UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Gronczewscy

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
irickman
Podziękował/a: 1 raz

Gronczewscy

Post autor: irickman » ndz lis 28, 2010 4:40 am

Szukam przodków rodziny Gronczewskich ur. w parafi Zerzeń i w Żyrardowie.Nie mogę namierzyć żadnych metryk z lat 1900-1915.Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje.

tadeusz
Podziękowano: 1 raz

Re: Gronczewscy

Post autor: tadeusz » ndz lis 28, 2010 2:21 pm

Trzeba szukać nie w Żyrardowie, a np. w Bolimowie i Nieborowie. Ja mam kilku Gronczewskich w swoim drzewie. Proszę spojrzeć do Geneteki. Zdjęcia aktów z Bolimowa mogę przesłać. Pozdrawiam.

AUTOR TEMATU
irickman

Post autor: irickman » pn lis 29, 2010 6:21 am

Ja już dawno przeszukałam całą genetekę i albo ja mam jakieś złe informacje od rodziny,albo te metryki nie istnieją. Zwłaszcza te lata które mnie interesują (1900-1920). Czy mogłabym prosić o sprawdzenie w Pańskim drzewie czy ma Pan tam następujące osoby :Tadeusz Gronczewski (wg. moich danych ur. w Żyrardowie ok.1915),Feliks Jan Gronczewski i Franciszek Gronczewski oraz małżeństwo Paweł i Joanna (z d. Firlej )Gronczewscy.Z góry bardzo serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

tadeusz

Post autor: tadeusz » pn lis 29, 2010 8:37 am

Paweł Gronczewski urodził się w 1875 roku w Bartnikach, był synem Antoniego i Karoliny Szczepanik. Ożenił się z Joanną Firlej córką Stanisława i Józefy Kowalskiej . Ślub miał miejsce w Żyrardowie w dniu 21.o1.1894r. Akt dostępny jest w internecie. Gronczewskimi z wieku XX już się nie interesowałem. Pozdrawiam.

AUTOR TEMATU
irickman

Post autor: irickman » pn lis 29, 2010 1:42 pm

Panie Tadeuszu,czy mogłabym prosić o zdjęcia tych aktów? Jeszcze raz bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie.

tadeusz

Post autor: tadeusz » wt lis 30, 2010 12:14 am

http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... ronczewski tu jest akt ślubu Pawła Gronczewskiego, nie wiem czy interesują panią akty np rodziców Pawła itd. Jeżeli tak to proszę podać w prywatnej wiadomości swój adres internetowy i będę wysyłał to pocztą. Szkoda zaśmiecać forum. Pozdrawiam

AUTOR TEMATU
irickman

Post autor: irickman » wt lis 30, 2010 10:24 am

Wielkie dzięki Panie Tadeuszu,dalej już sobie poradzę.Pozdrawiam.

AUTOR TEMATU
irickman

Post autor: irickman » pt paź 14, 2011 5:25 pm

Panie Tadeuszu,witam serdecznie i proszę jeszcze raz o pomoc (w ramach możliwości :-) )
Dotarłam do rodziców i dziadków Tadeusz Gronczewskiego (urodzonego w Żyrardowie),są to Franciszek Gronczewski (ur. w 1870) i Florentyna Gajewska (ślub w 1898r.).Teraz szukam metryk rodziców Franciszka Gronczewskiego.Wiem,że jego ojciec to Kazimierz Gronczewski,a matka miała na imię Elżbieta (nie znam nazwiska panieńskiego).Poszukuję jakichkolwiek informacji o Kazimierzu i Elżbiecie.
Podaję swój e-mail irickman@o2.pl
Serdecznie pozdrawiam.
Izabela

Awatar użytkownika

marta1044
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 13 razy

Post autor: marta1044 » pt paź 14, 2011 5:36 pm

Witaj Izabelo,

Przeczytaj jeszcze raz watek na szlacheckim forum.
Przeciez tam Ci wszystko wylozylam na tacy!
Pozdrawiam,

Marta

AUTOR TEMATU
irickman

Post autor: irickman » pt paź 14, 2011 7:40 pm

Dobrze,że się do mnie odezwałaś Marto!
Mam dwie prośby kochana.
Czy mogłabyś objaśnić mi te skróty (1v,2v) oraz kim są w takim razie Jan i Wojciech Wierzbiccy oraz Antonina

1899r. +Elzbieta Wierzbicka 1v Kazimierzowa Gronczewska 2v Janowa Wierzbicka
urodzona w Kaczkowie par. Mszczonow, corka rodzicow Kaminskich

teraz dodatkowo
1889 64 Jan Wierzbicki Elżbieta Gronczewska Mszczonów
1889 53 Wojciech Wierzbicki Antonina Gronczewska Mszczonów
I jeszcze jedna sprawa "z innej beczki".Czy byłabyś w stanie odnalezć kogoś z rodziny Pokorów.Chodzi mi dokładnie o Wacława Pokorę ożenionego z Janiną (niestety nie znam ani daty ślubu ani nazwiska panieńskiego Janiny).Jedyna informacja jaką posiadam to fakt,że Wacław miał pięciu braci,a dzieci Janiny i Wojciecha rodziły się w Warszawie więc można przypuszczać,że stamtąd pochodzili (lub z bliskich okolic).Pamiętam,że często mówiło się o Jadowie nad Liwcem gdzie często jeżdzili do jakichś krewnych.To jedyny trop jaki znam.Proszę pomóż.

