Witam,
proszę o pomoc, naprowadzenie lub wybicie pomysłów z głowy.
Fakty:
1. 1808 r. przychodzi na świat 4x prababka Antonina Zdziejowska córka Józefa i Katarzyny Kinasiewicz. Józef i Katarzyna mają w sumie sześcioro dzieci. W pięciu przypadka Katarzyna występuje jako Kinasiewicz lub Kinasiewiczowa, a w jednym jako Staniewska (ponieważ jest to dziecię środkowe stąd twierdzenie iżto ta sama para).
2. 1812 r. ślub Mikołaja Kinesz i Marianny Kuczytyma.
3. 1824 r. rodzi się Stanisław Kinach syn Mikołaja i Marianny Koczylima.
4. 1835 r. rodzi się Jan Kulczycki syn Franciszka i Marianny Kinasiewicz córki Błażeja i Marianny Grabanowej.
5. Po roku 1850 występuje wyłacznie nazwisko Kinach w różnych korelacjach.
Wszystko w obrębie jednej parafii.
Przede wszystkim interesuje mnie Katarzyna Kinasiewicz jako moja 5x prababka po kądzieli. Reszta również lecz są to linie boczne.
W czym tkwi problem? Po przejrzeniu kilkukrotnym mikrofilmów nazwisko Kinasiewicz występuje wyłącznie w przypadku Katarzyny i Marianny. Niestety nie udało mi się znaleźć aktu ślubu Józefa Zdziejowskiego i Katarzyny Kinasiewicz. Z kolei akt urodzenia Antoniny z 1808 r. jest nad wyraz ubogi, nie jest podany ani status-zawód ojca ani imiona dziadków.
Wg etymologii zarówno Kinasiewicz jak i Kinach pochodzi od kinąć 'rosnąc, kipieć, cisnąć', Kinesz nie znalazłam.
I tu mi przyszło do głowy czy przypadkiem Kinasiewicz nie jest przekształceniem Kinacha i Kinesza. Wprawdzie ja obecnie Kinacha w formie żeńskiej przerobiłabym na Kinachównę lub Kinachową, ale jak było na początku XIX w.? Czy to możliwe?
W pierwszej połowie XIX w formie męskiej występuje Kinesz i Kinach, a w żeńskiej Kinasiewiczowa.
Tak sobie pomyślałam, że może się skupić na owych "Kinachach" i przeglądaćod początku wszystko bo mi to coś spokoju nie daje.
Tym bardziej, że w tej samej parafii w ciągu paru lat nazwisko Bałabuch zrobiło się Bałabuski, a Ruchayko - Ruchowski.
Jeśli to bzdura to mnie naprostujcie proszę.
Aaaa... zakładam jeszcze jedno.Jako że Katarzyna występuje jako Kinasiewiczowa, a nie Kinasiewiczówna byćmoże Kinasiewicz jest po pierwszym męzu, a prawdziwe nazwisko po ojcu Staniewska.
Nie ukrywam mam zagwozdkę.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Kinasiewicz, Kinach, Kinesz
Moderator: Moderatorzy
Kinasiewicz, Kinach, Kinesz
Pozdrawiam
Liliana
Szukam: Jabłoński, Hołyński, Korczyński, Zdziejowski, Rostkiewicz, Brytko(a), Zaborski-Zaborowski - Czortków dawne tarnopolskie
Kucała, Maraś - Małopolska - Myślenice, Nowosądeckie
Liliana
Szukam: Jabłoński, Hołyński, Korczyński, Zdziejowski, Rostkiewicz, Brytko(a), Zaborski-Zaborowski - Czortków dawne tarnopolskie
Kucała, Maraś - Małopolska - Myślenice, Nowosądeckie
Re: Kinasiewicz, Kinach, Kinesz
Liliano,
ja też mam problem z nazwiskiem Kinasiewicz. W różnych aktach spotkałam się z wersjami: Ginasiewicz, Kinosiewicz, Kinaszewicz i to chodziło o tę samą osobę. Nie piszesz skąd są Twoi Kinasiewicze, moi są z Wyganowa i Kobylina, ale ponoć przywędrowali ze wschodu.
Mój 3xpra Michał Kinasiewicz ożenił się z Rozalią Kwiatkiewicz, mieli Józefę 1849 i Pelagię 1853. Pelagia wyszła za Stefana Grobelnego w 1871r. I tak znikło nazwisko Kinasiewicz z Wielkopolski. Ja podejrzewałam, że jest to odojcowska forma niemieckiego nazwiska Kinast/Kinas.
Napisz proszę skąd są Twoi i czy możesz ich połączyć.
Pozdrawiam
Agata
ja też mam problem z nazwiskiem Kinasiewicz. W różnych aktach spotkałam się z wersjami: Ginasiewicz, Kinosiewicz, Kinaszewicz i to chodziło o tę samą osobę. Nie piszesz skąd są Twoi Kinasiewicze, moi są z Wyganowa i Kobylina, ale ponoć przywędrowali ze wschodu.
Mój 3xpra Michał Kinasiewicz ożenił się z Rozalią Kwiatkiewicz, mieli Józefę 1849 i Pelagię 1853. Pelagia wyszła za Stefana Grobelnego w 1871r. I tak znikło nazwisko Kinasiewicz z Wielkopolski. Ja podejrzewałam, że jest to odojcowska forma niemieckiego nazwiska Kinast/Kinas.
Napisz proszę skąd są Twoi i czy możesz ich połączyć.
Pozdrawiam
Agata