UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Otwinowski/Otfinowski oraz Ekielman;Gabelbaum;Gabeł?
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 21 razy
- Podziękowano: 31 razy
Re: Otwinowski/Otfinowski oraz Egelman;Gabelbaum;
Witaj Żanetko!
Przeglądałam dzisiaj swoje notatki z parafii Rzejowice pow. radomszczański i mam odnotowane w 1853 roku małżeństwo Jędrzeja Otwinowskiego wdowca z Klarą Piasecką wdową.
Czy Ty już znalazłaś swojego Andrzeja Otwinowskiego ?
Pozdrawiam Alicja
Przeglądałam dzisiaj swoje notatki z parafii Rzejowice pow. radomszczański i mam odnotowane w 1853 roku małżeństwo Jędrzeja Otwinowskiego wdowca z Klarą Piasecką wdową.
Czy Ty już znalazłaś swojego Andrzeja Otwinowskiego ?
Pozdrawiam Alicja
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Czy masz coś więcej na temat tego Jędrzeja? Czy to może syn Łukasza, a brat Antoniego?
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1269
- Podziękował/a: 151 razy
- Podziękowano: 28 razy
- Kontakt:
Niestety nic się nie ruszyło jak na razie i dotąd 
Alu - mój Jędrzej w tym roku mniej więcej się rodził.

Alu - mój Jędrzej w tym roku mniej więcej się rodził.
Ostatnio zmieniony pn paź 18, 2010 8:57 am przez zetka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
-
- Podziękował/a: 21 razy
- Podziękowano: 31 razy
Waldku, nic więcej nie wiem. Chyba już ze dwa lata temu zaczęłam spisywać z mikrofilmów indeksy małżeństw z tej parafii dla potrzeb geneteki , do samych aktów nie zaglądałam. A ponieważ ostatnio szukałam Piaseckich odszukałam stare notatki i przypomniała mi się prośba Żanety.
A nie jest wykluczone, że Jędrzejowi urodził się syn Andrzej, który osiedlił się później w parafii Książ Wielki bowiem moja rodzina z Chełma k/ Radomska też czasowo na początku XX wieku mieszkała w Zaryszynie parafia Książ Wielki. Cały czas się zastanawiamy co było przyczyną tej przeprowadzki i doszliśmy do wniosku, że tam Wielowiejski musiał posiadać majątek ziemski i tam zatrudnił na jakiś czas swojego rządcę z majątku w Chełmie.
Alicja
A nie jest wykluczone, że Jędrzejowi urodził się syn Andrzej, który osiedlił się później w parafii Książ Wielki bowiem moja rodzina z Chełma k/ Radomska też czasowo na początku XX wieku mieszkała w Zaryszynie parafia Książ Wielki. Cały czas się zastanawiamy co było przyczyną tej przeprowadzki i doszliśmy do wniosku, że tam Wielowiejski musiał posiadać majątek ziemski i tam zatrudnił na jakiś czas swojego rządcę z majątku w Chełmie.
Alicja
-
- Kontakt:
Waldku mówisz o tym Łukaszu z Biestrzykowa?Fronczak Waldemar pisze:Czy masz coś więcej na temat tego Jędrzeja? Czy to może syn Łukasza, a brat Antoniego?
Pozdrawiam Żaneta
-
- Kontakt:
Czy Łukasz był z Biestrzykowa, to nie wiem. Jego syn, Antoni tam się urodził w 1820 roku. Łukasz miał go z Jadwigą ze Stalężaków.
Nie mam czasu by się dobrać do tej linii.
Alicjo dziękuję za odpowiedź. Trzeba więc będzie ruszyć do Częstochowy
Nie mam czasu by się dobrać do tej linii.
Alicjo dziękuję za odpowiedź. Trzeba więc będzie ruszyć do Częstochowy

-
- Podziękowano: 153 razy
Może ten ślad przyda się.
W Starym Sączu ślub
1784 sept.23 Labor Stanislaus Otwinowski juvenis Margeritha Sikorzonka virgo de villa Moszczenica
świadkowie :Labor Casimirus Sikora et Paulus Szewczyk omnes de villa Moszczenica
ślubu udzielał Antoni Kmietowicz kapelan szpitalny
Pozdrawiam
Mieczysław
W Starym Sączu ślub
1784 sept.23 Labor Stanislaus Otwinowski juvenis Margeritha Sikorzonka virgo de villa Moszczenica
świadkowie :Labor Casimirus Sikora et Paulus Szewczyk omnes de villa Moszczenica
ślubu udzielał Antoni Kmietowicz kapelan szpitalny
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław
-
- Kontakt:
I wracam do tematu moich Otwinowskich . Z przykrością zawiadamiam że nic sie nie ruszyło. Choć....jest promyk nadziei. Przy wielkiej pomocy Julii odczytane zostały dane ze ślubu Ewy Ekielman - 1900 rok parafia Olkusz ( kto wie czy nie okaże się ona np. siostrą Marianny) gdzie rodzicami są Frydrych Ekielman( u Marianny w akcie zgonu Fryderyk Ekielman) oraz Marianna Gabeł ( u Marianny Anna Gabelbaum). Ewa wg aktu ślubu urodziła zis we wsi Złoczewy - takowej nie znalazłam, ale być może chodzi o Złoczew w woj. łódzkim ( to okaże się może po otrzymaniu aktu z AP)
Tamte strony ( okolice Łodzi i Warszawy )- jakby przez mglę pojawiają się w opowiadaniach rodzinnych - że gdzieś jakaś ciotka....ze pod Warszawa? - jednak bez żadnego dowodu. Ponoć w tamte strony wyjechała również córka Marianny - Julianna ale dotąd nie znalazłam żadnego śladu i tropu.
