestr ksiedza Czajkowskiego.

-- Post scalono 27 gru 2013, 23:56 --

Jeszcze to, ze z Borawskich sa Rupinscy. I oni tez przed laty prowadzili kwerende w miejscowych
aktach metrykalnych. Warto sie dopytac Rupinskich.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

igoriosso
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: igoriosso » sob gru 28, 2013 11:48 am

Gdzie można znaleźć ślady po wizytacjach biskupa Poniatowskiego? W księgach parafialnych z AD Łomża?
pozdrawiam,
IgorD.

apszczol

Post autor: apszczol » sob gru 28, 2013 12:59 pm

Wizytacje biskupa Poniatowskiego to drukiem wydaje ksiadz Grzybowski.
Ostatnio sie ukazaly dekanaty ostrowski, wasowski, ostrolecki i wiski. Daty wydania 2011-2012.

Natomiast w oryginalach - te wizytacje, takze starsze (XVI, XVII i XVIII w.) oraz nowsze (XIX w.)
oraz czesc akt parafialnych (ale niemetrykalnych!) znajduje sie w AD Plock.
Adam A. Pszczolkowski

AUTOR TEMATU
an_borys

Post autor: an_borys » sob gru 28, 2013 5:51 pm

Ale mimo wszystko w żadnych dokumentach przed 1783 rokiem Leon nie figuruje jako mieszkaniec Olszewa, liczę bardzo na pomoc w rozwiązaniu tej zagadki.

Pozdrawiam.
Borawski Andrzej.

apszczol

Post autor: apszczol » sob gru 28, 2013 6:12 pm

1. Podejrzewam, ze Borawski to nie jakis tam mieszkaniec Olszewa,
lecz szlachcic i dziedzic czesci tej wsi. Dziedzictwo ziemi to jedno.
Zamieszkanie (gdziekolwiek indziej) to drugie.

2. Mimo wszystko nalezaloby zajrzec do dokumentow sprzed 1783 roku.
A podejrzewam, ze ZADNE nawet nie zostaly przejrzane.
Adam A. Pszczolkowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”