Witam,
Otóż w chwilach wolnych od pracy nad swoim drzewem genealogicznym, pracuje nad drzewem genealogicznym mojej dziewczyny. Jak narazie mam prawie wszystkich jej prapradziadków i kilku praprapra.
Większość pochodzi z Żyrardowa lub okolic, więc nie mam z tym problemów.
Jednak teraz zająłem się linią która pochodzi mieszkoała na terenach dzisiejszej Ukrainy.
Chodzi o nazwisko Dorszewski. Najstarszy pewny przodek to Ignacy Dorszewski, niestety nic o nim nie wiadomo. Jedyne co wiem to, że zmarł przed 1909 rokiem (na zdjęciach z tego roku żona Ignacego ma drugiego męża, lekarza okulistę z Kijowa Kadygrabowa).
Miał żonę Marię z domu Poraj-Madejską (Poraj-Madeyską).
Tropem może być to, że Siostra Marii Helena wyszła za Jana Talmę. Wiem, że Jan Talma zmarł w Uładówde (wioska koło Winnicy na Ukrainie), tam też zmarła jego córka w wieku 16 lat. (potwierdzone, mam zdjęcia grobów)
Wracając do Dorszewskich:
Ignacy i Maria miali synów.
Młodszy Kazimierz, zmarł około 1918 roku, w młodym wieku.
Straszy Roman urodził się 1892 zmarł w 1978 roku już w Żyrardowie.
Co wiem o Romanie:
- dowiedziałem się że, studiował 6 semestrów na Uniwersytecie Kijowski.
- mamy pismo z 11 stycznia 1921 roku, pisane przez: Zarząd Dóbr i Lasów Jerzego hr. Potockiego w Pomorzanach - ważne informacje z tego pisma, które mogą być pomocne to: Roman Dorszewski ukończył gimnazjum w Głuchowie gubernia Czernigowska (8klas), w 1915roku wysłuchał 6 semestrów wykładów na Wydziale prawnym w Kijowie. Tam Potocki zaświadcza, że kopie dokumentów złożonych na Uniwersytecie zostały skradzione Romanowi a oryginały pozostały na Uniwersytecie w Kijowie. Podpis i pieczęć tego Zarządu Pomorzan Potockiego
- inną informacją jest to, że Roman podczas studiów był członkiem studenckiego zrzeszenia filomatów i filaretów kijowskich.
- z przekazów ustnych dowiedziałem się, że Roman urodził się w Kijowie i nie wiem co robi tu Głuchowo, które jest trochę daleko od Kijowa.
Roman ożenił się z Olimpią Milewską pochodzącą z Jadowa. Gdzie wzieli ślub, nie wiem. Ale dziecko urodziło im się w 1929 roku.
Proszę o jakieś wskazówki gdzie mogę szukać, oczywiście nie tylko o Dorszewskim, ale i o Poraj-Madejskich.
Dodam, że nazwisko Dorszewski bardzo często mylone jest z nazwiskiem Doroszewski
Pozdrawiam serdecznie
Marek Wnuk
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Dorszewski, Poraj, Madejski
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 5
Dorszewski, Poraj, Madejski
Marek Wnuk, syn Tadeusza, wnuk Józefa, prawnuk Adama, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Wojciecha, praprapraprawnuk Walentego, prapraprapraprawnuk Sebastiana (urodzonego około 1790 roku, szukam aktu urodzenia)