Tamte strony ( okolice Łodzi i Warszawy )- jakby przez mglę pojawiają się w opowiadaniach rodzinnych - że gdzieś jakaś ciotka....ze pod Warszawa? - jednak bez żadnego dowodu. Ponoć w tamte strony wyjechała również córka Marianny - Julianna ale dotąd nie znalazłam żadnego śladu i tropu.
Pozdrawiam Żaneta
-
- Podziękował/a: 25 razy
- Podziękowano: 57 razy
Żaneto,
Chyba to sygnalizowałam,ale dla przypomnienia(chociaż to informacje z dość odegłych lat):
AP Katowice ,sygnatura: 12/177/0/ 024 024 tytuł i daty: Jan Pieniążek z Krużlowej, sędzia ziemski krakowski, zatwierdza umowę przedślubną Adama Niewiarowskiego z Niewiarowa (k. Gdowa) i Jadwigi, córki Waleriana Otfinowskiego wnoszącej 6500 zł posagu zabezpieczonego dochodami z ws Machowice, Zborczyce, Niewiarów i Smolówkii; matka Adama Marianna, wdowa po Adamie Niewiarowskim (seniorze) otrzymuje dożywocie w postaci połowy dóbr po swoim mężu; odpis sporządził Jan Kmita, sekretarz ziemski krakowski; 1566.
opis: ; ; oryginał; ; ; Kraków; ; ; Jan Pieniążek; sędzia ziemski krakowski; Adam Niewiarowski; ; brak; łaciński; ; pergamin; ; karta; rękopis;
Julia
Chyba to sygnalizowałam,ale dla przypomnienia(chociaż to informacje z dość odegłych lat):
AP Katowice ,sygnatura: 12/177/0/ 024 024 tytuł i daty: Jan Pieniążek z Krużlowej, sędzia ziemski krakowski, zatwierdza umowę przedślubną Adama Niewiarowskiego z Niewiarowa (k. Gdowa) i Jadwigi, córki Waleriana Otfinowskiego wnoszącej 6500 zł posagu zabezpieczonego dochodami z ws Machowice, Zborczyce, Niewiarów i Smolówkii; matka Adama Marianna, wdowa po Adamie Niewiarowskim (seniorze) otrzymuje dożywocie w postaci połowy dóbr po swoim mężu; odpis sporządził Jan Kmita, sekretarz ziemski krakowski; 1566.
opis: ; ; oryginał; ; ; Kraków; ; ; Jan Pieniążek; sędzia ziemski krakowski; Adam Niewiarowski; ; brak; łaciński; ; pergamin; ; karta; rękopis;
Julia
Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl
-
- Kontakt:
Julio tak ale to trochę nie te lata - ja nie mogę sobie dać rady z pokoleniem moich pradziadków czyli z latami ok 1850-1900 a co dopiero połączyć ich z Janem Pieniążkiem
mam nadzieję że kiedyś byc może pojdzie gładko ale trzeba ruszyć z miejsca.
Po omacku już szukałam i to nic nie dało.

Pozdrawiam Żaneta
-
- Podziękowano: 9 razy
W piśmie komendanta dla internowanych w Birsztanach mjra Zdanoviciusa o przekazaniu , do dyspozycji dyrektora uzdrowiska, 21 internowanych polskich wojskowych (29/01/1940) pod pozycją 4 zapisano z błędem
"4 Leit Otfinwski Siergiusz" Może tu chodzić o nazwisko "Otfinowski lub Otfiński.
Dane z książki Piotra Łossowskiego "Litwa a Sprawy Polskie 1939-1940"
Pozdrawiam Jurek
"4 Leit Otfinwski Siergiusz" Może tu chodzić o nazwisko "Otfinowski lub Otfiński.
Dane z książki Piotra Łossowskiego "Litwa a Sprawy Polskie 1939-1940"
Pozdrawiam Jurek
-
- Kontakt:
Żaneto.
Dzięki uprzejmości Tomka z Piotrkowa Tryb. mamy kolejnych Otwinowskich z okolic Piotrków-Radomsko. Wiem, że to bardziej "moi" niż "Twoi", ale być może uda się to wszystko kiedyś połączyć.
