UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Otwinowski/Otfinowski oraz Ekielman;Gabelbaum;Gabeł?

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)
Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Re: Otwinowski/Otfinowski oraz Ekielman;Gabelbaum;Gabeł?

Post autor: mieczysław maziarski » śr gru 28, 2011 6:28 pm

W parafii Ołpiny w 1837 urodziła się Józefa córka D.Ignacego Otwinowski Oeconomus ołpinensis
i D.Józefy córka Franciszka Scharf.Chrzestnymi byli:Michał Bętkowski-proboszcz ołpiński Maryanna
żona Stanisława Rogawskiego -heres bonorum Ołpiny.
Pozdrawiam
Mieczysław

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Re: Otwinowski/Otfinowski oraz Egelman;Gabelbaum;

Post autor: zetka » wt sty 17, 2012 8:58 am

Fronczak Waldemar pisze:
W okolicach Piotrkowa musieli też przynajmniej jakiś czas mieszkać dwaj krewni Kazimierza:
Kazimierz Jaxa Otwinowski
Franciszek Otwinowski

Ci Otwinoscy powyżej pieczętowali się Gryfem, co widać dowodnie po przydomku "Jaxa".
jaka jest, Waldku, zależność rodzinna między Kazimierzem a tymi krewnymi??
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

Awatar użytkownika

poschadel
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: poschadel » wt sty 17, 2012 5:35 pm

Znalazłem jeszcze przy okazji moich poszukiwań:

Hipolit Otwinowski 112/1841 zm.23.12.1841 Kamieńsk, lat 4 syn Karola i Franciszki z Kaszyńskich (w urodzeniach z lat 1835-1838 nie ma go)
Krzysztof Bartosik
Szukam: Alama, Ludwiczak, Płomiński, Blada, Olejnik, Turlejski, Chmielewski.
Miejsowości: Kamieńsk, Barczkowice, Pytowice, Koźniewice, Kurzymąka, Piła Ruszczyńska, Gomunice, Kletnia, Świerczyńsko, Rozprza, Borszewice

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » wt sty 17, 2012 5:48 pm

Żaneto, nie znam ich pokrewieństwa, ale może niebawem się za to zabiorę :)
Urodzenia Hipolita trzeba szukać w Zdanii !!!!!!!!!!!!!!!!!
Pisałem już, że to "przybyloki", jak się mówi w Kamieńsku :rotfl:
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

Alicja Surmacka
Podziękował/a: 21 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Alicja Surmacka » wt sty 17, 2012 10:45 pm

Witam!
Żanetko, przepisałam swoje notatki uzupełniając jeszcze o zindeksowane śluby w parafii Chełmo ale niestety nie mam dobrych wieści. Robiłam notatki głównie z powodu Twojego Andrzeja Otwinowskiego ale już w trakcie uzmysłowiłam sobie, że to nie ten Andrzej, którego Ty poszukujesz.
Sądzę, że te informacje szybciej przydadzą się Waldkowi jeżeli się w ogóle przydadzą się komukolwiek.

OTWINOWSKI w parafii Chełmo.

Akt 3 z 1828 r ślub Łukasz Otwinowski + Klara Kaczmarczyk
Akt 28 z 1832 r ślub Ludwik Toczyński + Klara Otwinowska (wdowa po Łukaszu Otwinowskim)
Akt 7 z 1836 r ślub Bonawentura Otwinowski + Marianna Wójcik

Akt 28 z 18.09.1842 r Biestrzykówek
Andrzej Otwinowski syn Jana zagrodnika i Rozalii z Raczyńskich lat 19 we wsi Biestrzykowie zamieszkały poślubia Katarzynę Szymczyk z Biestrzykowa.

Akt 27 z 29.10.1843 r Biestrzykówek
Joachim Otwinowski sołtys lat 70 świadkiem na ślubie Marcina Siejki i Marianny Kolskiej

Akt 104 z 19.09.1844 Biestrzykówek
Urodzony Michał Otwinowski syn Benedykta lat 32 i Marianny z Wójcików lat 32

Akt 83 1845 r ur Otwinowska Marianna

Akt 66 z 1845 r zm. Marianna Otwinowska córka Andrzeja lat 24 i Katarzyny z Sosnowskich lat 21. Zgon zgłosił Joachim Otwinowski lat 60 .

