Szukam tych nazwisk:
Fryda, Kubski, Dardas, Śmiertka, Kawka, Nosek, Różański, Kuczyński.
Najbardziej mnie interesuje rodzina Frydów, Kubskich, Dardasów, Matczaków, Śmiertków i Kawków.
Fryda:
Wiem, ze Feliks Fryda, syn Michała ur. 1880 pochodził z Falkowej (miejscowość Falkowa, Podkarpacie niedaleko Tarnowa), poślubił Marię Fryda ( nie znam nazwiska rodowego). W 1912 r. wyjechał do USA na Ellis Island i zamieszkał najpewniej w Pitsburgu (nie wiem jak się pisze). Potem wrócił do Polski. Dzieci: Jan, Paweł,Piotr, Stanisław i dwie córki. O Janie wiem raczej wszystko. Wiem także, że Paweł miał mały tartak w rodzinnej miejscowości.
Śmiertka:
Jan Śmiertka urodził się we Falkowej, poślubił Marię Śmiertka (nie znam nazwiska rodowego). Dzieci Stanisław, Mieczysław i Magdalena. O Magdalenie wiem raczej wszystko.
Kubscy:
Wawrzyniec Kubski, urodzony w okolicach Konina, najpewniej jakaś mała miejscowość. Poślubił Sabinę Kubską (nazwisko rodowe nieznane). Dzieci: Stefan i Wawrzyniec(chyba). Stefan urodził się w Koszewie (dawniej Ruda Koszewska) i poślubił Helenę Matczak. O Stefanie i Helenie wiem raczej wszystko.
Matczakowie:
Wojciech Matczak poślubił Salomeę Matczak (rodowe nieznane). Urodził się najpewniej w Lisewie ( dawniej Kolonia Lisewska). Dzieci: Władysław, Helena, Józef i Maria.
Dardasowie:
Kazimierz Dardas ur. 1839 (chyba) najpewniej w Lubaszu. Syn Stanisława (niepotwierdzone). poślubił Mariannę Smogulecką. Syn: Andrzej.
Andrzej ur. 1864 poślubił Józefinę Skorą, której rodzice to: Jożef Skory i Marianna Szymańska. O Andrzeju wiem wszystko.
Kawkowie:
Wojciech Kawka poślubił Juliannę Nosek.
Dzieci: Gabriela, żona Romana Jóźwiaka, Stanisław Kawka, mąż Bronisławy Kuczyńskiej i Joanna, żona Władysława Dardasa.
Miał brata, którego syn - Stanisław był bardzo dobrym maszynistą w Gnieźnie i jeździł na trasie Gniezno - Berlin.
Kuczyńscy:
Bronisława Kuczyńska, żona Stanisława Kawki. Urodzona 15 sierpnia 1913r. w Ujściu Biskupim. Wiem tylko, że wywodzi się ze szlachty znad Dniestru.
Różańscy:
Antoni Różański, syn Franciszka. Ur. 1893 w Lulkowie. Walczył w I wojnie światowej w wojsku niemieckim i we Francji trafił do niewoli. Tam w czasie selekcji jeńców spotkał brata, który go stamtąd jakoś wyciągnął. Później zapisał się do armii Hallera i powrócił do Polski. W czasie II wojny światowej walczył w armii "Poznań" gen. Kutrzeby jako ogniomistrz i został ranny pod Sochaczewem. Po wojnie budował most na ul. Wrzesińskiej w Gnieźnie.
Jego ojciec - Franciszek miał gospodarstwo we Wsi Polskiej oraz restaurację w Witkowie.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Fryda, Kubski, Dardas, Śmiertka, Kawka + inne
Moderator: Moderatorzy
Fryda, Kubski, Dardas, Śmiertka, Kawka + inne
Szukam nazwisk: Fryda, Kubscy, Śmiertka, Dardas, Woźniak, Kawka, Matczak i Ostrowscy.
Miejscowości, Falkowa, Ciężkowice, Skulsk i okolice, Poznań, Mogilno, Wierzejewice i Kołodziejewo.
Miejscowości, Falkowa, Ciężkowice, Skulsk i okolice, Poznań, Mogilno, Wierzejewice i Kołodziejewo.
Fryda,Śmiertka,Kubscy,Kawka,Dutkiewicz,Ostrowscy ...
