UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Prof.Rudnicki Kazimierz
Moderator: Moderatorzy
Prof.Rudnicki Kazimierz
Witam.
W Pępowie pow.Gostyń/Wielkopolska znalazłam zaniedbane groby rodziny Rudnickich wywodzących się z Małopolski:
1.Rudolf Jan Rudnicki ur.27.03.1899 we Lwowie,syn Józefa i Józefy,zm.bezdzietnie 10.04.1985r.był kierownikiem szkoły w pobliskich Babkowicach,po jego śmierci żona Józefa wyprowadziła się w rodzinne strony.
2.Józefa Rudnicka ur.23.12.1871r.w Liszkowcach córka Franciszka Zawadzkiego i Ludwiki,matka Rudolfa.
3.Prof.Kazimierz Rudnicki ur.2.03.1877r.w Olejowie,syn Michała i Marii,zm.19.09.1953r.prawdopodobnie brat ojca Rudolfa?
Kto może udzielić bliższych informacji o tych osobach,głównie o prof.Kazimierzu?
Co było przyczyną przeprowadzki rodziny w tak odległe strony?
Zbieram informacje o nauczycielach z tych okolic.
Pozdrawiam.
Barbara
W Pępowie pow.Gostyń/Wielkopolska znalazłam zaniedbane groby rodziny Rudnickich wywodzących się z Małopolski:
1.Rudolf Jan Rudnicki ur.27.03.1899 we Lwowie,syn Józefa i Józefy,zm.bezdzietnie 10.04.1985r.był kierownikiem szkoły w pobliskich Babkowicach,po jego śmierci żona Józefa wyprowadziła się w rodzinne strony.
2.Józefa Rudnicka ur.23.12.1871r.w Liszkowcach córka Franciszka Zawadzkiego i Ludwiki,matka Rudolfa.
3.Prof.Kazimierz Rudnicki ur.2.03.1877r.w Olejowie,syn Michała i Marii,zm.19.09.1953r.prawdopodobnie brat ojca Rudolfa?
Kto może udzielić bliższych informacji o tych osobach,głównie o prof.Kazimierzu?
Co było przyczyną przeprowadzki rodziny w tak odległe strony?
Zbieram informacje o nauczycielach z tych okolic.
Pozdrawiam.
Barbara
-
- Podziękował/a: 38 razy
- Podziękowano: 17 razy
Re: Prof.Rudnicki Kazimierz
Rudniccy to także szlachta wielkopolska.Mozliwe że kiedys wyszli z Wielkopolski na Kresy by ponownie do rodzinnych stron wrócić.To częste wypadki!!
Miałem tak np.ze Studzińskimi i kresowa linia Marszyckich.
Prosze wpsać imie i nazwisko w books.pl.Jst kilku Rudnickich Kazimierzów
Stefan
Miałem tak np.ze Studzińskimi i kresowa linia Marszyckich.
Prosze wpsać imie i nazwisko w books.pl.Jst kilku Rudnickich Kazimierzów
Stefan
Bardzo dziękuję,wezmę wszystko pod uwagę.Bardzo chciałabym się dowiedzieć czy Kazimierz był prof.szkoły średniej czy wyższej i gdzie?
Pozdrawiam.
Barbara
Pozdrawiam.
Barbara
Prof.to z tablicy nagrobnej.Sprowadził się do Babkowic w 1951r.Był wdowcem.Nie mam więcej informacji.
Barbara
Barbara
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 17 razy
Witaj Barbaro,
Kazimierz Rudnicki (urodzony w roku 1877), był profesorem Państwowego Seminarium Nauczycielskiego Męskiego w Rawiczu, Wały Batorego nr 14. Informację o nim znajdziemy na stronie 370 (379) „Spisu nauczycieli szkół wyższych, średnich, zawodowych, seminariów nauczycielskich…”, wyd. Książnica Polska, 1924.
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication
Pozdrawiam
Kazimierz Rudnicki (urodzony w roku 1877), był profesorem Państwowego Seminarium Nauczycielskiego Męskiego w Rawiczu, Wały Batorego nr 14. Informację o nim znajdziemy na stronie 370 (379) „Spisu nauczycieli szkół wyższych, średnich, zawodowych, seminariów nauczycielskich…”, wyd. Książnica Polska, 1924.
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication
Pozdrawiam
Krzysztof
Witaj,Krzysztofie!
Nie masz pojęcia,jak bardzo cieszy mnie Twoja wiadomość.To rozstrzyga wszystkie wątpliwości.Z Babkowic do Rawicza tylko 30 km.
Wiem nawet,kto opracowuje historię rawickiego Seminarium.Zaraz spróbuję nawiązać kontakt.
Bardzo serdecznie dziękuję i gorąco pozdrawiam.
Barbara
Nie masz pojęcia,jak bardzo cieszy mnie Twoja wiadomość.To rozstrzyga wszystkie wątpliwości.Z Babkowic do Rawicza tylko 30 km.
Wiem nawet,kto opracowuje historię rawickiego Seminarium.Zaraz spróbuję nawiązać kontakt.
Bardzo serdecznie dziękuję i gorąco pozdrawiam.
Barbara