Akt 22 z 1846 r ślub Tomasz Siejka + Marianna Otwinowska

Akt 113 z 10.11.1848 Biestrzykówek
Zm. Joachim Otwinowski lat 70 sołtys i rolnik z Biestrzykówka syn Marcina i Jadwigi. Owdowiała Rozalia z Berdyszów. Zgon zgłosili Benedykt Otwinowski lat 33
Andrzej Otwinowski lat 27
W 1848 roku w tej parafii szalała chyba jakaś zaraza czy epidemia bo jest odnotowany zgon rekordowo bo aż 230 osób.

Akt 62 z 10.06.1849 r Biestrzykówek
Ur. Antoni Otwinowski syn Andrzeja lat 26 i Katarzyny z Sosnowskich lat 24

Akt 30 z 31.03.1850 roku Biestrzykówek
Benedykt Otwinowski lat 37 zgłosił urodzenie Franciszka Kłosińskiego syna wdowy Róży Kłosińskiej lat 24 zamieszkałej na komornym. Najprawdopodobniej Róża Kłosińska zamieszkiwała w domu razem z Otwinowskimi i Benedykt jako gospodarz domu zgłasza urodzenie dziecka.
W 1848 roku w tej parafii szalała chyba jakaś zaraza czy epidemia bo jest odnotowany zgon rekordowo bo aż 230 osób.

Akt 95 z 26.10.1851 r
Ur. Teresa Otwinowska córka Andrzeja lat 29 i Katarzyny z Kalickich lat 27

Akt 9 z 31.01.1852 r ślub Otwinowski Ludwik syn zmarłego Joachima i Rozalii z Raczyńskich z Dobrowolską Agatą lat 18 z Biestrzykowa.

Akt 55 z 23.04.1853
Zm. Otwinowska Katarzyna z Biestrzykówka lat 27 córka Jana i Agnieszki z Bednarczyków z Chrzanowic. Owdowiał Andrzej

Akt 118 z 30.12.1854
Ur. Otwinowska Wiktoria z Biestrzykówka córka Andrzeja i Klary z Wójcików

Akt 97 z 17.10.1854 r
Zm. Otwinowska Rozalia z Biestrzykowa wdowa lat 64 córka Marcina i Petroneli z Raczyńskich. Zgon zgłosił Bonawentura Otwinowski lat 42 i Andrzej Otwinowski lat 32

Akt 18 z 19.09.1855 r
Ślub Więcławskiego Tomasza służącego z Jadwigą Otwinowską córką Benedykta i Marianny z Sikorów lat 17

Akt 125 z 1855 roku zm. Otwinowska Teresa lat 3 córka Andrzeja rataja i Klary z Piasecznych ( urodzenie pewnie przeoczyłam)

Akt 32 z 1856 r. Chełmo
Ur. Marianna Otwinowska córka Antoniego – rataja dworskiego lat 38 i Katarzyny z Domińczyków lat 37

Akt 13 z 1856 roku Chełmo
Zm. Jan Otwinowski lat 2,5 syn Antoniego i Katarzyny z Domińczyków

Akt 50 z 28.04.1860 r
Ur. Otwinowski Józef z Marianowa syn Andrzeja lat 38 i Klary z Wójcikowskich

Akt 23 z 1860 r
Ślub Kizerweter Jan (być może winno być Gizerweter, bo takie nazwisko w tym rejonie występuje) poślubia Wiktorię Otwinowską córkę Bonawentuty i Marianny z Wójcików lat 20

Akt 51 z 11.05.1860 r
Zm. Józef Otwinowski tygodni 2 syn Andrzeja i Klary z Piasecznych

Akt 91 z 1860 r
Zm. Marianna Otwinowska z Chełma lat 14 urodzona w Biestrzykówku córka Andrzeja i niegdy Katarzyna z Sosnowskich

Akt 116 z 04.10.1862 r.
Zm. Benedykt Otwinowski lat 50 syn Joachima i Rozalii. Owdowiała Marianna z Wójcikowskich.