Poszukuję informacji nt rodzin wymienionych w temacie oraz: Matczak, Dutkiewicz,Mrówczyńscy,Kuhn,Kawka oraz Skory/y
Moje informacje:
Fryda: (rodzina z Falkowej, były tam dwie rodziny o takim nazwisku zupełnie ze sobą niespokrewnione)
Michał Fryda - ojciec Feliksa Frydy.
Feliks Fryda - ur. ok. 1880 we Falkowej. W 1912 wyemigrował do USA najprawdopodobniej do Pitsburga. Do Polski powrócił po II wojnie światowej.
Ożenił się z Marią (nazwisko rodowe nieznane).
Dzieci:
Jan Fryda ( mój pradziadek) ur. 26 grudzień 1904 zm. 26 luty 1986, ożenił się z Magdaleną Śmiertka (ur. 24 maj 1906 we Falkowej zm. 4 marzec 1980) Ok. 1939 przeprowadził się do Kołodziejewa lub Wierzejewic.
Paweł Fryda ożenił się z Hanną Janką. Właściciel tartaku we Falkowej.
Piotr Fryda - walczył jako partyzant.
Stanisław Fryda
Cecylia Fryda ( z męża - Bacia)
Hanna Fryda - mąż Michał Mul. Z tego co wiem Hanna żyje do dzisiaj.
Karol Fryda
Zofia Fryda - mąż Stanisław Łątka
Śmiertka:
Magdalena Śmiertka - poślubiła Jana Frydę.
Jej rodzice to: Jan Śmiertka i Anna (nazwisko rodowe nieznane)
rodzeństwo:
Stanisław Śmiertka (jego potomkowie żyją w Ciężkowicach)
Mieczysław Śmiertka
Wojciech Śmiertka
Dardasowie:
Kazimierz Dardas - żona Marianna Smogulecka. Mieli syna - Andrzeja.
Andrzej Dardas ur. 17 wrzesień 1868 w Jankowie/Mogilnie (?) zm. 6 kwiecień 1935 w Gnieźnie. Był policjantem. Ożenił się z Józefiną Skorą (ur. 1877) w Gnieźnie w parafii farnej 1895r.
Dzieci:
Kazimierz Dardas (ur. 1 marzec 1898 zm. 12 maj 1969 w Poznaniu) - żona Joanna Franciszka Owsianna ( ur. 15 sierpień 1895 w miejscowości Śrem, zm. 26 grudzień 1995 w Poznaniu)
Marian Dardas - żona Agnieszka (nazwisko rodowe nieznane)
Władysław Dardas (mój pradziadek) ur. 25 kwiecień 1910 zm. 19 grudzień 1948 w Gnieźnie był fryzjerem - żona Joanna Kawka (ur. 25 czerwiec 1909, zm. 8 wrzesień 1985 w Gnieźnie)
Józef Dardas - zginął w czasie II wojny światowej
Maria Dardas - mąż Józef Lange
Skora/y:
Józefina Skora - żona Andrzeja Dardasa - jej rodzice to Józef Skory (ur. 1849) oraz Marianna Szymańska (ur. 1855). Pobrali się w Gnieźnie w parafii farnej w 1875r.
Kawkowie:
Joanna Kawka - żona Władysława Dardasa - jej rodzice to:
Wojciech Kawka oraz Julianna Noske (lub Noska).
Wiem, że Wojciech miał brata, którego syn kupił dom w Gnieźnie, w którym obecnie mieszkam.
Kubscy i Matczakowie:
Stefan Kubski ur. 15 października 1897 w Koszewie ( wioska niedaleko Konina, okolice Skulska) zm. 7 maj 1959
żona - Helena Kubska zd. Matczak ur. 19 styczeń 1906 w Lisewie (okolice Skulska) zm. 6 sierpień 1985
rodzice Stefana: Wawrzyniec i Salomea Kubscy
rodzice Heleny: Wojciech i Anna Matczakowie
Woźniakowie i Bafia:
Wojciech Woźniak poślubił Mariannę Bafię. Dzieci:
Janina ur. 1 sierpień 1910 w Starachowicach zm. 17 kwiecień 19992 w Gnieźnie( moja prababcia)
Zofia ur. 10 sierpień 1918 zm. 11 listopad 2010 (po mężu Pirecka)
Jadwiga zm. 1986 (po mężu Karolu - Gnutek zm. 1984)
Henryk ur. 11 kwiecien 1923 zm. 20 maj 1994 w Kołodziejewie ( żona - Aniela ur. 30 maj 1925 zm. 3 luty 1997)
Wacław (żona - Stanisława Szymendera)
Stefan (żona - Jadwiga)
Jan ( żona - Stanisława)
Józef ( zmarł w czasie wojny - nie wiem jakiej).
