Witam serdecznie,
Przy porządkowaniu piwnicy domu po swoich rodzicach, moja kuzynka znalazła album ze zdjęciami z XIX i początku XX wieku. Są to głównie zdjęcia rodziny mojej prababci Czesławy Steckiej z domu Babińskiej.
Zdjęcia są niesamowite. Niektóre podpisane a inne niestety nie. Mogłam spojrzeć w twarz moim prapradziadkom. Jest nawet zdjęcie zrobione (tak na oko sądząc) w roku 1860. Nie wiem do końca kogo przedstawia, ale jest podpisane nazwiskiem mojej 2xpra babci żony Franciszka Babińskiego.
Oprócz zdjęć jest kilka listów z lat 1880-1890. Kilka z nich pisał do swoich sióstr 12 letni brat mojej prababci. Fantastyczne!
Mimo, że do tej pory bardziej zajmowałam się genealogią rodziny Kulwieć (po ojcu mojego ojca) to postanowiłam uzupełnić teraz moje dane dotyczące rodziny Babińskich (po matce mojego ojca). Mam kompletne dane sięgające mojego pra pra dziadka, ale dalej mam kompletna dziurę. Nie wiem nic, a nazwisko Babiński jest bardzo popularne.
A więc zaczynam szukać przodków mojego pra pra dziadka.
Zaczynam od poszukiwań mojego 3xpradziadka o nieznanym mi imieniu. Wiem o nim tylko tyle, że:
Miał dwóch synów:
Franciszka Babińskiego ur. ok 1819r (żona Katarzyna z Kobylińskich), który miał dwie córki (Stanisławę i Czesławę - moją prababcię) i trzech synów (Jana, Antoniego i Aleksandra). Franciszek był buchalterem wyższego stopnia (cokolwiek by to nie znaczyło?!). Mieszkał w Warszawie a jego dzieci w Warszawie, Włocławku oraz Turku w Wielkopolsce.
oraz
Aleksandra Babińskiego ur. 1824 w Radomiu (żona Henrietta Warren), który miał dwóch synów Henryka i Józefa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Aleksander_Babi%C5%84ski Aleksander
http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Babi%C5%84ski Józef
http://pl.wikipedia.org/wiki/Henri_Babinski Henryk
W akcie zgonu Aleksandra wystawionym w Paryżu napisane, że urodził on się w Radomiu, więc chyba od poszukiwań aktu urodzenia muszę zacząć. Nawet nie wiem czy te akty zostały zdygitalizowane!?
Chyba będę miała sporo roboty z odsiewaniem niespokrewnionych Babińskich. Ale cóż.
No to biorę się do roboty!
Trzymajcie kciuki i jak traficie na coś co mogłoby mnie zainteresować, to proszę, podzielcie się ze mną tą wiedzą.
Pozdrawiam
Małgorzata
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Babińscy z Warszawy / Włocławka / Turku / Paryża
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 38
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 5 razy
-
- Podziękowano: 11 razy
- Kontakt:
Re: Babińscy z Warszawy / Włocławka / Turku / Paryża
Witaj,
w kilku pozycjach książkowych dotyczących Turku wymienieni są Babińscy:
- Aleksander,
- Mieczysław,
- Roma (Romana),
- Wanda.
Aleksander Franciszek Babiński (1954-1910) s. Franciszka i Katarzyny, jest jedną ze 143 osób, której biogram opublikowano w Słowniku biograficznym - Turek i okolice.
Gdybyś była zainteresowana mogę przesłać skany.
w kilku pozycjach książkowych dotyczących Turku wymienieni są Babińscy:
- Aleksander,
- Mieczysław,
- Roma (Romana),
- Wanda.
Aleksander Franciszek Babiński (1954-1910) s. Franciszka i Katarzyny, jest jedną ze 143 osób, której biogram opublikowano w Słowniku biograficznym - Turek i okolice.
Gdybyś była zainteresowana mogę przesłać skany.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 38
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 5 razy
Witam serdecznie i z góry dziękuję, oraz bardzo poproszę o skany. Adres emailowy wyślę na PW.
Ci Babińscy - Aleksander, Mieczysław, Roma (Romana), Wanda - to bardzo bliska rodzina. Ja niestety już ich nie znałam, ale mój Tata był z nimi zaprzyjaźniony. Niestety wojna porozrzucała ludzi po świecie i kontakty się potraciły. Szkoda!
Pozdrawiam
Małgorzata
Ci Babińscy - Aleksander, Mieczysław, Roma (Romana), Wanda - to bardzo bliska rodzina. Ja niestety już ich nie znałam, ale mój Tata był z nimi zaprzyjaźniony. Niestety wojna porozrzucała ludzi po świecie i kontakty się potraciły. Szkoda!
Pozdrawiam
Małgorzata
Pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
-
- Podziękowano: 11 razy
- Kontakt:
Witaj,
wysłałem maile ze zdjęciami. Być może znajdziesz informacje, dzięki którym wzbogacisz swą wiedzę o przodkach lub też pozwolą na odnalezienie i poznanie ich żyjących potomków.
wysłałem maile ze zdjęciami. Być może znajdziesz informacje, dzięki którym wzbogacisz swą wiedzę o przodkach lub też pozwolą na odnalezienie i poznanie ich żyjących potomków.