Akt 23 z 17.02.1864 r Granice
Ur. Maciej Otwinowski syn Andrzeja i Klary z Wójcików

Akt 37 z 1864 r
Zm. Otwinowski Maciej

Akt 15 z 1865 r
Otwinowski Michał syn Benedykta i Marianny z Wójcikowskich lat 20 poślubia Mariannę Gwiazdę córkę Antoniego i Marianny z Mazgalów

Akt 29 z 1870 zm. Otwinowska Marianna z Biestrzykowa
Akt 43 z 1873 r ślub Kazimierz Bareła + Katarzyna Otwinowska

I jeszcze wynotowałam jeden akt z parafii w Niedośpielinie.

Akt 13 z 13.05.1853 r Wola Roszkowa
Ur. Jan Nepumucen syn Antoniego Otwinowskiego karbowego we wsi Wola Roszkowa przy dworze w służbie zostającego lat 34 i Katarzyny Dornonczyk?

W parafii w Chełmie do 1838 roku indeksy zawierają same imiona. Czytałam wprawdzie wszystkie akty ale wynotowywałam wyłącznie swoich. Sądzę, że nazwisko Otwinowski występuje od samego początku w księgach w parafii..

Pozdrawiam serdecznie Alicja

-- Post scalono 17 sty 2012, 22:47 --

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » śr sty 18, 2012 12:23 am

Miła niespodzianka :)

Jest połączenie (prawie) z gałęzią, która poprzez Radomsko trafiła do Kamieńska.
Akt 3 z 1828 r ślub Łukasz Otwinowski + Klara Kaczmarczyk
Być może był to drugi ślub Łukasza?
Pierwszy powinien być z Jadwigą Stalężak (?) Ale to tylko założenie.
Mieli syna Antoniego Otwinowskiego ur. 9-06-1820 w Biestrzykowie.
O innych dzieciakach nic nie wiem.
Akt 32 z 1856 r. Chełmo
Ur. Marianna Otwinowska córka Antoniego – rataja dworskiego lat 38 i Katarzyny z Domińczyków lat 37
Akt 13 z 1856 roku Chełmo
Zm. Jan Otwinowski lat 2,5 syn Antoniego i Katarzyny z Domińczyków
oraz ten z Niedośpielina
Akt 13 z 13.05.1853 r Wola Roszkowa
Ur. Jan Nepumucen syn Antoniego Otwinowskiego karbowego we wsi Wola Roszkowa przy dworze w służbie zostającego lat 34 i Katarzyny Dornonczyk?
to dzieci tej samej pary.
Otwinowscy o których pisaliśmy w wątku "kamieńszczańskim", a którzy urodzili się Zdanii, to dzieci tej samej pary.
Katarzyna naprawdę nazywała się Marianna, ale używała innego imienia. Urodziła się 31-03-1821 w Zdanii c. Wawrzyńca Domińczaka i Teodory Ślężak - to nazwisko w par. Chełm i okolicach również licznie występuje.

PS
Nie jestem przesądny, ale przypadek w/w Jana Nepomucena jest ciekawy. Urodził się 13 maja, zapisano go w księdze pod nr 13 i pod takim samym numerem figuruje w aktach zgonu :niewiem:
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » śr sty 18, 2012 2:15 pm

OTWINOWSKI w parafii Chełmo.

Akt 28 z 18.09.1842 r Biestrzykówek
Andrzej Otwinowski syn Jana zagrodnika i Rozalii z Raczyńskich lat 19 we wsi Biestrzykowie zamieszkały poślubia Katarzynę Szymczyk z Biestrzykowa.

Akt 83 1845 r ur Otwinowska Marianna

Akt 66 z 1845 r zm. Marianna Otwinowska córka Andrzeja lat 24 i Katarzyny z Sosnowskich lat 21. Zgon zgłosił Joachim Otwinowski lat 60 .