-- Post scalono 14 paź 2011, 18:46 --

I jeszcze jedno Marto,
czy jesteś w posiadaniu informacji o miejscu i dacie urodzenia Florenty Gajewskiej (żony Franciszka Gronczewskiego) -oboje pochowani w Zerzniu choć w genetece jest tylko Franciszek.
pozdrawiam
Iza

Awatar użytkownika

marta1044

Post autor: marta1044 » pt paź 14, 2011 8:06 pm

irickman pisze:Dobrze,że się do mnie odezwałaś Marto!
Mam dwie prośby kochana.
Czy mogłabyś objaśnić mi te skróty (1v,2v) oraz kim są w takim razie Jan i Wojciech Wierzbiccy oraz Antonina

1899r. +Elzbieta Wierzbicka 1v Kazimierzowa Gronczewska 2v Janowa Wierzbicka
urodzona w Kaczkowie par. Mszczonow, corka rodzicow Kaminskich

teraz dodatkowo
1889 64 Jan Wierzbicki Elżbieta Gronczewska Mszczonów
1889 53 Wojciech Wierzbicki Antonina Gronczewska Mszczonów
Izo, w wiadomosci, ktorej czesci skopiowalas powyzej, podalam rowniez link do ksiag metrykalnych z Mszczonowa. W tych ksiegach sa wszystkie podane powyzej metryki.
1v = primo voto = pierwszego slubu
2v = secundo voto = drugiego slubu
Czyli krotko mowiac Elzbieta Kaminska wdowa po Kazimierzu Gronczewskim wyszla drugi raz za maz za Jana Wierzbickiego
Namiar na ta metryke masz powyzej, link do zespolu ASC ze Mszczonowa podaje raz jeszcze http://metryki.genealodzy.pl/zs0024d
irickman pisze: I jeszcze jedna sprawa "z innej beczki".Czy byłabyś w stanie odnalezć kogoś z rodziny Pokorów.Chodzi mi dokładnie o Wacława Pokorę ożenionego z Janiną (niestety nie znam ani daty ślubu ani nazwiska panieńskiego Janiny).Jedyna informacja jaką posiadam to fakt,że Wacław miał pięciu braci,a dzieci Janiny i Wojciecha rodziły się w Warszawie więc można przypuszczać,że stamtąd pochodzili (lub z bliskich okolic).Pamiętam,że często mówiło się o Jadowie nad Liwcem gdzie często jeżdzili do jakichś krewnych.To jedyny trop jaki znam.Proszę pomóż.
Nie bylabym w stanie gdyz nawet nie podalas przyblizonych lat kiedy te osoby zyly.
Ja bym przeszukala warszawskie indeksy w Genetece pod katem nazwiska Pokora. Moze cos sie trafi.
irickman pisze: I jeszcze jedno Marto,
czy jesteś w posiadaniu informacji o miejscu i dacie urodzenia Florenty Gajewskiej (żony Franciszka Gronczewskiego) -oboje pochowani w Zerzniu choć w genetece jest tylko Franciszek.
Wszystko wlacznie z metryka mozna znalezc w Genetece w rejestrze slubow z Zyrardowa. W akcie powinno byc napisane gdzie i mniej wiecej kiedy Florentyna urodzona. Wystarczy tylko troche poszukac.
Pozdrawiam,

Marta

AUTOR TEMATU
irickman

Post autor: irickman » pt paź 14, 2011 8:17 pm

Wacław Pokora i Janina urodzeni ok.1900/1910

A mi się wyswietla,że strona jest aktualizowana i nie mogę nic otworzyć pod tym linkiem http://metryki.genealodzy.pl/zs0024d
Genetekę przeszukałam co do Pokorów,wprawdzie pojawia sie Jadów dosyć często,ale nic z tego mi nie wynika. No cóż,dziękuję za objaśnienia.

-- Post scalono 14 paź 2011, 19:21 --

Pytałam o Florentynę bo znalazłam w parafii Wszystkich Świętych w Warszawie metrykę urodzenia Florentyny Gajewskiej z 1877r.
(córki Stanisława i Wiktorii Kierzkowskiej) no ale wydaje mi się,że jednak to nie ta sama Florentyna,a innych w genetece nie ma.

Awatar użytkownika

marta1044

Post autor: marta1044 » pt paź 14, 2011 8:21 pm

irickman pisze: A mi się wyswietla,że strona jest aktualizowana i nie mogę nic otworzyć pod tym linkiem http://metryki.genealodzy.pl/zs0024d
To prosze skorzystaj z tego linku
http://metryki.genealodzy.pl/
Mazowieckie / 8 żyrardowski - Żyrardów (4) / 4 24/D- Mszczonów Urząd Stanu Cywilnego usc 1826-1908
jak klikniesz w nazwe zespolu, to pokaze sie caly zestaw ksiag z Mszczonowa
Pozdrawiam,

Marta

AUTOR TEMATU
irickman

Post autor: irickman » pt paź 14, 2011 8:25 pm

Ok,dzięki! Ten działa!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”