Dutkiewiczowie i Kühn:
Dutkiewiczowie:
Michał Dutkiewicz urodzony najpewniej w Kcyni, potem przeprowadził się do Gniezna i był kantorem w Kapeli Gnieźnieńskiej w latach 1786 - 1800.
Miał syna - Marcina.
Marcin Dutkiewicz ur. 1790 , w 1816 ożenił się z Julianną Nowakoską (ur. 1794) w Kcyni.
Mieli syna Mateusza.
Mateusz Dutkiewicz ur. 1831 w 1859 ożenił się z Marianną Kühn (ur. 1834 w Izbicy Kujawskiej zm. 1889) najprawdopodobniej miała braci: Michała i Jana Augusta (oboje urodzeni w 1838)
Marianna Kühn - rodzice Michael i Catherina.
Mateusz i Marianna Dutkiewiczowie mieli córkę Michalinę (ur. 1873 w Mogilnie)
Michalina Dutkiewicz wyszła za mąż za Bolesława Ostrowskiego - mojego prapradziadka.
Bolesław Ostrowski był garncarzem - urodził się w Kcyni w 1868).
Rodzice Bolesława to Stanisław Ostrowski (ur. 1817) i Apolonia Mrówczyńska (ur. 1825). Pobrali się w Kcyni w 1849.
Apolonia Mrówczyńska - rodzice: Marcin Mrówczyński i Marianna (nazwisko rodowe nieznane)
Stanisław Ostrowski - rodzice: Kacper Ostrowski i Marianna (nazwisko rodowe nieznane)
pozdrawiam
Sebastian Fryda
Moje informacje:
Fryda: (rodzina z Falkowej, były tam dwie rodziny o takim nazwisku zupełnie ze sobą niespokrewnione)
Michał Fryda - ojciec Feliksa Frydy.
Feliks Fryda - ur. ok. 1880 we Falkowej. W 1912 wyemigrował do USA najprawdopodobniej do Pitsburga. Do Polski powrócił po II wojnie światowej.
Ożenił się z Marią (nazwisko rodowe nieznane).
Dzieci:
Jan Fryda ( mój pradziadek) ur. 26 grudzień 1904 zm. 26 luty 1986, ożenił się z Magdaleną Śmiertka (ur. 24 maj 1906 we Falkowej zm. 4 marzec 1980) Ok. 1939 przeprowadził się do Kołodziejewa lub Wierzejewic.
Paweł Fryda ożenił się z Hanną Janką. Właściciel tartaku we Falkowej.
Piotr Fryda - walczył jako partyzant.
Stanisław Fryda
Cecylia Fryda ( z męża - Bacia)
Hanna Fryda - mąż Michał Mul. Z tego co wiem Hanna żyje do dzisiaj.
Karol Fryda
Zofia Fryda - mąż Stanisław Łątka
Śmiertka:
Magdalena Śmiertka - poślubiła Jana Frydę.
Jej rodzice to: Jan Śmiertka i Anna (nazwisko rodowe nieznane)
rodzeństwo:
Stanisław Śmiertka (jego potomkowie żyją w Ciężkowicach)
Mieczysław Śmiertka
Wojciech Śmiertka
Dardasowie:
Kazimierz Dardas - żona Marianna Smogulecka. Mieli syna - Andrzeja.
Andrzej Dardas ur. 17 wrzesień 1868 w Jankowie/Mogilnie (?) zm. 6 kwiecień 1935 w Gnieźnie. Był policjantem. Ożenił się z Józefiną Skorą (ur. 1877) w Gnieźnie w parafii farnej 1895r.