Akt 62 z 10.06.1849 r Biestrzykówek
Ur. Antoni Otwinowski syn Andrzeja lat 26 i Katarzyny z Sosnowskich lat 24

Akt 95 z 26.10.1851 r
Ur. Teresa Otwinowska córka Andrzeja lat 29 i Katarzyny z Kalickich lat 27

Akt 9 z 31.01.1852 r ślub Otwinowski Ludwik syn zmarłego Joachima i Rozalii z Raczyńskich z Dobrowolską Agatą lat 18 z Biestrzykowa.

Akt 18 z 19.09.1855 r
Ślub Więcławskiego Tomasza służącego z Jadwigą Otwinowską córką Benedykta i Marianny z Sikorów lat 17

Akt 125 z 1855 roku zm. Otwinowska Teresa lat 3 córka Andrzeja rataja i Klary z Piasecznych ( urodzenie pewnie przeoczyłam)

Akt 50 z 28.04.1860 r
Ur. Otwinowski Józef z Marianowa syn Andrzeja lat 38 i Klary z Wójcikowskich

Akt 51 z 11.05.1860 r
Zm. Józef Otwinowski tygodni 2 syn Andrzeja i Klary z Piasecznych

Akt 91 z 1860 r
Zm. Marianna Otwinowska z Chełma lat 14 urodzona w Biestrzykówku córka Andrzeja i niegdy Katarzyna z Sosnowskich

Akt 116 z 04.10.1862 r.
Zm. Benedykt Otwinowski lat 50 syn Joachima i Rozalii. Owdowiała Marianna z Wójcikowskich.

Akt 23 z 17.02.1864 r Granice
Ur. Maciej Otwinowski syn Andrzeja i Klary z Wójcików

Ilu było Andrzejów ? Te Katarzyny i Rozalie mi coś też nie pasują :)
Wg mnie ( tak to poukładałam) i proszę o ewentualne uwagi
1. Marcin i JAdwiga Otwinowscy
1.1 Salomea 1778?-1847 oo Jastrzębski Łukasz
1.2 Joachim 1778?-1848 oo Berdysz Rozalia (-1848)
1.2.1 Benedykt + Wójcikowska
1.2.1.1 Michał (1845 -) + Gwiazda
1.2.2 Ludwik + Dobrowolska
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach

Awatar użytkownika

Alicja Surmacka
Podziękował/a: 21 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Alicja Surmacka » śr sty 18, 2012 8:47 pm

Żanetko, Andrzej był jeden, tyle, że owdowiał 23.04.1853 roku w Chełmie i w tym samym roku poślubił już jako wdowiec w parafii ościennej t.j. w Rzejowicach Klarę Piasecką wdowę - o tym Ci już pisałam.
A to, że występują różne nazwiska panieńskie matek dzieci to chyba dość częste zjawisko. W kolejnej ościennej parafii w Bąkowej Górze moja prababka Józefa z Warwasińskich niemal przy każdym kolejnym urodzonym dziecku w latach 1861 do 1879 ma inne nazwisko; Arwasińska, Charwasińska a nawet zupełnie obce, którego nie znalazłam w swojej genealogii.

Powracając do Otwinowskich, mam wrażenie, że przybyli do Biestrzykówka czy Biestrzykowa z powodu dziedzica Rutkowskiego i jego majętności.
Akt 21 z 30.05.1841 roku mam odnotowany ślub:
Świadek Urodzony Józef Jodłowski - dziedzic wsi Biestrzyków lat 25 szwagier niżej wymienionej Doroty Konstancji Rutkowskiej oraz Mateusz Jasiński plenipotent dóbr Bartodzieje i Dobryszyce - szwagier niżej wymienionego Jana Musznickego, który to poślubia Dorotę Konstancję Rutkowską córkę Jacentego Rutkowskiego dziedzica wsi Zdania i posessora dóbr Zagórze.

I jeszcze jedna informacja dotycząca Otwinowskich/Otfinowskich: W KLS Radomska jest zapisana Jadwiga Otfinowska ur 15.10.1795 roku w Gnieźnie , pochodzenie szlacheckie, emerytka przesiedlona do Częstochowy a do Radomska przybyła z Pajęczna w 1855 roku.

