Witam,
poszukuję nazwisk i źrodeł z nimi związanymi z XVIII i XIX wieku /wcześniejsze również chętnie/ wiązących się z regionem małopolski, w następnych latach w kierunku kieleckiego i Warszawy, a konkretnie z miastami: Proszowice, Miechów, Książ Wielki, Szreniawa.
Nazwiska:
- Sikorski, Sas, Dębski/Dembski, Wciśliński/Wcieśliński, Strzelecki, Łakomski, Ćwikliński/Ćwiekliński
Podstawowe informacje zawarte są w "Proszowice, zarys dziejów do 1939 roku" Feliksa Kiryka.
O epizodzie Miechowskim potomków tych rodzin też co nieco wiem, niestety nie za wiele.
Jeżeli okazalo by się że jest możliwość skomunikowania się z potomkami tych rodzin, byłoby wspaniale.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Sikorski, Sas Dębski, Wciśliński, Strzelecki+ inne
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 38 razy
- Podziękowano: 17 razy
Re: Sikorscy, Sasowie z Proszowic i Miechowa.
Nazwisko Sas pojawia się w moim drzewie po stronie Pomian Srzednickich.W 1862 roku zawarte zostaje małżeństwo Ludwiki Zofii Srzednickiej z Janem Ledwonem synem Michała i Marianny z Sasów.
Interesuje mnie skąd pochodzili Michał i Marianna/gdzie zawarli małeństwo/.Prawdopodobni to proszowickie lub michowskie.
Stefan
Interesuje mnie skąd pochodzili Michał i Marianna/gdzie zawarli małeństwo/.Prawdopodobni to proszowickie lub michowskie.
Stefan
Witam! Rodzina Sasów była też w Działoszycach.
Krystyna
Krystyna
-
AUTOR TEMATU - Posty: 243
- Podziękował/a: 52 razy
- Podziękowano: 7 razy
Witam kolejny raz i dodaję.
Siedliskiem nazwisk których podstawą jest nazwisko Sas jest Książ Wielki /Geneteka/.
Bliziutko do Proszowic i bliziutko do Miechowa.
Pozdrawiam.
Siedliskiem nazwisk których podstawą jest nazwisko Sas jest Książ Wielki /Geneteka/.
Bliziutko do Proszowic i bliziutko do Miechowa.
Pozdrawiam.
-
Re: Sikorski, Sas Dębski, Wciśliński, Strzelecki+ inne
Witaj. Mam coś takiego-Waleria Gołuchowska 20.11.1860-12.08.1885 X ignacy Pitrof 1885-? syn ich Antoni Pitrof X Teresa Sas śl. 21.10.1883. Mielec św. Mateusza.
Pozdrawiam. Marek Gołuchowski.
Pozdrawiam. Marek Gołuchowski.
-
- Podziękował/a: 38 razy
- Podziękowano: 17 razy
Mam Sikorską.Slub z Jerzmanowskim w Warszawie w 1842 roku ale Jerzmanowski pochodził z Galicji.Ich corka zmarła w parafii Dobranowice/wowczas to ziemia proszowicka/.Nie wiem skąd pochodziła Sikorska.
Stefan
Stefan
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Mam Barbarę z Mierzejewskich urodzoną w Reklach powiat (obecny) Pajęczno, córkę Macieja i Franciszki z Sikorskich, zmarłą w 1884 roku w wieku 79 lat. Ale jeszcze nie drążyłam tej gałęzi więc nic więcej nie wiem co się działo przed nią, czyli skąd była Sikorska.
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.