Kazimierz Otwinowski zm. 1808, właściciel bądź dzierżawca Łęków Szlacheckich i Ogrodzonej
I żona - Antonina z Kraszkowskich
miał z nią dzieci:
Feliks
Jan
Rozalia żona Józefa Zdrowskiego
Magdalena żona Ignacego Paszewskiego.
II żona - Tekla z Paszewskich. Jako jej rodzice figurują Jan Godziemba /?/ i Marianna Got/ł/kowska.
dzieci z tego małżeństwa:
Bibianna 1799
Ignacy 1800
Stanisław 1803
W okolicach Piotrkowa musieli też przynajmniej jakiś czas mieszkać dwaj krewni Kazimierza:
Kazimierz Jaxa Otwinowski
Franciszek Otwinowski
Ci Otwinoscy powyżej pieczętowali się Gryfem, co widać dowodnie po przydomku "Jaxa".
Dzięki uprzejmości Tomka z Piotrkowa Tryb. mamy kolejnych Otwinowskich z okolic Piotrków-Radomsko. Wiem, że to bardziej "moi" niż "Twoi", ale być może uda się to wszystko kiedyś połączyć.
Kazimierz Otwinowski zm. 1808, właściciel bądź dzierżawca Łęków Szlacheckich i Ogrodzonej
I żona - Antonina z Kraszkowskich
miał z nią dzieci:
Feliks
Jan
Rozalia żona Józefa Zdrowskiego
Magdalena żona Ignacego Paszewskiego.
II żona - Tekla z Paszewskich. Jako jej rodzice figurują Jan Godziemba /?/ i Marianna Got/ł/kowska.
dzieci z tego małżeństwa:
Bibianna 1799
Ignacy 1800
Stanisław 1803
W okolicach Piotrkowa musieli też przynajmniej jakiś czas mieszkać dwaj krewni Kazimierza:
Kazimierz Jaxa Otwinowski
Franciszek Otwinowski
Ci Otwinoscy powyżej pieczętowali się Gryfem, co widać dowodnie po przydomku "Jaxa".
-
- Kontakt:
Dziękuję Waldku, ale Tomek już wczoraj tez podał mi te informacje na genealogach - zapisałam...i na razie tyle...moja luka jest trochę większa niestety 

Pozdrawiam Żaneta
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 72 razy
- Kontakt:
Re: Otwinowski/Otfinowski oraz Ekielman;Gabelbaum;Gabeł?
Zetka, wpis na genealodzy.pl w temacie Volumina Legum popełniłam przed chwią i .. mnie oświeciło.
Że losy Otwinowskich i Wierzyckich mogą być podobne w pewien sposób, hipoteza jest robocza, ale jest wiele za.
1697 r. nazwiska te spotykają się w Volumina Legum (tom V, strona 423) w związku z:
http://pl.wikipedia.org/wiki/August_II_Mocny
Wejście na tron polski tego pana nie było bardzo proste, miał konkurenta, właśnie Kraków był dla niego przeszkodą, ale mu się udało w końcu.
Twój najgłębszy ślad jest dość płytki, ale związek małżeński z prawdopodobną Niemką. U mnie nieco głębiej już, ale Paweł Wierzycki żeni się w Krystyną Hertel, też chyba niemieckie pochodzenie, bardzo prawdopodobne (Hertel nazwisko pojawia się w genetece i jest tam ślad, nawet Krystyny Hertel, choć nie mojej).
Nie wiem gdzie i kiedy był ten ślub (Pawła i Krystyny).
No nic, rzucam "hipotezę", żeby spojrzeć na nasze oba wątki łącznie, bo może coś w tym być.
Łucja
Że losy Otwinowskich i Wierzyckich mogą być podobne w pewien sposób, hipoteza jest robocza, ale jest wiele za.
1697 r. nazwiska te spotykają się w Volumina Legum (tom V, strona 423) w związku z:
http://pl.wikipedia.org/wiki/August_II_Mocny
Wejście na tron polski tego pana nie było bardzo proste, miał konkurenta, właśnie Kraków był dla niego przeszkodą, ale mu się udało w końcu.
Twój najgłębszy ślad jest dość płytki, ale związek małżeński z prawdopodobną Niemką. U mnie nieco głębiej już, ale Paweł Wierzycki żeni się w Krystyną Hertel, też chyba niemieckie pochodzenie, bardzo prawdopodobne (Hertel nazwisko pojawia się w genetece i jest tam ślad, nawet Krystyny Hertel, choć nie mojej).
Nie wiem gdzie i kiedy był ten ślub (Pawła i Krystyny).
No nic, rzucam "hipotezę", żeby spojrzeć na nasze oba wątki łącznie, bo może coś w tym być.
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
-
- Kontakt:
Re: Otwinowski/Otfinowski oraz Ekielman;Gabelbaum;Gabeł?
Być może - na razie to takie szukanie po omacku. Dziekuję
Pozdrawiam Żaneta