Pozdrawiam serdecznie Alicja

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » śr sty 18, 2012 9:44 pm

Alicjo, to by wyjaśniało skąd tak często Otwinowscy przenosili się do Zdanii.
Stamtąd właśnie pochodziła panna Marianna Domińczak, która była za Antonim Padewskim Otwinowskim, ratajem, fornalem i karbowym w majątkach, ojcem dzieciaków, które później pojawiają się w Kamieńsku, ale wcześniej rodzą się właśnie w Zdanii oraz jej brat Adam Domińczak (to przodek Włodka Stefaniego, który by tu mógł sporo wyjaśnić, szkoda, że go nie ma na forum)
.....................
Jednak historia Otwinowskich w Biestrzykowie jest nieco starsza.
Mamy przecież parę: Marcin i Jadwiga NN, którzy tam mieszkają już w XVIII wieku z drugiej mamy parę, ale chyba z młodszego pokolenia (kto wie czy nie chodzi o syna W/W) Łukasza Otwinowskiego (ur ok 1782) i Jadwigę Stalężak/Potężonkę (ur. ok 1793)
Nazwisko tej Jadwigi zapisano na tyle niewyraźnie, że mam trudność w interpretacji.
Włodek Stefani (który również pochodzi z tej linii) odczytał jako "Potężonka", ja w jednym dokumencie spotkałem "Stalężak".
.......................................
Jak będę w Częstochowie, to sprawdzę czy Marcin i Jadwiga, to pierwsza para w tej parafii.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » ndz lut 05, 2012 7:04 pm

Nie chcę zapeszać dopóki nie zbadam wszystkich dokumentów, ale chyba znalazłam Andrzeja!
Rok urodzenia zbliżony do tego, którego poszukuję bo szukałam w latach 1854-57 a ten jest z roku 1852. Ale jest jeszcze coś.
Jędrzej Otwinowski z 1852 roku urodzony jest z Błażeja Otwinowskiego i Heleny Imielskiej czyli rodziców również Walentego, którego znalazłam w parafii Pilica ( o tym ślubie z panną Tam pisałam wcześniej). Walenty urodził się w Czekaju parafia Tarnawa. Jędrzej zaś w Wojciechowie parafii Mstyczów to ok. 4 km od Czekaja i ok. 30 km od Pilicy. Poza tym czy to zbieg okoliczności że Walenty brał ślub w Pilicy a jego dzieci rodziły się w sąsiedniej wsi gdzie rodziły sie dzieci mojego prapradziadka ?
Ostatnio zmieniony pn lut 20, 2012 10:17 pm przez zetka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Żaneta

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » ndz lut 05, 2012 7:54 pm

zetka pisze:Nie chcę zapeszać dopóki nie zbadam wszystkich dokumentów, ale chyba znalazłam Andrzeja!
Młodszy pomocniku, trzymam kciuki. :ok:
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » ndz lut 05, 2012 8:36 pm

Będę informować o postępach :)

PS. Nie wiedziałam, że zostałam młodszym pomocnikiem :)a kogo?
Pozdrawiam Żaneta

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » ndz lut 19, 2012 9:44 pm

W 1791 rodzą się bliźniaki Otfinowskie - Agnieszka i Sebastian.
Rodzice to Szymon Otfinowski i Regina Gajecka.

Parafia Mstyczów
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » pn lut 20, 2012 10:27 pm

W związku z ostatnimi odnalezionymi tropami chwilowo zawężam swoje poszukiwania do rodziny Otwinowskich pochodzących od

Mateusza Otwinowski ( ok. 1754 - 1814) i Agaty Pawłuska (ślub w 1807 roku w Białowieży)

Mateusz miał również pierwsza żonę Magdalenę Liszcz (Liść ) z nią dzieci do 1807 roku: Katarzyna, Bartłomiej,Małgorzata, Salomea.

oraz do rodziny syna Stanisława Otwinowskiego i Jadwigi Capiga ----Błażeja Otwinowskiego i jego żony Heleny Imielska
Ostatnio zmieniony wt lut 21, 2012 10:19 pm przez zetka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Żaneta

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » pn lut 20, 2012 11:07 pm

Rodziny pochodzącej od?
Czyli czego konkretniej szukać? :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”