UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Józefa Zielińska z domu Rutka- trop
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 13 razy
Re: Józefa Zielińska z domu Rutka- trop
Adamie.
Ciekawy jestem czy "moje" dane są dobre?
1. Walenty Rutka s. Józef Karol (1794) i Małgorzata Mucha( 1795), ur.jak u Ciebie, ślub z Magdalena Marchewka (1840) w dniu jak u Ciebie w Kuczkach.Mieli, oj mieli dzieci: Jan (61), Ignacy(63),Antonina Zofia(65),Agnieszka(67),Jakób(70),Józef(72),Maryanna(73) i Antoni(75).
Ciekawy jestem czy "moje" dane są dobre?
1. Walenty Rutka s. Józef Karol (1794) i Małgorzata Mucha( 1795), ur.jak u Ciebie, ślub z Magdalena Marchewka (1840) w dniu jak u Ciebie w Kuczkach.Mieli, oj mieli dzieci: Jan (61), Ignacy(63),Antonina Zofia(65),Agnieszka(67),Jakób(70),Józef(72),Maryanna(73) i Antoni(75).
Tadeusz
-
AUTOR TEMATU - Posty: 814
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 6 razy
Witam,
dziękuję za odszyfrowanie nazwisk.
Tadeuszu, to Ci sami.
z moich metryk wynika że Józef Rutka ur. się około 1794 a Małgorzata Mucha ok. 1803.
Ślub Walentego w 07.02.1858 z Magdalena Marchewką.
Walenty Rutka był z Bud Kuczkowskich a Magdalena Marchewka z Józefatki.
Pozdrawiam Adam
PS
dziękuję za odszyfrowanie nazwisk.

Tadeuszu, to Ci sami.

z moich metryk wynika że Józef Rutka ur. się około 1794 a Małgorzata Mucha ok. 1803.
Ślub Walentego w 07.02.1858 z Magdalena Marchewką.
Walenty Rutka był z Bud Kuczkowskich a Magdalena Marchewka z Józefatki.
Pozdrawiam Adam

PS
"Mój" jest Ignacy żonaty z Wiktorią Tusińska (ślub 1890), mieli córkę Józefę, żonę Błażeja Zielińskiego (ślub w 1914?) z Jedlni.Mieli, oj mieli dzieci: Jan (61), Ignacy(63),Antonina Zofia(65),Agnieszka(67),Jakób(70),Józef(72),Maryanna(73) i Antoni(75).
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
Lipnickich z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
-
Adamie.
Nie wiem czy to też już masz ,ale co tam.
Rutka Józef Karol, s. Stanisława(1761?) Skaryszew lub okolice i Franciszki (1767) w Kieleckiem,ur.1794 w Skaryszewie lub okolicy, zmarł 30.07.1854 Kuczki ,ślub z Małgorzata Mucha (1795-Skaryszew lub okolica) 31.01.1820 w Skaryszewie.Mieli ,oj też mieli dzieci:Agnieszka (21),Jan(23),Józef(26),Franciszka(28),Ignacy(29),Franciszek(32),Wojciech(36) i Walenty(39)
Nie wiem czy to też już masz ,ale co tam.
Rutka Józef Karol, s. Stanisława(1761?) Skaryszew lub okolice i Franciszki (1767) w Kieleckiem,ur.1794 w Skaryszewie lub okolicy, zmarł 30.07.1854 Kuczki ,ślub z Małgorzata Mucha (1795-Skaryszew lub okolica) 31.01.1820 w Skaryszewie.Mieli ,oj też mieli dzieci:Agnieszka (21),Jan(23),Józef(26),Franciszka(28),Ignacy(29),Franciszek(32),Wojciech(36) i Walenty(39)
Tadeusz
-
Ogromnie dziękuję Panie Tadeuszu za informację. 
Zaraz napiszę do archiwum aby przesłali mi wskazane akty.
Bardzo się cieszę że mamy wspólnych przodków.
Pozdrawiam

Zaraz napiszę do archiwum aby przesłali mi wskazane akty.
Bardzo się cieszę że mamy wspólnych przodków.
Pozdrawiam

Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
-
Adamie .
Skoro masz już Józefa Karola Rutkę to może coś o jego ojcu?
Rutka Stanisław s. Konstanty(ok1735) i Zofia Skrzyńska(1737), ur.1761 okolice Skaryszewa,żonaty z Franciszką (1767) i mieli ,ano mieli dzieci:Jan(1785),Julianna(1786),Kazimierz (1789),Ewa(1791),Józef Karol(1794),Apolonia (1799) i Ludwika (1811).
Oczywiście ja nie mam metryk ,tylko dane.Każde dane dokładnie skonfrontować z czym się tylko da.
Skoro masz już Józefa Karola Rutkę to może coś o jego ojcu?
Rutka Stanisław s. Konstanty(ok1735) i Zofia Skrzyńska(1737), ur.1761 okolice Skaryszewa,żonaty z Franciszką (1767) i mieli ,ano mieli dzieci:Jan(1785),Julianna(1786),Kazimierz (1789),Ewa(1791),Józef Karol(1794),Apolonia (1799) i Ludwika (1811).
Oczywiście ja nie mam metryk ,tylko dane.Każde dane dokładnie skonfrontować z czym się tylko da.
Tadeusz
-
Jestem pod ogromny wrażeniem pańskiej pomocy. 
Wysłałem PW w sprawie kilku pytań,
pozdrawiam serdecznie
Adam