Dzieci:
Kazimierz Dardas (ur. 1 marzec 1898 zm. 12 maj 1969 w Poznaniu) - żona Joanna Franciszka Owsianna ( ur. 15 sierpień 1895 w miejscowości Śrem, zm. 26 grudzień 1995 w Poznaniu)
Marian Dardas - żona Agnieszka (nazwisko rodowe nieznane)
Władysław Dardas (mój pradziadek) ur. 25 kwiecień 1910 zm. 19 grudzień 1948 w Gnieźnie był fryzjerem - żona Joanna Kawka (ur. 25 czerwiec 1909, zm. 8 wrzesień 1985 w Gnieźnie)
Józef Dardas - zginął w czasie II wojny światowej
Maria Dardas - mąż Józef Lange
Skora/y:
Józefina Skora - żona Andrzeja Dardasa - jej rodzice to Józef Skory (ur. 1849) oraz Marianna Szymańska (ur. 1855). Pobrali się w Gnieźnie w parafii farnej w 1875r.
Kawkowie:
Joanna Kawka - żona Władysława Dardasa - jej rodzice to:
Wojciech Kawka oraz Julianna Noske (lub Noska).
Wiem, że Wojciech miał brata, którego syn kupił dom w Gnieźnie, w którym obecnie mieszkam.
Kubscy i Matczakowie:
Stefan Kubski ur. 15 października 1897 w Koszewie ( wioska niedaleko Konina, okolice Skulska) zm. 7 maj 1959
żona - Helena Kubska zd. Matczak ur. 19 styczeń 1906 w Lisewie (okolice Skulska) zm. 6 sierpień 1985
rodzice Stefana: Wawrzyniec i Salomea Kubscy
rodzice Heleny: Wojciech i Anna Matczakowie
Woźniakowie i Bafia:
Wojciech Woźniak poślubił Mariannę Bafię. Dzieci:
Janina ur. 1 sierpień 1910 w Starachowicach zm. 17 kwiecień 19992 w Gnieźnie( moja prababcia)
Zofia ur. 10 sierpień 1918 zm. 11 listopad 2010 (po mężu Pirecka)
Jadwiga zm. 1986 (po mężu Karolu - Gnutek zm. 1984)
Henryk ur. 11 kwiecien 1923 zm. 20 maj 1994 w Kołodziejewie ( żona - Aniela ur. 30 maj 1925 zm. 3 luty 1997)
Wacław (żona - Stanisława Szymendera)
Stefan (żona - Jadwiga)
Jan ( żona - Stanisława)
Józef ( zmarł w czasie wojny - nie wiem jakiej).
Dutkiewiczowie i Kühn:
Dutkiewiczowie:
Michał Dutkiewicz urodzony najpewniej w Kcyni, potem przeprowadził się do Gniezna i był kantorem w Kapeli Gnieźnieńskiej w latach 1786 - 1800.
Miał syna - Marcina.
Marcin Dutkiewicz ur. 1790 , w 1816 ożenił się z Julianną Nowakoską (ur. 1794) w Kcyni.
Mieli syna Mateusza.
Mateusz Dutkiewicz ur. 1831 w 1859 ożenił się z Marianną Kühn (ur. 1834 w Izbicy Kujawskiej zm. 1889) najprawdopodobniej miała braci: Michała i Jana Augusta (oboje urodzeni w 1838)
Marianna Kühn - rodzice Michael i Catherina.
Mateusz i Marianna Dutkiewiczowie mieli córkę Michalinę (ur. 1873 w Mogilnie)
Michalina Dutkiewicz wyszła za mąż za Bolesława Ostrowskiego - mojego prapradziadka.
Bolesław Ostrowski był garncarzem - urodził się w Kcyni w 1868).
Rodzice Bolesława to Stanisław Ostrowski (ur. 1817) i Apolonia Mrówczyńska (ur. 1825). Pobrali się w Kcyni w 1849.
Apolonia Mrówczyńska - rodzice: Marcin Mrówczyński i Marianna (nazwisko rodowe nieznane)
Stanisław Ostrowski - rodzice: Kacper Ostrowski i Marianna (nazwisko rodowe nieznane)
pozdrawiam
Sebastian Fryda
Szukam nazwisk: Fryda, Kubscy, Śmiertka, Dardas, Woźniak, Kawka, Matczak i Ostrowscy.