UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Daniłowicze - Podlasie

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
stefelek
Podziękował/a: 52 razy
Podziękowano: 7 razy

Daniłowicze - Podlasie

Post autor: stefelek » śr gru 14, 2011 9:13 pm

Witam,
i gdy tylko się pisze o Podlasiu natychmiast się pojawiam.
Szukam wszystkich dostępnych informacji, zdjęć i dokumentów związanych z moją daleką rodziną - Daniłowiczami /nazwisko mojego dziadka Mieczysława/ którzy mieszkali przez cały XIX wiek w okolicach Śniadowa/Smłodowa. Podstawowym i ogólnie dostępnym potwierdzeniem tego co piszę jest strona http://www.katalogszlachty.com na której to stronie można znaleźć Apolinarego Daniłowicza szlachcica bez przypisanego herbu - to mój prapradziadek. Skąd przybyli ? Z jakich Daniłowiczów się wywodzili ? Pradziadkowie emigrowali do Warszawy pod koniec XIX wieku. Rodzin o tym nazwisku na Podlasiu było parę. Na razie udało mi się wstępnie potwierdzić legendę rodzinną o rodzinnym herbie Sas lub herbie o tej nazwie przez tę rodzinę używany. Na Podlasiu we wcześniejszych wiekach były rodziny Daniłowiczów "używających herbu Sas" bez żadnej negatywnej konotacji na ten temat /wielotomowy herbarz Niesieckiego/.
Zakladam że Wielkie Księstwo Litewskie mialo swoje własne zwyczaje i Niesiecki potrafił to uszanować.
Pozdrawiam.
Stefan.
Notatka administratora
Temat został wydzielony w osobny wątek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”