Wysłałem PW w sprawie kilku pytań,
pozdrawiam serdecznie
Adam

Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
-
Przyszły do mnie akty;
1) ślubu z 1820 orku między Józefem a Małgorzatą
oraz
2) zgonu Józefa
Pkt. 2 nic nie wnosi ponad to czego się już dowiedziałem.
Pkt. 1 jest ciekawy,
W 1820 roku w Skaryszewie ślub wziął
- Józef Karol Rutka, pracowity lat 27, z Kuczek, syn niezyjących Stanisława (zgon w 1800 lub 1818) i Franciszki (zgon w 1817) przedłożone metryki wyjęte z par. Skaryszewskiej, a
- Małgorzatą Muszanką, lat 25, w Kłonowie zamieszkała, córka nieżyjących, Szymona ( zgon 02.05.1810 metryka wyjęta z par. Skaryszewskiej) i Zofii (zgon 1803 z par. Tczów).
Niestety akt jest zbyt duży aby go zamieścić na jakimś fotosiku.
A mam problem z odczytaniem zgonu ojca pana młodego- Stanisława czy 1800 czy 1818. ;/
Pozdrawiam wieczorową porą.
Adam
1) ślubu z 1820 orku między Józefem a Małgorzatą
oraz
2) zgonu Józefa
Pkt. 2 nic nie wnosi ponad to czego się już dowiedziałem.

Pkt. 1 jest ciekawy,
W 1820 roku w Skaryszewie ślub wziął
- Józef Karol Rutka, pracowity lat 27, z Kuczek, syn niezyjących Stanisława (zgon w 1800 lub 1818) i Franciszki (zgon w 1817) przedłożone metryki wyjęte z par. Skaryszewskiej, a
- Małgorzatą Muszanką, lat 25, w Kłonowie zamieszkała, córka nieżyjących, Szymona ( zgon 02.05.1810 metryka wyjęta z par. Skaryszewskiej) i Zofii (zgon 1803 z par. Tczów).
Niestety akt jest zbyt duży aby go zamieścić na jakimś fotosiku.
A mam problem z odczytaniem zgonu ojca pana młodego- Stanisława czy 1800 czy 1818. ;/
Pozdrawiam wieczorową porą.

Adam
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Może zmniejsz za pomocą jakieś programu Photoscape lub po prostu w paincie 

Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com
-
Postaram się wrzucić jutro,
wpis jest taki;
"w roku tysiącznym óśmnastym", i teraz czy chodzi o 1818 czy 1810, inne daty w akcie są napisane normalnie.
wpis jest taki;
"w roku tysiącznym óśmnastym", i teraz czy chodzi o 1818 czy 1810, inne daty w akcie są napisane normalnie.

Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 23 razy
Witam,
Adamie, skąd wpadł Ci do głowy rok 1800? Bez wątpienia jest to 1818. Tak to drzewiej pisali "8" i jeszcze długo, długo potem
Adamie, skąd wpadł Ci do głowy rok 1800? Bez wątpienia jest to 1818. Tak to drzewiej pisali "8" i jeszcze długo, długo potem

Pozdrawiam,
Bożenna
Bożenna
-
No tak tylko chyba ksiedzu zjadlo sie po drodze "óśmset".
Badz co badz teraz zapoluje na akty zgonow.

Badz co badz teraz zapoluje na akty zgonow.

Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
-
Adamie.
Twoja Małgosia Muszanka "u mnie" występuje jako " z Muchów Rutkowa" . A więc na nasze Mucha. Co prawda w uwagach mam też Muszanka. Przy okazji, czy ma ona na 2 imię Maryanna? Bo istnieje taka ewentualność ,że pod takim imieniem też występuje.
Jeśli chodzi o jej ślub to świadkami byli:Michał Rutka lat 70 i Grzegorz Mucha lat 30 z Klonówka. Czy ma to potwierdzenie w Twoich dokumentach?Pytam z ciekawości. Na razie tyle.
Twoja Małgosia Muszanka "u mnie" występuje jako " z Muchów Rutkowa" . A więc na nasze Mucha. Co prawda w uwagach mam też Muszanka. Przy okazji, czy ma ona na 2 imię Maryanna? Bo istnieje taka ewentualność ,że pod takim imieniem też występuje.
Jeśli chodzi o jej ślub to świadkami byli:Michał Rutka lat 70 i Grzegorz Mucha lat 30 z Klonówka. Czy ma to potwierdzenie w Twoich dokumentach?Pytam z ciekawości. Na razie tyle.
Tadeusz
-
Witaj,
Tak jest sa Michal Rutka (stryj dla Jozefa) i Grzegorz Mucha.
Malgorzata w akcie wystepuje tylko po jednym imieniem. Ona sama jest Muszanka ale rodzice Muchowie.
Tak jest sa Michal Rutka (stryj dla Jozefa) i Grzegorz Mucha.
Malgorzata w akcie wystepuje tylko po jednym imieniem. Ona sama jest Muszanka ale rodzice Muchowie.

Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny