UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Charczewscy

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
danisha
Podziękował/a: 108 razy
Podziękowano: 17 razy

Charczewscy

Post autor: danisha » śr sty 02, 2013 2:57 pm

Poszukuję wszystkiego o Charczewskich.
W chwili obecnej to nazwisko prawie zanikło.
Jednak na początku XIX wieku nosiło je parę osób, wśród których była i moja 4xpra Antonina z Charczewskich Szulcowa.
Niestety jedyne co o niej wiem to to, że wyszła za mąż młodo mając niespełna 20 lat, ok.1815 roku i zmarła wcześnie, bo już w 1837 jej mąż był wdowcem.
Wiem, że urodziła przynajmniej dwoje dzieci-Adama( mojego 3xpra) w 1816 (podobno w Wiesiołowie ale metryki nie ma w par.Dąbie) i Annę Ludwikę w 1820 w miejscowości Wiesiołów par.Dąbie,pow.łęczycki. Jej małżonek Wojciech Szulc był possesorem Wiesiołowa.
Chyba jednak niedługo,bo w 1837 przebywa w miejsc. Srebrna w par.Szumowo w łomżyńskim.
Nie znam miejsca urodzenia obojga małżonków, ani ich ślubu ani zgonu.
Może ktoś się natknął na te nazwiska? Będę wdzięczna za każdą informację.
Pozdrawiam
Danka

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Re: Charczewscy

Post autor: Bozenna » śr sty 02, 2013 4:16 pm

Danusiu,
Oto jedna galez, spisana z wylegitymowanej szlachty:
Wladyslaw, posel ziemi przemyskiej na sejm w 1764 roku,
jego syn Izydor - zona Magdalena Dabrowska
jego wnuk Adam Pawel ur. okolo 1792 roku - Warszawa,
Adam Pawel byl wlascicielem domu w Warszawie, poslubil 10.02.1816 roku, tez w Warszawie, Malgorzate Elzbiete Z*ebrowska (Z* z kropka),
Adam Pawel wylegitymowal sie ze szlachectwa w 1837 roku.
syn Adama Pawla: Klemens Jan ur. 22.11.1834r Warszawa,

:serca: :serca: :serca:
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

AUTOR TEMATU
danisha
Podziękował/a: 108 razy
Podziękowano: 17 razy

Re: Charczewscy

Post autor: danisha » śr sty 02, 2013 4:39 pm

Bożennko piękne dzięki!
Czy to jednak nie za wysokie progi na moje nogi?No bo Warszawa i Przemyśl a tu Wiesiołów.Na pewno ślub był około 1815 ale gdzie?
Kim mogli być jej rodzice?
Wiesiołów należał do jej męża ale jak długo?
Same znaki zapytania. Czy w Wielkopolsce gdzieś niedaleko Wiesiołowa żyli Charczewscy?
Danka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”