UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Sikorski, Sas Dębski, Wciśliński, Strzelecki+ inne

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
stefelek
Podziękował/a: 52 razy
Podziękowano: 7 razy

Sikorski, Sas Dębski, Wciśliński, Strzelecki+ inne

Post autor: stefelek » ndz sie 28, 2011 12:43 pm

Witam,
poszukuję nazwisk i źrodeł z nimi związanymi z XVIII i XIX wieku /wcześniejsze również chętnie/ wiązących się z regionem małopolski, w następnych latach w kierunku kieleckiego i Warszawy, a konkretnie z miastami: Proszowice, Miechów, Książ Wielki, Szreniawa.
Nazwiska:
- Sikorski, Sas, Dębski/Dembski, Wciśliński/Wcieśliński, Strzelecki, Łakomski, Ćwikliński/Ćwiekliński

Podstawowe informacje zawarte są w "Proszowice, zarys dziejów do 1939 roku" Feliksa Kiryka.
O epizodzie Miechowskim potomków tych rodzin też co nieco wiem, niestety nie za wiele.

Jeżeli okazalo by się że jest możliwość skomunikowania się z potomkami tych rodzin, byłoby wspaniale.

Marszycki
Podziękował/a: 38 razy
Podziękowano: 17 razy

Re: Sikorscy, Sasowie z Proszowic i Miechowa.

Post autor: Marszycki » pn paź 17, 2011 10:57 am

Nazwisko Sas pojawia się w moim drzewie po stronie Pomian Srzednickich.W 1862 roku zawarte zostaje małżeństwo Ludwiki Zofii Srzednickiej z Janem Ledwonem synem Michała i Marianny z Sasów.
Interesuje mnie skąd pochodzili Michał i Marianna/gdzie zawarli małeństwo/.Prawdopodobni to proszowickie lub michowskie.
Stefan

kra43
Podziękował/a: 3 razy

Post autor: kra43 » pn paź 17, 2011 6:02 pm

Witam! Rodzina Sasów była też w Działoszycach.
Krystyna

AUTOR TEMATU
stefelek
Podziękował/a: 52 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: stefelek » wt paź 18, 2011 8:30 am

Witam kolejny raz i dodaję.
Siedliskiem nazwisk których podstawą jest nazwisko Sas jest Książ Wielki /Geneteka/.
Bliziutko do Proszowic i bliziutko do Miechowa.

Pozdrawiam.

marekgołuchowski

Re: Sikorski, Sas Dębski, Wciśliński, Strzelecki+ inne

Post autor: marekgołuchowski » sob gru 03, 2011 10:55 am

Witaj. Mam coś takiego-Waleria Gołuchowska 20.11.1860-12.08.1885 X ignacy Pitrof 1885-? syn ich Antoni Pitrof X Teresa Sas śl. 21.10.1883. Mielec św. Mateusza.
Pozdrawiam. Marek Gołuchowski.

Marszycki
Podziękował/a: 38 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Marszycki » sob gru 03, 2011 11:00 am

Mam Sikorską.Slub z Jerzmanowskim w Warszawie w 1842 roku ale Jerzmanowski pochodził z Galicji.Ich corka zmarła w parafii Dobranowice/wowczas to ziemia proszowicka/.Nie wiem skąd pochodziła Sikorska.
Stefan

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Post autor: mariamazur » sob gru 03, 2011 4:17 pm

Mam Barbarę z Mierzejewskich urodzoną w Reklach powiat (obecny) Pajęczno, córkę Macieja i Franciszki z Sikorskich, zmarłą w 1884 roku w wieku 79 lat. Ale jeszcze nie drążyłam tej gałęzi więc nic więcej nie wiem co się działo przed nią, czyli skąd była Sikorska.
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”